Naar inhoud
 

Lees hier het verslag terug

Details

Datum  •  Woensdag 10 mei
Aanvang • 18:30 uur
Event  • 19:00 - 21:00 uur
Borrel • 21:00 - 22:30 uur

Herdenken in de huidige tijd

Herdenken gebeurt op allerlei verschillende manieren. Van de nationale dodenherdenking op 4 mei en Keti Koti op 1 juli, tot het kleine altaartje dat je zelf misschien hebt gebouwd voor je overleden familielid. Maar waarom herdenken we eigenlijk?

Herdenken betekent volgens de Nederlandse Encyclopedie: officieel en plechtig denken aan iets of iemand in het verleden. We herdenken nationaal tijdens plechtigheden die door de overheid zijn georganiseerd. Maar we herdenken ook individueel en plaatselijk, we herdenken wat dicht bij ons staat. Wie bepaalt wie, wat en op welke manier we herdenken? En voor hoelang?

Herdenken is dynamisch, het krijgt voortdurend een nieuwe lading en ook de manier van herdenken verandert. Hoe verhoudt deze dynamiek zich met de veranderingen in de samenleving? Zorgt herdenken voor polarisatie binnen de huidige samenleving?

Tijdens de Erfgoedarena op 10 mei gaan we in gesprek over deze vragen met verschillende sprekers uit het culturele veld. En over de rol van de erfgoedprofessional en musea bij het inclusiever maken van herdenkingen en musea binnen het herdenkingslandschap. En over de rol van de erfgoedprofessional en musea bij het inclusiever maken van herdenkingen.

Ontmoet de moderator en gastcurator

Sahar Shirzad

"Hebben we echt goed herdacht, als we niks hebben geleerd?"

Sahar Shirzad is programmamaker, schrijver en jurist met een specialisatie in mensenrechten. Als kritische denker is zij continu bezig met onderwerpen binnen sociale rechtvaardigheid op creatieve wijze te vertalen naar een breed publiek. Als oprichter van de Refugee Millennials creëerde zij een platform voor voormalig vluchtelingen die meer dan 20 jaar in Nederland wonen. Door middel van persoonlijke verhalen zet zij medemenselijkheid centraal bij polariserende onderwerpen zoals het falende vluchtelingenbeleid. Momenteel ontwikkelt ze programma's als zelfstandige en zet zich activistisch in voor mensenrechten. Vanuit haar activisme is ze mede-oprichter van de Afghaanse Azadi movement en Azadi collectief.

Lees in dit artikel wat herdenken voor haar betekent.

Ontmoet de sprekers

Judy Jaffe-Schagen - gastcurator en spreker

Dr. Judy Jaffe-Schagen werkt als zelfstandig historicus in Israël en Nederland en als docent aan de internationale masteropleiding Applied Museum and Heritage Studies (AMHS). Sinds haar studie economisch-sociale geschiedenis heeft ze bij verschillende musea gewerkt, zoals het Joods Historich Museum in Amsterdam, het Zaans Museum in Zaandam, het Victoria and Albert Museum in Londen en Yad Vashem in Jeruzalem. Bijna altijd lag de nadruk van haar onderzoek op verhalen achter objecten. Tijdens haar promotieonderzoek richtte zij zich op de betekenis van locatie op de relatie tussen mens en object en op de rol van musea bij het tot stand komen van een natie-staat. Nu doet ze onderzoek naar de relatie tussen musea en herdenkingsplekken en verricht onderzoek, als onderdeel van het onderzoeksprogramma van de RWA, naar de rol van de erfgoedspecialist binnen de herdenkingspraktijk.

Wendeline Flores - spreker

Wendeline Flores is historica en museum professional met een focus op het koloniale verleden en de doorwerking ervan in het heden. Zij studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef haar scriptie over het transnationalisme in tijdschriften van Antilliaanse en Surinaamse studentmigranten in Nederland in de jaren 1950-1970. Sinds 2018 werkt zij als conservator Caribisch gebied en koloniale geschiedenis bij het Nationaal Museum van Wereldculturen. In die rol werkte zij aan de tentoonstelling Onze Koloniale Erfenis (2022) in het Tropenmuseum. Ze is bestuurslid van het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee). Het NiNsee organiseert jaarlijks op 1 juli de nationale herdenking van het slavernijverleden. Voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) is zij adviseur projectsubsidies. 

Lara Nuberg - spreker

Lara Nuberg schrijft, spreekt en maakt audioverhalen over (koloniale) geschiedenis, identiteit en herinneringscultuur. Met de Indonesische schrijfster Lala Bohang, schreef zij het boek In haar Voetsporen (Rose Stories, 2020), een zoektocht naar de invloed van geschiedenis op hun levens en die van de vrouwen in hun Indische en Indonesische familie. Het boek won eerder in de Engelse uitgave de Ranald MacDonald award. 

Lievnath Faber - spreker

Lievnath is zowel senior Humanity in Action fellow als senior Landecker Democracy fellow en werkt op de intersectie van antiracisme en antisemitisme. Lievnath volgde een opleiding tot filmwetenschapper (rMA) en is oprichter van de Joodse culturele hub Oy Vey, waar ze programmadirecteur is. Met al haar werk probeert ze inclusief, creatief en vreugdevol Joods leven te ontwarren uit de klos van geschiedenis, trauma en verbroken lijnen. En slaat ze een brug naar de bredere Nederlandse samenleving. 

Er komt binnenkort nog één spreker bij, info volgt.

Meer weten over het thema? Verdiep je met de tips van onze curator Daphne Veendorp

Delen
 

Lees hier het verslag terug