Naar inhoud
 

Meld je hier aan voor de Erfgoedarena

Kom 11 oktober en discussieer mee!

Een blik op digitale mode

Op woensdag 11 oktober gaan we in gesprek met experts uit het veld over digitale mode. Het huidige leven speelt zich voor een deel online af. Hoe kan digitale mode daarvan een verlengstuk zijn en heeft het meer voordelen? Tijdens de Erfgoedarena nemen we je mee in de wereld van digitale mode en gaan we de discussie aan over de duurzaamheid en de toekomst hiervan.

Details

Datum  •  Woensdag 11 oktober
Aanvang • 18:30 uur
Event  • 19:00 - 21:00 uur
Borrel • 21:00 - 22:00 uur

Digitale mode is een misschien onbekende en abstracte term maar waarschijnlijk heb je er zelf al aan meegedaan. De kleding die je kiest voor je avatar op Snapchat is al digitale mode. Kleding van verschillende merken zoals Vans, Calvin Klein en The North Face kan je je avatar aantrekken. En je hebt ook verschillende Instagram filters zoals Balenciaga zonnebrillen die je kan gebruiken tijdens het maken van selfies. Maar het gaat verder dan dat, zo bracht Moschino een kledinglijn uit voor de game de Sims, en is er deze maand september in Londen, New York en Parijs een Digital Fashion Week. Met de digitale mode kun je dromen en fysiek onmogelijke ontwerpen waarmaken. Maar hoe draag je het eigenlijk?


De technologie die gebruikt wordt voor digitale mode kan ook ingezet worden bij tentoonstellingen. Bijvoorbeeld bij de tentoonstelling 'Van Pasvorm tot Polygon' in het Centraal Museum Utrecht, vorige zomer. Kledingstukken die te kwetsbaar en fragiel waren om tentoongesteld te worden, kwamen weer tot leven door deze technologie. Zo werden de stukken die geen daglicht meer konden verdragen toch zichtbaar voor publiek.


Is digitale mode de toekomst? Hoe kan het bijdragen aan een duurzame mode-industrie? En wat voor invloed heeft het op het erfgoedveld? Tijdens de Erfgoedarena van 11 oktober gaan we met elkaar in gesprek over dit thema. 

"Digitale mode intrigeert en brengt niet alleen kansen voor de modesector zelf, maar ook zeker voor de erfgoedsector. Inspirerende jonge makers bouwen samen aan een spectaculaire toekomst, die dichter bij is dan je denkt."

Ontmoet gastcurator Anne-Karlijn van Kesteren

Ze is werkzaam als conservator bij Design Museum Den Bosch. Hier ontwikkelde ze een tentoonstelling “Screenwear-Exploring Digital Fashion” die een kijkje gaf in de wereld van digitale mode en toonde ze de mogelijkheden en ónmogelijkheden van de huidige manier van mode ontwerpen.

Het museaal verzamelen en presenteren van design, mode en sieraden is haar interesse- en specialisatiegebied. Tentoonstellingen die zij onder andere ontwikkelde zijn Screenwear - Exploring Digital Fashion (Design Museum Den Bosch - 2022), Tussen Grenzen (Museum Arnhem - 2023), Tenminste Houdbaar Tot (Museum Arnhem - 2022), Voices of Fashion - Black Couture, Beauty & Styles (Centraal Museum - 2021) en Body Control (Museum Arnhem - 2019).

Meer verdieping? Lees de blog “Digitale mode, hoe draag je het eigenlijk?” die zij heeft geschreven over het onderwerp.

Delen
 

Meld je hier aan voor de Erfgoedarena

Kom 11 oktober en discussieer mee!