Naar inhoud
 
 

Meld je hier aan voor de Erfgoedarena

Kom en discussieer mee!

Spanning in erfgoed onder de loep

De Reinwardt Academie organiseert meerdere keren per jaar de Erfgoedarena, een discussieavond over erfgoed gerelateerde onderwerpen verbonden aan maatschappelijke thema's. De thema's zijn altijd actueel en worden door de gastcuratoren in samenwerking met partners uit de brede culturele sector, het erfgoedveld, medewerkers en studenten van de Reinwardt Academie gekozen en uitgewerkt voor een meerstemmige invulling. Door van elkaar te leren worden studenten, medewerkers en het erfgoedveld met elkaar verbonden en versterkt. Hiermee streeft de Reinwardt Academie bij te dragen aan vernieuwing en een inclusieve en duurzame sector. 

Zet alvast de volgende data in je agenda voor aankomende edities:

  • Woensdag 29 mei 2024 (geannuleerd)

Ontmoet de curator Trijntje Smeets

Trijntje Smeets (2001) is voormalig Reinwardt-student momenteel werkzaam als producent bij kunstruimte Nieuw Dakota in Amsterdam en als curator bij Sis Josip Gallery in Den Haag. Eerder studeerde ze af als vormgever en was ze werkzaam in het grafisch atelier Make en op Art Rotterdam.

"Tijdens mijn werkzaamheden vind ik het erg belangrijk om mijn enthousiasme voor kunst en cultuur over te brengen, omdat ik geloof dat cultuur een basisbehoefte is. Ongeacht of je bewust bezig bent met de cultuur waar je aan deelneemt, het is onlosmakelijk verbonden met je identiteit.

Erfgoed wordt gemaakt door de beoefenaar, de waarde die zij eraan toekennen en de liefde die zij erin steken. Tijdens de Erfgoedarena's wil ik graag de verhalen en belevingen van de erfgoedbeoefenaars, met de plekken waar het schuurt in het veld, centraal stellen."

Curatoren in het verleden

Daphne Veendorp (1998) is alumna aan de Reinwardt Academie. Zij studeerde af in de richting diversiteit, inclusie en toegankelijkheid. Na haar studie ging ze als freelancer aan de slag bij het Stedelijk Museum Alkmaar. Zij ontwikkelde daar het Art Healing Program, waar kijken naar kunst en mindfulness bij elkaar kwamen. Daphne zet zich in voor de verbinding tussen kunst en de mentale gezondheid van de generatie millennials. Recentelijk ging ze aan de slag voor de Reinwardt Academie als onderwijsassistent en begeleidt zij studenten tijdens hun studie.

In 2022 was Reinwardt alumni Justin van den Berg (1992) de curator van de Erfgoedarena. Hiernaast was hij werkzaam als freelancer in de culturele sector met de focus op diversiteit, toegankelijkheid en inclusie. Justin zoekt in zijn werk de verbinding tussen materieel en immaterieel erfgoed door middel van theater en belevingen. Met zijn theatrale aanpak adviseert hij diverse cultuurinstellingen in (drempelverlagende) publieksbenadering en in zijn coaching in cultural storytelling is het doel om een inclusiever bewustzijn te creëren bij de betrokkenen. Daarnaast is hij bestuurslid van ICOM Nederland, het internationaal netwerk voor museumprofessionals.

In 2021 was Reinwardt alumna Carlien Lammers (1988) de curator van de Erfgoedarena. Hiernaast was zij werkzaam als junior conservator moderne en hedendaagse Kunst in het Stedelijk Museum Schiedam. Ook is Carlien werkzaam als redacteur bij het online kunstplatform De Kunstmeisjes en werkt ze als freelancer met de focus op diversiteit en inclusie in de culturele sector. Eerder was ze werkzaam in het Stedelijk Museum Amsterdam als medewerker inclusie, voorzitter van de adviesraad Inclusie & Toegankelijkheid en projectleider van STUDIO i – platform voor inclusieve cultuur, een project van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum.

Van begin 2019 tot halverwege 2021 is de Erfgoedarena van de Reinwardt Academie georganiseerd door Dyonna Bennett en Lina van den Idsert. Zij hebben de debatavonden een nieuwe draai gegeven met actuele onderwerpen, vernieuwende concepten, inspirerende gastsprekers en pittige discussies. Denk bijvoorbeeld aan de avond waarop we het hadden over activisme in musea met Rein Wolfs (artistiek directeur Stedelijk Museum Amsterdam) en Raul Balai (Studio Balai). Of de keer dat wellness centraal stond en Katja Pasman bij ons aanschoof om ons te vertellen over Art Based Learning. Ook de Reinwardt Lecture in 2020 met een optreden van de jongste museumdirecteur Charlotte Rixten en futurist Tessa Cramer was een groot succes. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Fresku, een geweldige ervaring voor alle aanwezigen! Na twee jaar loopt het gastcuratorschap van Dyonna en Lina ten einde. We bedanken ze voor hun betrokkenheid en bevlogenheid.

Delen
 

Meld je hier aan voor de Erfgoedarena

Kom en discussieer mee!