Agenda

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland.

Aanbod

Het Heritage Lab is recent aangesloten als partner bij het Lerend Netwerk Co-waarderen. Met het netwerk, opgezet door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en FARO Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed, kunnen onderwijs, overheid en het veld nog nauwer samen gaan werken op dit thema.

Co-waarderen richt zich op waarderingstrajecten waarbij erfgoedinstellingen op basis van gelijkwaardigheid samenwerken met groepen, gemeenschappen of individuen die daarbij een vorm van inspraak hebben op te maken keuzes.

Het komende jaar organiseren we een reeks studie- en praktijkdagen op verschillende locaties. De eerste studiedag vindt plaats op 31 mei, zie de programmapagina voor meer informatie.  De volgende studiedag op de Reinwardt Academie zal in september plaatsvinden, houd onze nieuwsbrief in de gaten om hiervan als eerste op de hoogte te zijn.

Emotienetwerken

Emotienetwerken is een methode die professionals, scholieren, studenten en anderen helpt om 'erfgoedwijs' te worden in het museum, de klas, op straat of online. Erfgoedwijsheid is het inzicht dat erfgoed pas in onderhandeling betekenis krijgt en dat die relatie aan verandering onderhevig is. De methode is ontwikkeld door Hester Dibbits en Marlous Willemsen, en maakt onderdeel uit van diverse nationale en internationale onderzoeksprojecten.

  • Trainingen voor professionals en beleidsmakers
    Voor professionals, beleidsmakers en educatoren is het lastig om de dynamiek van erfgoedprocessen tastbaar te maken in de praktijk. Om in te spelen op die behoefte geeft het Heritage Lab in samenwerking met Imagine IC trainingen in erfgoedwijsheid. Hierin worden emotienetwerken rond concrete erfgoedcases in kaart gebracht. De trainingen maken deelnemers bewuster van de historische dynamiek rond erfgoedvorming en van hun eigen rol daarin.

    Elke erfgoedkwestie is anders. Daarom bieden we op maat gemaakte emotienetwerksessies aan. Een workshop duurt gemiddeld drie uur inclusief introductie, mindmappen en nabespreking. Partners and opdrachtgevers zijn onder meer: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Nationaal Archief Den Haag, Maand van de Geschiedenis, Dag van de Cultuureducatie, Nationaal Monumenten Congres, FARO Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed, Gemeente Amsterdam, Stadsarchief Amsterdam, Stadsmuseum Alkmaar, Haagsch Historisch Museum, Nederlands Instituut Turkije, Olympisch Stadion Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Netwerk Erfgoed Haagse Migranten, Master Learning & Innovation Hogeschool Windesheim, Master Culturele Antropologie Universiteit Bonn, Centrinho en Fabcity Camp Paris.

Heb je specifieke wensen voor een workshop? We denken graag met je mee over de mogelijkheden.

  • Studiedag emotienetwerken
    Twee keer per jaar organiseren we een emotienetwerkstudiedag. Tijdens onze studiedag maak je kennis met het onderzoek naar emotienetwerken, de verschillende projecten die er gaande zijn en andere ontwikkelingen. Daarnaast krijg je handvatten aangereikt om de methode in de praktijk te gebruiken en om eigen sessies emotienetwerken te begeleiden. De volgende studiedag vindt plaats op 17 november, zie hier voor meer informatie.

Geef je hier op voor meer informatie over de trainingen en/of studiedagen.

De methode en tools van emotienetwerken delen wij onder een Creative Commons-licentie: CC BY-NC-SA 4.0.

In het kort 
Het Heritage Lab initieerde deze rondleidtraining samen met Het Scheepvaartmuseum, het Van Gogh Museum en het Frans Hals Museum. Het doel van deze cursus is om rondleiders op te leiden die het verhaal relevant maken voor iedereen. Tijdens deze cursus ontwerp je je eigen rondleiding en voer je die ook uit. Daarbij leer je de belangrijkste kwaliteiten van het rondleidvak: omgaan met groepen, houding, didactiek en het tot stand brengen van een ervaring en daarmee een stukje betekenisgeving. Daarnaast faciliteren we een actieve verbinding tussen het erfgoedveld en de deelnemers, waarmee we je netwerk en professionele kansen vergroten. Benieuwd hoe de 2023 editie van de cursus is verlopen? Lees dan het blog. 

Voor wie? 
Iedereen die verhalen wil leren vertellen voor én met het publiek. Een (voor)opleiding is niet nodig, interesse in erfgoed of cultuur wel.   

Meer weten? 
Bekijk dan de cursuspagina. Wil je op de hoogte gehouden worden van deze cursus? Geef dit dan hier aan. 

In het kort 
Twee keer per jaar bieden we een Basiscursus Collectiemanagement in de Praktijk aan. Hierin komen allerlei beheer- en behoudsaspecten aan bod, toegepast op het werkveld. Van transport, conservering en veiligheid tot digitaliseren en archiveren. In het programma is veel ruimte voor praktijkvraagstukken, zodat je deze opfriscursus direct kunt toepassen op je eigen werkomgeving. Met deze cursus stimuleren we het maken van uitvoerbare keuzes. Samen kijken en denken we na over praktische oplossingen voor beroepsproblemen en aanpassingen die de collectie door helpen geven aan volgende generaties.  
 
Voor wie? 
Deze cursus is bedoeld voor mid-career professionals uit het brede erfgoedveld, van kleine en middelgrote musea, archeologische instellingenen (erfgoed)instellingen. Zowel specialisten die hun kennis in een breder raamwerk willen inbedden als ervaringsdeskundigen die hun praktijk willen toetsen kunnen zich aanmelden voor deze cursus. 

Meer weten? 
Meer informatie over het programma en de data vind je op de cursuspagina. Wil je op de hoogte gehouden worden van deze cursus? Geef dit dan hier aan.

In het kort

De cursus ‘Development: een nieuwe strategie’ is een programma waarin de kunst van het verbinden en onderhouden van (zakelijke) relaties op basis van gemeenschappelijke waarden centraal staat.

Als development professional draag je bij aan het toekomstbestendig maken van jouw culturele organisatie. Een belangrijk onderdeel hiervan is het aangaan van partnerships die het draagvlak en de relevante rol van jouw organisatie in de maatschappij vergroten. Tijdens deze cursus ga je met collega’s uit het veld kritisch onderzoeken welke ontwikkeling je in kan zetten om met jouw visie hieraan bij te dragen.

Gedurende vijf weken ga je (opnieuw) kijken naar de potentie en de maatschappelijke, creatieve en economische waarde van de culturele  organisatie waar je werkzaam bent en gaan we aan de slag met een concreet vraagstuk uit jouw werkpraktijk.

Voor wie?

Voor de ‘development professional’ die zowel creatief als zakelijk kan denken en nieuwe zakelijke kansen wil realiseren. Werkzaam in: de kunst- en cultuursector, de non-profit sector, bij een fonds of als donateur.

Meer weten?

Meer informatie vind je op onze cursuspagina. De cursus gaat 8 Februari 2024 van start en de uiterste inschrijfdatum is 27 November.

In het kort 
Samen met diverse partners in het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) organiseert het Heritage Lab een reeks erfgoedlabs waarbij we telkens een ander probleem op het raakvlak tussen digitaliteit en erfgoed aanpakken. In deze erfgoedlabs leer je hoe je in je dagelijkse praktijk inclusiever kunt werken en kritisch kunt kijken naar omschrijvingen, perspectieven en systemen. De training wordt afgesloten met een webinar waarin we de uitkomsten presenteren aan elkaar en elkaars collega’s.

Voor wie? 
Alle professionals uit het brede erfgoedveld die werken met een (archief)collectie die aan de slag willen met het thema dekoloniseren. 
 
Meer weten? 
Lees dan verder op onze cursuspagina. Wil je op de hoogte gehouden worden van deze cursus? Geef dit dan hier aan. 

Je kunt ook de blogs van de vorige edities lezen; klik hier voor het verslag uit 2021, hier voor het verslag uit 2022 en hier voor de laatste editie (2023).  

Internationale projecten

De Reinwardt Academie heeft de afgelopen jaren met talloze partners in het buitenland samengewerkt. Bijzondere trainingen en cursussen over de hele wereld met een nadruk op uitwisseling van kennis en met oog voor lokale partners. Op het moment werken we aan een online archief van al deze inspirerende projecten. Bijzondere vragen of verzoeken? Neem dan contact op met projectleider Ruben Smit via ruben.smit@ahk.nl.

Op maat

Zoek jij net iets anders dan een van onze cursussen, bijvoorbeeld voor je eigen ontwikkeling of die van je organisatie? Of wil je iets bijzonders om samen met je collega's te volgen? We stellen regelmatig programma's samen die inspelen op de leervraag van jouw organisatie. Of je nu op zoek bent naar een workshop doelgroepdenken, een intern programma over omgang met het koloniaal verleden of juist een sessie om die interdisciplinaire ‘Reinwardt-bril’ naar de werkvloer te halen: we denken graag mee. Neem contact met ons op via rwa-heritagelab@ahk.nl om samen te kijken wat het best bij jouw wensen past.

Delen