Aanbod

Webinars

 • Herfstschool
  De Reinwardt Academie organiseerde afgelopen oktober samen met FARO, het Vlaams steunpunt voor Cultureel erfgoed, een uitverkochte herfstschool voor museumprofessionals over Meerstemmigheid & Conflict. Lees hier het verslag.
   
 • Conferentie over de impact van covid-19 op musea
  De Reinwardt Academie, de werkgroep Museums and Material Culture (SIEF) en het International Committee for Collecting (ICOM) organiseerden een digitale conferentie over de impact van covid-19 op het dagelijks leven van onderzoekers en museumprofessionals. Deze internationale uitwisseling vond online plaats op 8 en 9 oktober. Een Engelstalige publicatie van alle papers kunt u hier vinden.

Wil je op de hoogte blijven? Geef dit hier op.

Erfgoedlabs

Samen met diverse partners in het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) organiseert de Reinwardt Academie een reeks werkgroepen en webinars waarbij we telkens een ander probleem op het raakvlak tussen digitaliteit en erfgoed aanpakken. De eerste reeks vond in februari 2021 plaats en ging over het dekoloniseren van thesauri. Een indruk van de ervaring van de deelnemers kun je hier teruglezen. In de herfst van 2021 wordt deze cursus herhaald speciaal voor professionals die werken met archiefcollecties in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Je kunt je hier inschrijven. In 2022 kun je weer een nieuw Erfgoedlab verwachten. Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief, dan laten we het je weten als de inschrijvingen opengaan.

Cursus Collectiemanagement

Twee keer per jaar bieden we een basiscursus Collectiemanagement aan, gebaseerd op onze minor. Hierin komen allerlei onderdelen uit de minor aan bod, toegepast op het werkveld. Van transport, conservering en veiligheid tot digitaliseren en archiveren.

In het programma is veel ruimte voor praktijkvraagstukken, zodat je deze opfriscursus direct kunt toepassen op je eigen werkomgeving. Binnen deze basiscursus komt duurzaamheid ook geregeld aan bod. We denken samen na over praktische oplossingen en aanpassingen die niet alleen de collectie, maar ook de aarde door helpen geven aan volgende generaties.

De eerste cursus wordt medio 2021 verwacht.
Als eerste het programma ontvangen? Geef je hier op.

Internationale projecten

De Reinwardt Academie heeft de afgelopen jaren met talloze partners in het buitenland samengewerkt. Bijzondere trainingen en cursussen over de hele wereld met een nadruk op uitwisseling van kennis en met oog voor lokale partners. Op het moment werken we aan een online archief van al deze inspirerende projecten, dit komt in de loop van 2021 online te staan. Bijzondere vragen of verzoeken? Neem dan contact op met projectleider Ruben Smit via ruben.smit@ahk.nl.

 • Shared Stories on Contested Histories
  De derde editie van Shared Stories on Contested Histories; een internationale training in samenwerking met het RCE was wederom een groot succes. We houden je graag op de hoogte van komende edities middels onze nieuwsbrief.

Lees hier meer over het programma.

Emotienetwerken

Emotienetwerken is een methode die professionals, scholieren, studenten en anderen helpt om 'erfgoedwijs' te worden in het museum, de klas, op straat of online. Erfgoedwijsheid is het inzicht dat erfgoed pas in onderhandeling betekenis krijgt en dat die relatie aan verandering onderhevig is. De methode is ontwikkeld door Hester Dibbits en Marlous Willemsen, en maakt onderdeel uit van diverse nationale en internationale onderzoeksprojecten.

 • Trainingen voor professionals en beleidsmakers
  Voor professionals, beleidsmakers en educatoren is het lastig om de dynamiek van erfgoedprocessen tastbaar te maken in de praktijk. Om in te spelen op die behoefte geeft het Heritage Lab in samenwerking met Imagine IC trainingen in erfgoedwijsheid. Hierin worden emotienetwerken rond concrete erfgoedcases in kaart gebracht. De trainingen maken deelnemers bewuster van de historische dynamiek rond erfgoedvorming en van hun eigen rol daarin.

  Elke erfgoedkwestie is anders. Daarom bieden we op maat gemaakte emotienetwerksessies aan. Een workshop duurt gemiddeld drie uur inclusief introductie, mindmappen en nabespreking. Heb je specifieke wensen voor een workshop? We denken graag met je mee over de mogelijkheden. 
   
 • Studiedag emotienetwerken
  Twee keer per jaar organiseren we een emotienetwerkstudiedag. Tijdens onze studiedag maak je kennis met het onderzoek naar emotienetwerken, de verschillende projecten die er gaande zijn en andere ontwikkelingen. Daarnaast krijg je handvatten aangereikt om de methode in de praktijk te gebruiken en om eigen sessies emotienetwerken te begeleiden.

Geef je hier op voor meer informatie over de trainingen en/of studiedagen.

Op maat

Het Heritage Lab heeft al veel bij- en nascholing in huis maar biedt dat ook graag buitenshuis aan. Toegepast op jouw specifieke casus kunnen we een specialistische opfriscursus aanbieden of juist een ‘brede Reinwardt-bril’ waarmee je vakgebieden binnen de erfgoedsector kunt verbinden. Je kunt ook onderdelen van ons aanbod combineren, bijvoorbeeld een training storytelling met een workshop emotienetwerken. Neem contact met ons op via rwa-heritagelab@ahk.nl om samen te kijken wat het best bij jouw wensen past.

Delen