Wat is de aarde waard?
Klimaatcrisis, activisme en erfgoed
Het is haast niet te missen: de klimaatprotesten. Er wordt voedsel tegen kunstwerken van Monet en Van Gogh aangegooid, activisten lijmen zich vast aan de werken van Vermeer en Warhol. De klimaatprotesten bevinden zich in musea. Maar waarom protesteren ze hier? Verplaatst de aandacht zich nu niet naar de actie in plaats van de boodschap? Of vervult kunst nu juist een maatschappelijk doel als medium voor activisme?

Details
Datum • Woensdag 18 januari
Aanvang • 19:00 uur
Event • 19:30 - 21:30 uur
Borrel • 21:30 - 22:30 uur
Met de protesten proberen de activistische bewegingen zoals Extincion Rebellion en Just Stop Oil aandacht te vragen voor het klimaat. Er wordt bij het klimaat al snel gedacht aan duurzaamheid, zonnepanelen en vegan saucijzenbroodjes, maar het gaat verder dan dat. Het gaat ook over mensenrechten en kolonialisme. Zo zijn de Inheemse volkeren de belangrijkste stakeholders als oplossing voor de klimaat- en biodiversiteitscrisis, aldus Raki Ap activist, vrijheidsstrijder en rijksambtenaar.
Tijdens deze Erfgoedarena op 18 januari gaan we in op de onderwerpen klimaatcrisis, activisme en de gevolgen voor het erfgoed. We brengen verschillende perspectieven en stemmen samen om hierover in gesprek te gaan.
Ontmoet de gastcurator
Gertjan de Boer
Gertjan de Boer is voorzitter van het platform Klimaat & Erfgoed. Dit platform heeft 130 leden uit alle hoeken van de erfgoedsector. In het dagelijks levens werkt Gertjan als Adviseur Erfgoed en Klimaat bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hij probeert met collega’s de gevaren van erfgoed in beeld te brengen en het bewustzijn over de klimaateffecten op erfgoed te vergroten.

Ontmoet de moderator

Mirthe Frese
Mirthe Frese is moderator, programmamaker en theatermaker met een geheel eigen oeuvre. Ze maakt programma’s op het snijvlak van maatschappij, politiek en kunst, onder andere voor De Balie en Stedelijk Museum Amsterdam. Momenteel werkt ze aan haar debuutroman waarin ze haar eigen familiegeschiedenis onder de loep neemt.
Ontmoet de spekers
Raki Ap
Raki Ap werd in 1984 geboren in een vluchtelingenkamp in Papoea-Nieuw-Guinea. Zijn vader, antropoloog en muzikant Arnold Ap, was vier maanden eerder vermoord vanwege zijn protestliederen die veel Papoea’s inspireerden in hun strijd voor een onafhankelijk West-Papoea. Als éénjarige kwam Raki met zijn moeder aan in Nederland, hij groeide hier op, werd beroepsmilitair bij de Koninklijke Luchtmacht en werkt nu als rijksambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarnaast is hij een bekend gezicht in de klimaat- en antiracismebeweging.


Caroline Breunesse
Caroline Breunesse studeerde publiekscommunicatie aan de Reinwardt Academie en kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. Ze werkte o.a. bij het Van Gogh Museum, het Museum voor Communicatie en het Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Bij Naturalis is ze hoofd van de afdelingen Tentoonstellingen en Educatieve Ontwikkeling en ze was als programma-manager verantwoordelijk voor het nieuwe museum, dat in 2019 opende.
Armando van Vlastuin
Armando van Vlastuin zette eind 2019 zijn studie Technische Bedrijfskunde op pauze om zich 2 jaar full-time in te zetten voor Extinction Rebellion. Vanuit daar organiseerde hij twee actieweken in 2020, de Klimaatmars voor de verkiezingen vorig jaar, en een langdurige campagne tegen het landbouwbeleid van de Rabobank. Op dit moment rondt hij zijn studie af en verdiept hij zich in socialistische alternatieven voor het kapitalisme.


Roos Saat
Roos Saat is boerendochter, heeft een fruitkraam op de biologische markt in Almere en is actief bij Toekomstboeren, het Netwerk Agro-ecologie en klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR). Met XR Landbouw voert ze sinds 2020 campagne tegen de Rabobank, de grootste financierder en profiteur van de Nederlandse landbouw. Afgelopen jaar ging ze terug naar de universiteit voor een Master in Internationale Ontwikkeling in Den Haag.
Luister je in: een selectie podcasts van curator Daphne Veendorp
Lijm, soep, taart: het nieuwe klimaatprotest (De Dag 20 minuten)
Schieten we wel wat op met nog een klimaattop? (Lang Verhaal Kort: 7 minuten)
Klimaatactivisten VS Van Gogh (Lang Verhaal Kort 6 minuten)
Wie betaalt de klimaatverandering voor arme landen? (NRC Vandaag 21 minuten)
Zo voer je een discussie met klimaatontkenners (Duurzaam BNR 21 minuten)
