Agenda

12.09.23 - 10.10.23
Reinwardt Academie
17.11.23
Reinwardt Academie

Aanbod

In het kort 
Twee keer per jaar bieden we een Basiscursus Collectiemanagement in de Praktijk aan. Hierin komen allerlei beheer- en behoudsaspecten aan bod, toegepast op het werkveld. Van transport, conservering en veiligheid tot digitaliseren en archiveren. In het programma is veel ruimte voor praktijkvraagstukken, zodat je deze opfriscursus direct kunt toepassen op je eigen werkomgeving. Met deze cursus stimuleren we het maken van uitvoerbare keuzes. Samen kijken en denken we na over praktische oplossingen voor beroepsproblemen en aanpassingen die de collectie door helpen geven aan volgende generaties.  
 
Voor wie? 
Deze cursus is bedoeld voor mid-career professionals uit het brede erfgoedveld, van kleine en middelgrote musea, archeologische instellingenen (erfgoed)instellingen. Zowel specialisten die hun kennis in een breder raamwerk willen inbedden als ervaringsdeskundigen die hun praktijk willen toetsenkunnenzichaanmeldenvoordeze cursus. 

Meer weten? 
Meer informatie over het programma en de data vind je op de cursuspagina. Wil je op de hoogte gehouden worden van deze cursus? Geef dit dan hieraan.

Emotienetwerken

Emotienetwerken is een methode die professionals, scholieren, studenten en anderen helpt om 'erfgoedwijs' te worden in het museum, de klas, op straat of online. Erfgoedwijsheid is het inzicht dat erfgoed pas in onderhandeling betekenis krijgt en dat die relatie aan verandering onderhevig is. De methode is ontwikkeld door Hester Dibbits en Marlous Willemsen, en maakt onderdeel uit van diverse nationale en internationale onderzoeksprojecten.

  • Trainingen voor professionals en beleidsmakers
    Voor professionals, beleidsmakers en educatoren is het lastig om de dynamiek van erfgoedprocessen tastbaar te maken in de praktijk. Om in te spelen op die behoefte geeft het Heritage Lab in samenwerking met Imagine IC trainingen in erfgoedwijsheid. Hierin worden emotienetwerken rond concrete erfgoedcases in kaart gebracht. De trainingen maken deelnemers bewuster van de historische dynamiek rond erfgoedvorming en van hun eigen rol daarin.

    Elke erfgoedkwestie is anders. Daarom bieden we op maat gemaakte emotienetwerksessies aan. Een workshop duurt gemiddeld drie uur inclusief introductie, mindmappen en nabespreking. Partners and opdrachtgevers zijn onder meer: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Nationaal Archief Den Haag, Maand van de Geschiedenis, Dag van de Cultuureducatie, Nationaal Monumenten Congres, FARO Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed, Gemeente Amsterdam, Stadsarchief Amsterdam, Stadsmuseum Alkmaar, Haagsch Historisch Museum, Nederlands Instituut Turkije, Olympisch Stadion Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Netwerk Erfgoed Haagse Migranten, Master Learning & Innovation Hogeschool Windesheim, Master Culturele Antropologie Universiteit Bonn, Centrinho en Fabcity Camp Paris.

Heb je specifieke wensen voor een workshop? We denken graag met je mee over de mogelijkheden.

  • Studiedag emotienetwerken
    Twee keer per jaar organiseren we een emotienetwerkstudiedag. Tijdens onze studiedag maak je kennis met het onderzoek naar emotienetwerken, de verschillende projecten die er gaande zijn en andere ontwikkelingen. Daarnaast krijg je handvatten aangereikt om de methode in de praktijk te gebruiken en om eigen sessies emotienetwerken te begeleiden. De volgendestudiedagvindtplaats op 17 november, zie hier voor meer informatie.

Geef je hier op voor meer informatie over de trainingen en/of studiedagen.

De methode en tools van emotienetwerken delen wij onder een Creative Commons-licentie: CC BY-NC-SA 4.0.

In het kort 
Het Heritage Lab initieerde deze rondleidtraining samen met Het Scheepvaartmuseum, het Van Gogh Museum en het Frans Hals Museum. Het doel van deze cursus is om rondleiders op te leiden die het verhaal relevant maken voor iedereen. Tijdens deze cursus ontwerp je je eigen rondleiding en voer je die ook uit. Daarbij leer je de belangrijkste kwaliteiten van het rondleidvak: omgaan met groepen, houding, didactiek en het tot stand brengen van een ervaring en daarmee een stukje betekenisgeving.Daarnaast faciliteren we een actieve verbinding tussen het erfgoedveld en de deelnemers, waarmee we je netwerk en professionele kansen vergroten. Benieuwd hoe de eerste editie van de cursus is verlopen? Lees dan het blog. 

Voor wie? 
Iedereen die verhalen wil leren vertellen voor én met het publiek. Een (voor)opleiding is niet nodig, interesse in erfgoed of cultuur wel.   

Meer weten? 
Bekijk dan de cursuspagina. Wil je op de hoogte gehouden worden van deze cursus? Geef dit dan hieraan. 

In het kort 
Samen met diverse partners in het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) organiseert het Heritage Labeen reeks erfgoedlabs waarbij we telkens een ander probleem op het raakvlak tussen digitaliteit en erfgoed aanpakken. In deze erfgoedlabs leer je hoe je in je dagelijkse praktijk inclusiever kunt werken en kritisch kunt kijken naar omschrijvingen, perspectieven en systemen. De training wordt afgesloten met een webinar waarin we de uitkomsten presenteren aan elkaar en elkaars collega’s.

Voor wie? 
Alle professionals uit het brede erfgoedveld die werken met een (archief)collectie die aan de slag willen met het thema dekoloniseren. 
 
Meer weten? 
Lees dan verder op onze cursuspagina. Wil je op de hoogte gehouden worden van deze cursus? Geef dit dan hieraan. Je kunt ook de blogs van de vorige edities lezen; klik hiervoor het verslag uit 2021, hiervoor het verslag uit 2022 en hiervoorde laatste editie (2023).  

In het kort 
Samen met FARO (het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) organiseert het Heritage Lab diverse programma’s. Tijdens deze Vlaams-Nederlandse samenwerkingen verdiepen we ons in de theorie, praktijk en ethiek van diverse erfgoedkwesties. Zo vond in 2021 een Herfstschool plaats over Meerstemmigheid en Conflict. Het verslag daarvan kun je hierteruglezen.In 2022 is het thema 'polarisatie' en gaan we in de vorm van een erfgoedlab aan de slag met dit onderwerp. Klik hier voor meer informatie over deze editie.  

Voor wie? 
Erfgoedprofessionals die zich bezighouden met themas op het gebied van (erfgoed)ethiek, en de impact daarvan op de omgang met collecties en betrokken erfgoedgemeenschappen. Deze programma’s zijn er voor Nederlandse en Vlaamse professionals die van gedachten willen wisselen over actuele en/of betwiste erfgoedonderwerpen. 
 
Meer weten? 
Wil je op de hoogte gehouden worden van deze samenwerking? Geef dit dan hieraan. 

Internationale projecten

De Reinwardt Academie heeft de afgelopen jaren met talloze partners in het buitenland samengewerkt. Bijzondere trainingen en cursussen over de hele wereld met een nadruk op uitwisseling van kennis en met oog voor lokale partners. Op het moment werken we aan een online archief van al deze inspirerende projecten. Bijzondere vragen of verzoeken? Neem dan contact op met projectleider Ruben Smit via ruben.smit@ahk.nl.

Op maat

Zoek jij net iets anders dan een van onze cursussen, bijvoorbeeld voor je eigen ontwikkeling of die van je organisatie? Of wil je iets bijzonders om samen met je collega's te volgen? We stellen regelmatig programma's samen die inspelen op de leervraag van jouw organisatie. Of je nu op zoek bent naar een workshop doelgroepdenken, een intern programma over omgang met het koloniaal verleden of juist een sessie om die interdisciplinaire ‘Reinwardt-bril’ naar de werkvloer te halen: we denken graag mee. Neem contact met ons op via rwa-heritagelab@ahk.nl om samen te kijken wat het best bij jouw wensen past.

Delen