Naar inhoud
 

Schrijf je hier in

Studiedag Lerend Netwerk Co-waarderen- Structureel aan de slag met co-waarderen

Datum: 13 september 2024

Overzicht

  • Voor wie: Professionals die al bekend zijn of bekend willen raken met co-waarderen
  • Datum: 13 september 2024
  • Locatie: Reinwardt Academie, Amsterdam
  • Tijden: 10:00 - 17:00
  • Kosten: gratis (inclusief lunch & borrel)
  • Maximaal aantal deelnemers: 30 (vol=vol)

Over co-waarderen

Co-waarderen richt zich op trajecten waarbij erfgoedinstellingen op basis van gelijkwaardigheid samenwerken met groepen, gemeenschappen of individuen die daarbij een vorm van inspraak hebben. Hoe ontdek je wie zich betrokken voelt? Luister je naar de verschillende stemmen en meningen? Wat heb je nodig om onderbelichte aspecten te adresseren? 

Over de studiedag

Hoe kun je ervoor zorgen dat co-waarderen binnen je organisatie niet beperkt blijft tot een tijdelijk project? Wat is ervoor nodig om het onderdeel te maken van de museale kernprocessen, ofwel hoe veranker je een co-creatie aanpak rondom collectioneren en onderzoek?

Tijdens de Studiedag Structureel aan de slag met co-waarderen gaan we hierover samen in gesprek. De dag is interactief met oefeningen, reflectie, casestudies en biedt ruimte voor open gesprekken rondom vraagstukken uit de praktijk. Delen en inbrengen van kennis is het uitgangspunt, we zijn een lerend netwerk.

Is de term co-waarderen nieuw voor je? Schrijf je dan zeker in voor de Parallelsessie 1. Kennismaken met co- waarderen

Programma

10.00  Inloop 

10.30  Welkom en inleiding studiedag

11.00  Parallelsessies 

  1. Kennismaken met co-waarderen
  2. Co-waarderen in de praktijk
    Waarderen van bedrijfserfgoed: geef je alle stemmen een structurele plek?

12.30  Lunch

13.15   Casestudie - Van Eesteren Museum

14.00 Parallelsessies 

  1. Gesprekstafel co-waarderen
  2. De participatietaart

15.30  Wrap-up

16.00  Drinks

17.00  Fin

Ochtendprogramma

In de ochtend zijn er twee sessies parallel aan elkaar, je kunt meedoen aan een van de twee sessies.

Parallelsessie 1: Kennismaken met co-waarderen

Deze sessie is bedoeld voor iedereen die bekend wil raken met co-waarderen. Leonie Wingen, adviseur erfgoedparticipatie & co-creatie projecten, en Geertje Huisman, adviseur Roerend Erfgoed & Waarde en Waardering bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en initiatiefnemer van het Lerend Netwerk Co-waarderen, verzorgen  een introductie. Daarna ga je aan de slag met een interactieve oefening. 

Parallelsessie 2:  Co-waarderen in de praktijk
Waarderen van bedrijfserfgoed: geef je alle stemmen een structurele plek?

Deze sessie is bedoeld voor mensen die bekend zijn met co-waarderen. Sanne Van Bellingen werkt voor ETWIE, de Vlaamse expertisecel voor technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. De komende jaren werkt ETWIE aan een waarderingskader voor bedrijfserfgoed. Steeds meer bedrijven willen namelijk een eigen museum uitbouwen, vooral ook als onderdeel van hun marketingstrategie.  Sanne stelt zich daarbij de vraag wat de voorwaarden zijn om als professionele erfgoedspeler aan een dergelijk project mee te werken? Hoe zorgen we ervoor dat in een bedrijfsmuseum ook de minder fraaie kant van het verhaal een plaats krijgt?

Middagprogramma

Casestudie 

We zijn verheugd om het Van Eesteren Museum te mogen ontvangen voor de gezamenlijke casestudie na de lunch. Het Van Eesteren Museum is een relatief jong maar zeer zeker een onderscheidende erfgoedinstelling met een veelheid aan activiteiten dat bekendheid en waardering geeft aan de geschiedenis, het hedendaagse leven en de toekomst van Amsterdam Nieuw-West. De organisatie is in de kern een vrijwilligersorganisatie met een kleine staf en heeft een programmaraad van professionals, bewoners en ondernemers. Directeur Jorn Konijn vertelt er graag meer over en legt ons een actueel vraagstuk voor vanuit het Van Eesteren Museum in relatie tot co-waarderen.

Na de casestudie zijn er twee sessies parallel aan elkaar, je kunt meedoen aan een van de twee sessies.

Parallelsessie 1: Gesprekstafel co-waarderen

Deze sessie combineert de sfeer van een open podium met de diepgang van een interview. Het thema: hoe gaan we structureel aan de slag met co-waarderen? Wat zijn de mogelijkheden en uitdagingen? Deelnemers leggen eigen ervaringen en dilemma’s aan elkaar voor en er is ruimte voor reflectie.   

Gast aan de gesprekstafel is curator  Feargal Agard, met een expertise in het gebruik van archieven, uitgenodigd vanwege zijn ervaring als oprichter en projectleider van het Humans of Film Festival, een intersectioneel wereld cinema en human interest filmfestival dat stemmen laat horen en bewustzijn teweeg wil brengen. De sessie wordt gemodereerd door  Mirjam Sneeuwloper.

Parallelsessie 2:  De participatietaart 

Weg met de participatieladder! Alsof de ene vorm van participatie hoger en dus beter is dan de andere. Wat als we die ladder eens vervangen door een taart, waarbij er geen beste stukje is? Bovendien, als je de smaak te pakken hebt, kan je nog een ander stukje nemen. Het Vlaamse lerend netwerk onderzoek maakte zo’n taart voor burgerwetenschap. 
Tijdens deze werksessie bakken we samen een nieuwe taart, eentje voor co-waarderen. Jacqueline van Leeuwen (FARO) bespreekt samen met u welke rollen co-waardeerders kunnen opnemen en wat dat precies van erfgoedorganisaties vraagt. Handen uit de mouwen dus in deze sessie! (wie alvast ter voorbereiding wil proeven, kan hier terecht, vanaf pagina 30).

In het programma maken we indien mogelijk ruimte voor jouw eigen inbreng. Heb je een specifieke vraag of een vraagstuk, dan kun je dit noteren in het aanmeldformulier, we onderzoeken dan hoe dit terug kan komen in het programma. Heb je een interessant artikel, een tool en/of een ervaring om te delen? Meld je aan voor de gesprekstafel co-waarderen, zo maken we optimaal gebruik van alle expertise in het veld zo in dit lerend netwerk. 

Voor wie?

Professionals die al bekend zijn of bekend willen raken met co-waarderen. Er is plek voor maximaal 30 deelnemers,  dat betekent dat we een 1st come 1st serve-beleid zullen hanteren met een wachtlijst. Aanmelden is gratis, maar niet vrijblijvend. Omdat we kosten maken, rekenen we op je komst. Mocht je toch onverwachts verhinderd zijn, geef dat dan zo spoedig mogelijk door. Mogelijk kunnen we een ander dan nog blij maken met een plekje. Om je af te melden, mail naar  rwa-heritagelab@ahk.nl. Aanmelden kan via het blokje rechts bovenaan deze pagina.

Wat heb ik aan het eind van de dag?

Door de open gesprekken, casestudies en interactieve oefeningen heb je jouw eigen (praktische) inzichten verdiept en aangescherpt om co-waarderen structureel te verankeren binnen je organisatie, en ben je beter voorbereid op de uitdagingen en mogelijkheden van dit proces.

Partners

Het Heritage Lab is aangesloten als partner bij het Lerend Netwerk Co-waarderen. Met het netwerk, opgezet door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en FARO Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed, kunnen onderwijs, overheid en het veld nog nauwer samen gaan werken op dit thema.

Naast de studiedag op 13 september zullen er twee praktijkdagen volgen op verschillende locaties in 2025, houd onze nieuwsbrieven in de gaten om hier als eerste van op de hoogte te zijn.

Meer informatie

Heb je vragen over de studiedag of andere programma's van het Heritage Lab? Stuur een mailtje naar rwa-heritagelab@ahk.nl.

Delen
 

Schrijf je hier in