Naar inhoud
 
 

Lees hier het verslag terug

Een bijzondere avond met inspirerende verhalen

Binnenkort vind je hier een uitgebreid geschreven verslag met fotoreportage van de Erfgoedarena over Kunst & Welzijn terug . De volgende Erfgoedarena vindt plaats op 18 januari 2023. Wil jij op de hoogte blijven over het komende event, de sprekers en thema? Meld je hier aan. 

Trigger Warning:
Tijdens het event kunnen er heftige thema's als angststoornissen, depressies en zelfdoding aan bod komen.

Kunst & Welzijn

Een introductie van het thema

Je kijkt misschien naar een kunstwerk en het geeft je een herinnering, misschien stop je je eigen emotie wel in het schrijven van een liedje of dans je je gevoel eruit? 

Uit onderzoek blijkt keer op keer dat kunst en cultuur bijdraagt aan kwaliteit van leven, stressweerbaarheid en balans. In deze Erfgoedarena kijken we samen met professionals en ervaringsdeskundigen naar het bespreekbaar maken van mentale gezondheid door kunst & cultuur.  We staan stil bij de vraag welke rol cultureel erfgoed kan spelen binnen de mentale gezondheid? En moet een erfgoedinstelling altijd iets te bieden hebben voor mentale gezondheid? 

Details

Datum  •  Woensdag 2 november
Aanvang • 19:30 uur
Event  • 20:00 - 21:30 uur
Borrel • 21:30 - 22:30 uur

Het programma 20:00-21:30

Welkomstwoord Nel van Dijk (directeur) 

Introductie Jolien Posthumus (moderator) 

  • Spreker 1: Fonds 21 – Henk Christophersen 

Intermezzo: Spoken Word audio Elten Kiene 

  • Spreker 2: Van Gogh – Ann Blokland 
  • Gesprek: Alexandra Broeder, Yaël van Loosbroek-Speck en Peggy van Mosselaar 

Q&A 

Einde programma

Mentale gezondheid bespreekbaar maken door middel van kunst en cultuur

Mentale gezondheid is een bredere maatschappelijke kwestie geworden: berichten in de media over de hoge aantallen jongeren die te kampen hebben met stress, burn-out en depressie, en daarbovenop de onzekerheid en ontwrichting die corona op ons leven heeft (gehad). De Wereldgezondheidsorganisatie concludeerde in 2019 officieel dat het actief of passief beleven van kunst de gezondheid bevordert.

Kunst ervaren draagt bij aan lichamelijk en mentaal-emotioneel welzijn. In deze erfgoedarena kijken we samen met professionals en ervaringsdeskundigen naar het bespreekbaar maken van mentale gezondheid door kunst & cultuur. We staan stil bij de vraag welke rol cultureel erfgoed kan spelen binnen de mentale gezondheid? En hoe verstevig je de dwarsverbanden tussen welzijn en cultuur om te zorgen voor de kracht en kwetsbaarheid van de geest?

‘Door de kracht en kwetsbaarheid van de geest een podium te geven maken wij mentale gezondheid bespreekbaar en willen we met cultuurprogramma’s bijdragen de aan preventie van mentale problemen’
Jolien Posthumus

Ontmoet de gastcurator

Jolien Posthumus is programmacoördinator Mentale Gezondheid bij het Museum van de Geest. Het museum is hét eerste museum in Nederland die deze functie gecreëerd als logisch gevolg nadat het museum is bekroond met de European Museum of the Year Award 2022. Museum van de Geest is gefascineerd door het kunstwerk tussen je oren, want niets is zo divers, uniek, krachtig en tegelijkertijd zo kwetsbaar als de menselijke geest. Als hoogste graad trauma- en neuro sensitief mindfulnesstrainer is zij tevens pionier en key supporter van Mindfulness in Museums en brengt zij deze Kunst van de Aandacht bij o.a. het Museum van de Geest, het Van Gogh Museum en Museum de Lakenhal.
 

 

Ontmoet de gastsprekers

Henk Christophersen

Fonds 21

Nadat Christophersen is afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam als Planoloog is hij zijn carrière gestart in de automatisering. Eind vorige eeuw hielp hij met het opzetten van één van de eerste internetbureaus in Nederland: “de Netfactory”, voor het internationale reclame Netwerk WPP. Hij heeft van 1997 tot 2013 in allerlei managementfuncties bij verschillende internationale reclamebureaus gewerkt. Van 2014 tot 2020 heeft Henk zijn eigen bureau OZCAR opgericht, wat zich richt op het ontzorgen van instellingen in de culturele sector en dan met name met betrekking tot financiële organisatie, marketing en communicatie en strategisch advies.  

Peggy van Mosselaar

Fotograaf

Peggy van Mosselaar is fotograaf; documentair- en visuele verhalenverteller. Ze wordt gemotiveerd door nieuwsgierigheid en menselijke interesse. Peggy’s fotografie dient als een middel om haar overtuigingen over het leven en de wereld om haar heen te onderzoeken en te verbeelden. Ze maakt beelden op basis van verhalen en herinneringen van onderwerpen en mensen die ze ontmoet of tijdens haar reizen. Haar werk bestaat uit (studio)portretfotografie, landschapfotografie-, multi- en mixed media. 

Alexandra Broeder

Theater- en programmamaker

Na een opleiding als theatermaker aan de Toneelacademie Maastricht volgde Alexandra Broeder een driejarig traject bij Frascati. Vervolgens maakte zij werk voor o.a. Oerol, Bontehond, HAU Berlijn en Over het IJ, en was haar werk regelmatig te gast in het buitenland. Sinds 2017 ontwikkelt Broeder werk op het snijvlak van kunst en psychiatrie. Centraal binnen dit werk staan de mysterieuze werelden die zij ontwikkelt met jonge performers met een psychische kwetsbaarheid. In 2023 start zij met haar programmalijn Huis van Verlangen, een nomadische plek van haar stichting Tijd van de Wolf. Een plek waar jongeren met een psychische ontwrichting, GGZ-professionals, theologen, filosofen en publiek elkaar ontmoeten. Alexandra neemt daarin naast theatermaker ook de rol van programmamaker in. 

Yaël van Loosbroek-Speck

ArtSee

Yaël van Loosbroek- Speck gelooft dat iedereen iets met kunst heeft, dat je alleen moet weten hoe je ernaar moet kijken. Met deze filosofie in het achterhoofd creëert ze rondleidingen en programma's in kunstmusea onder de naam van haar bedrijf: ArtSee. Op dit moment ligt haar focus vooral op Kunst als Perspectief, een kunsttour voor mensen die last hebben van negatieve gedachten, depressies, burn-out en angsten. Zo'n tien jaar geleden leed ze zelf aan een depressie en angststoornis. In een museum voor een kunstwerk was de enige plek waar ze een gemoedsrust kon vinden. Deze ervaring motiveerde haar om Kunst als Perspectief te creëren. Daarmee helpt ze nu mensen met dezelfde en soortgelijke mentale problemen als zij had om via kunst te werken aan hun herstel.

Ann Blokland

Van Gogh Museum

Ann Blokland is sinds 2006 werkzaam als Senior Educator voor volwassenen bij het Van Gogh Museum. Daarbij zoekt zij steeds naar de beste methoden en middelen om het verhaal van Vincent van Gogh over te brengen: van de traditionele teksten op zaal tot nieuwe media zoals apps en podcasts. In 2015 heeft zij het programma Van Gogh op gevoel opgezet voor bezoekers met een visuele beperking en meer recent Open up met Vincent om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Ann studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. 

 

Delen
 

Lees hier het verslag terug