Veelgestelde vragen

Krijg ik na het invullen van de studiekeuzecheck nog een officiële bevestiging dat ik aangenomen ben?

Na de studiekeuzecheck kan er een uitnodiging volgen voor een verplicht matchingsgesprek. Dit is een verplicht onderdeel van de studiekeuzecheck en daarmee ook de toelating. Bekijk goed deze pagina, met name Stap 2, voor alle informatie omtrent de studiekeuzecheck. Je bent officieel aangenomen tot de opleiding wanneer je beiden voltooid hebt, en wanneer je vooropleiding en betaling van collegegeld in orde zijn. Hierover ontvang je tijdig bericht.

Hoeveel studenten starten aan de opleiding?

Ieder jaar starten er tussen de 150 en 200 nieuwe studenten.

Wat is de gemiddelde instapleeftijd van eerstejaars?

Tussen de 17 en 21 jaar.

Is de opleiding alleen gericht op Nederlands erfgoed?

Zeker niet! Onze opleiding gaat over erfgoed in binnen- en buitenland en, zowel over westers als niet-westers erfgoed.

Is de leerstof in het Nederlands of moet je ook veel met Engelstalige stof en/of bronnen werken?

De bacheloropleiding betreft een Nederlandstalige opleiding. Dit betekent dat in de basis alle lessen en lesmaterialen in het Nederlands worden aangeboden. In sommige gevallen kan hier echter van worden afgeweken. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke artikelen die in het Engels zijn uitgebracht, of bij gastsprekers die de Nederlandse taal niet beheersen.

Is de Reinwardt Academie goed bereikbaar?

Ja. Met de metro vanaf Amsterdam Centraal ben je er in nog geen 10 minuten. Lopend duurt het ongeveer 25 minuten.

Hoe wordt het onderwijs aangeboden in coronatijd?

Het rooster is hetzelfde gebleven maar het onderwijs is digitaal aangeboden via de app Teams. Vanaf september 2020 streven we naar een combinatie van online en fysiek onderwijs.

Zijn de lessen in het Engels of in het Nederlands?

De lessen zijn in het Nederlands, maar artikelen en studieboeken die je gebruikt kunnen in het Engels zijn.

Hoe is het lesrooster?

Dit is een voltijd opleiding. Houdt dus rekening met een volledige werkweek. De lestijden zijn verdeeld over de week. Een dag per week is voor zelfstudie gereserveerd en minimaal een dag per week ben je op excursie. Kijk hier voor meer informatie over het studieprogramma.

Moet ik thuis nog veel voor mijn studie doen?

Dat verschilt per student.

Ik ben dyslectisch. Houden jullie hier rekening mee?

Bij toetsen kan er extra tijd worden aangeboden. Je kunt hiervoor een afspraak maken met de decaan.

Ik heb een beperking. Kan ik nog steeds studeren aan de Reinwardt Academie?

De Reinwardt Academie heeft als uitgangspunt dat iedereen met de juiste kwalificaties bij ons zou moeten kunnen studeren. Kijk hier voor meer informatie over studeren met een beperking.

Heeft een erfgoedprofessional veel kennis nodig van de geschiedenis?

Nee, als erfgoedprofessional weet je waar je informatie die je nodig hebt kunt vinden. Interesse in geschiedenis, kunst en cultuur is wel belangrijk.

Ga je stagelopen tijdens deze opleiding?

Ja, tijdens de bacheloropleiding ga je ook op stage in het erfgoedveld. Dit doe je in ieder geval tijdens je afstudeertraject in jaar 4. Als jij het wenselijk vindt, en als het passend is bij jouw studietraject, zijn er ook mogelijkheden tot stagetrajecten in jaar 3. In het tweede jaar oefen je hier alvast in door samen met studiegenoten gedurende enkele weken take-over op je te nemen binnen het erfgoedveld.

Kan ik met mijn havo-diploma en mijn behaalde propedeuse van de bachelor Cultureel erfgoed naar de universiteit om bijvoorbeeld geschiedenis te studeren?

Ja, dat kan, maar we hebben natuurlijk liever dat je de bachelor bij ons afmaakt!

Wat is de kans op een baan na afstuderen?

Net als bij andere beroepen in de kunstsector liggen de banen niet voor het oprapen, maar uit onderzoek van de hbo-kunstenmonitor blijkt dat de werkloosheid onder afgestudeerden van de Reinwardt Academie laag is. Er is dus zeker werk te vinden. Kijk hier voor meer informatie over carrièremogelijkheden.

Wat zijn voorbeelden van banen die studenten na de opleiding krijgen?

Er is een veelheid aan werkplekken waar je terecht kan komen, bij zowel erfgoedinstellingen als buiten het erfgoedveld. Daarin kun je diverse rollen op je nemen, denk bijvoorbeeld aan projectmedewerker of medewerker op een marketing- en communicatieafdeling, educator  beleidsadviseur cultuur bij een gemeente, collectiemedewerker in een museum, community manager, social media manager of coördinator bij de museumnacht.

Kan je creativiteit goed in deze studie gebruiken?

Creativiteit is een breed begrip. Als je creativiteit ziet vanuit het kunstenaarschap, en daar ook specifiek naar op zoek bent in een opleiding, is het belangrijk om te weten dat de Reinwardt Academie geen kunstacademie is. Je ben in deze opleiding dus niet op wekelijkse basis bezig met het ‘creëren van kunst. Zelf zien wij creativiteit als het vermogen tot nieuwe dingen te komen. En dat gaat verder dan het maken van iets tastbaars. In ons onderwijs doen we een continue beroep op jouw innoverende vermogen op uiteenlopende manieren. Denk hierbij aan conceptontwikkeling, ideevorming, vormkeuze en ontwerp, maar ook aan het vermogen anderen hierin mee te kunnen nemen.

Hoe vind ik een kamer in Amsterdam?

Een kamer vinden in Amsterdam is moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. Hier een aantal tips die je kunnen helpen bij je zoektocht.

  • Begin op tijd met zoeken!
  • Schrijf je in op verschillende websites. Onze studenten hebben goede ervaringen met room.nl (van het DUWO), Studentenwoningweb en Kamernet.
  • Ook zijn er verschillende woningbouwverenigingen en studentencomplexen in Amsterdam, zoals Eigen Haard, de Key en Alliantie. Hier kun je jezelf ook inschrijven.
  • Veel studenten vinden ook via anderen een woonruimte in Amsterdam. Mocht je mensen kennen die wonen in Amsterdam, laat ze weten dat je een kamer zoekt zodat zij hun netwerk kunnen inschakelen.
  • Kijk verder dan Amsterdam, als je daarvoor openstaat. Haarlem, Weesp, Zaandam etc. bieden ook mogelijkheden. De Reinwardt Academie is erg goed te bereiken met het openbaar vervoer.
Heb ik naast mijn studie nog tijd voor een bijbaan?

We bieden een voltijd programma aan waarbij we ervan uitgaan dat je vijf dagen in de week beschikbaar bent voor je studie. Bijbaantjes kunnen, maar dan in het weekend of misschien in de avond, dat is ook afhankelijk van je studietempo.

Delen