Veelgestelde vragen

Krijg ik na het invullen van de studiekeuzecheck nog een officiële bevestiging dat ik aangenomen ben?

Na de studiekeuzecheck volgt een uitnodiging voor een matchingsgesprek. Dit is een verplicht onderdeel van de studiekeuzecheck en daarmee ook de toelating. Je bent officieel aangenomen tot de opleiding wanneer je beiden voltooid hebt, en wanneer je vooropleiding en betaling van collegegeld in orde zijn. Hierover ontvang je tijdig bericht.

Hoeveel studenten starten aan de opleiding?

Ieder jaar starten er tussen de 150 en 180 nieuwe studenten.

Is de opleiding alleen gericht op Nederlands erfgoed?

Zeker niet! Onze opleiding gaat over erfgoed in binnen- en buitenland en, zowel over westers als niet-westers erfgoed.

Is de Reinwardt Academie goed bereikbaar?

Ja. Met de metro vanaf Amsterdam Centraal ben je er in nog geen 10 minuten. Lopend duurt het ongeveer 25 minuten.

Hoe wordt het onderwijs aangeboden in coronatijd?

Het rooster is hetzelfde gebleven maar het onderwijs is digitaal aangeboden via de app Teams. Vanaf september 2020 streven we naar een combinatie van online en fysiek onderwijs.

Zijn de lessen in het Engels of in het Nederlands?

De lessen zijn in het Nederlands, maar artikelen en studieboeken die je gebruikt kunnen in het Engels zijn.

Hoe is het lesrooster?

Eerstejaars hebben iedere dag les. Houdt dus rekening met een volle werkweek. Kijk hier voor meer informatie over het studieprogramma.

Moet ik thuis nog veel voor mijn studie doen?

Dat verschilt per student.

Ik ben dyslectisch. Houden jullie hier rekening mee?

Bij toetsen kan er extra tijd worden aangeboden. Je kunt hiervoor een afspraak maken met de decaan.

Ik heb een beperking. Kan ik nog steeds studeren aan de Reinwardt Academie?

De Reinwardt Academie heeft als uitgangspunt dat iedereen met de juiste kwalificaties bij ons zou moeten kunnen studeren. Kijk hier voor meer informatie over studeren met een beperking.

Heeft een erfgoedprofessional veel kennis nodig van de geschiedenis?

Nee, als erfgoedprofessional weet je waar je informatie die je nodig hebt kunt vinden. Interesse in geschiedenis, kunst en cultuur is wel belangrijk.

Kan ik met mijn havo-diploma en mijn behaalde propedeuse van de bachelor Cultureel erfgoed naar de universiteit om bijvoorbeeld geschiedenis te studeren?

Net als bij andere beroepen in de kunstsector liggen de banen niet voor het oprapen, maar uit onderzoek van de hbo-kunstenmonitor blijkt dat de werkloosheid onder afgestudeerden van de Reinwardt Academie laag is. Er is dus zeker werk te vinden. Kijk hier voor meer informatie over carrièremogelijkheden

Hoe vind ik een kamer in Amsterdam?

Een kamer vinden in Amsterdam is moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. Hier een aantal tips die je kunnen helpen bij je zoektocht.

  • Begin op tijd met zoeken!
  • Schrijf je in op verschillende websites. Onze studenten hebben goede ervaringen met room.nl (van het DUWO), Studentenwoningweb en Kamernet.
  • Ook zijn er verschillende woningbouwverenigingen en studentencomplexen in Amsterdam, zoals Eigen Haard, de Key en Alliantie. Hier kun je jezelf ook inschrijven.
  • Veel studenten vinden ook via anderen een woonruimte in Amsterdam. Mocht je mensen kennen die wonen in Amsterdam, laat ze weten dat je een kamer zoekt zodat zij hun netwerk kunnen inschakelen.
  • Kijk verder dan Amsterdam, als je daarvoor openstaat. Haarlem, Weesp, Zaandam etc. bieden ook mogelijkheden. De Reinwardt Academie is erg goed te bereiken met het openbaar vervoer.
Heb ik naast mijn studie nog tijd voor een bijbaan?

We bieden een voltijd programma aan waarbij we ervan uitgaan dat je vijf dagen in de week beschikbaar bent voor je studie. Bijbaantjes kunnen, maar dan in het weekend of misschien in de avond, dat is ook afhankelijk van je studietempo.

Delen