Agenda
Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland.
Aanbod
Het Heritage Lab is recent aangesloten als partner bij het Lerend Netwerk Co-waarderen. Met het netwerk, opgezet door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en FARO Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed, kunnen onderwijs, overheid en het veld nog nauwer samen gaan werken op dit thema.
Co-waarderen richt zich op waarderingstrajecten waarbij erfgoedinstellingen op basis van gelijkwaardigheid samenwerken met groepen, gemeenschappen of individuen die daarbij een vorm van inspraak hebben op te maken keuzes.
Het komende jaar organiseren we een reeks studie- en praktijkdagen op verschillende locaties. De eerste studiedag vindt plaats op 31 mei, zie de programmapagina voor meer informatie. De volgende studiedag op de Reinwardt Academie zal in september plaatsvinden, houd onze nieuwsbrief in de gaten om hiervan als eerste op de hoogte te zijn.
Emotienetwerken
Emotienetwerken is een methode die professionals, scholieren, studenten en anderen helpt om 'erfgoedwijs' te worden in het museum, de klas, op straat of online. Erfgoedwijsheid is het inzicht dat erfgoed pas in onderhandeling betekenis krijgt en dat die relatie aan verandering onderhevig is. De methode is ontwikkeld door Hester Dibbits en Marlous Willemsen, en maakt onderdeel uit van diverse nationale en internationale onderzoeksprojecten.
- Trainingen voor professionals en beleidsmakers
Voor professionals, beleidsmakers en educatoren is het lastig om de dynamiek van erfgoedprocessen tastbaar te maken in de praktijk. Om in te spelen op die behoefte geeft het Heritage Lab in samenwerking met Imagine IC trainingen in erfgoedwijsheid. Hierin worden emotienetwerken rond concrete erfgoedcases in kaart gebracht. De trainingen maken deelnemers bewuster van de historische dynamiek rond erfgoedvorming en van hun eigen rol daarin.
Elke erfgoedkwestie is anders. Daarom bieden we op maat gemaakte emotienetwerksessies aan. Een workshop duurt gemiddeld drie uur inclusief introductie, mindmappen en nabespreking. Partners and opdrachtgevers zijn onder meer: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Nationaal Archief Den Haag, Maand van de Geschiedenis, Dag van de Cultuureducatie, Nationaal Monumenten Congres, FARO Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed, Gemeente Amsterdam, Stadsarchief Amsterdam, Stadsmuseum Alkmaar, Haagsch Historisch Museum, Nederlands Instituut Turkije, Olympisch Stadion Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Netwerk Erfgoed Haagse Migranten, Master Learning & Innovation Hogeschool Windesheim, Master Culturele Antropologie Universiteit Bonn, Centrinho en Fabcity Camp Paris.
Heb je specifieke wensen voor een workshop? We denken graag met je mee over de mogelijkheden.
- Studiedag emotienetwerken
Twee keer per jaar organiseren we een emotienetwerkstudiedag. Tijdens onze studiedag maak je kennis met het onderzoek naar emotienetwerken, de verschillende projecten die er gaande zijn en andere ontwikkelingen. Daarnaast krijg je handvatten aangereikt om de methode in de praktijk te gebruiken en om eigen sessies emotienetwerken te begeleiden. De volgende studiedag vindt plaats op 17 november, zie hier voor meer informatie.
Geef je hier op voor meer informatie over de trainingen en/of studiedagen.
De methode en tools van emotienetwerken delen wij onder een Creative Commons-licentie: CC BY-NC-SA 4.0.
Internationale projecten
De Reinwardt Academie heeft de afgelopen jaren met talloze partners in het buitenland samengewerkt. Bijzondere trainingen en cursussen over de hele wereld met een nadruk op uitwisseling van kennis en met oog voor lokale partners. Op het moment werken we aan een online archief van al deze inspirerende projecten. Bijzondere vragen of verzoeken? Neem dan contact op met projectleider Ruben Smit via ruben.smit@ahk.nl.
Op maat
Zoek jij net iets anders dan een van onze cursussen, bijvoorbeeld voor je eigen ontwikkeling of die van je organisatie? Of wil je iets bijzonders om samen met je collega's te volgen? We stellen regelmatig programma's samen die inspelen op de leervraag van jouw organisatie. Of je nu op zoek bent naar een workshop doelgroepdenken, een intern programma over omgang met het koloniaal verleden of juist een sessie om die interdisciplinaire ‘Reinwardt-bril’ naar de werkvloer te halen: we denken graag mee. Neem contact met ons op via rwa-heritagelab@ahk.nl om samen te kijken wat het best bij jouw wensen past.