2021

Online Erfgoedarena: In dialoog over debat

De erfgoedsector vraagt meer en meer om welbespraakte en empathische professionals. De spanningen lopen geregeld hoog op in de discussies rond cultureel erfgoed in maatschappelijke en politieke context. Soms zouden we willen dat we ons beter konden uitdrukken of dat de ander nou eens beter zou luisteren. Welke vaardigheden hebben we nodig om constructieve discussies te voeren? Verschillende Reinwarders geven hun mening over het onderwerp. Wat is nodig voor een goede uitkomst van een gesprek en wat is de grens van je mening geven? Docent Bas de Wal en studenten Josephine Feij, Lois Tonen en Nathaniël Oltmans gaan in op stellingen over het voeren van discussies, zowel in real life als online. Bekijk de gesprekken hier.

2020

Erfgoedarena: Woke en Wel

De Erfgoedarena van 7 oktober had het thema Woke en Wel, en ging over het welzijn van het individu in de culturele sector: wat doet deze onzekere en hectische tijd met ons mentale welzijn en hoe hou je jezelf en elkaar staande? Door Covid zat de zaal niet vol. Er was plaats voor enkele tientallen studenten van de Reinwardt Academie en een aantal werknemers. Desondanks paste de noodzakelijke kleine opzet wel goed bij het intieme onderwerp van de avond. Leer hier meer. 

2020

Erfgoedarena : Gamechangers

Studenten, werknemers van de Reinwardt Academie en (museum)professionals zitten in een afgeladen zaal om het te hebben over game changers in de museale sector en daarbuiten. Voor de tweede maal modereert Stephanie Afrifa, zij leidt het gesprek over hoe erfgoedprofessionals en culturele instellingen zich kunnen verhouden tot tijden van grote verandering op het gebied van zowel cultuur als klimaat. Luister of leer hier meer over Game Changers.

2019

Erfgoedarena: In de greep van gentrificatie

Op 20 november was de tweede Erfgoedarena van dit studiejaar. Het thema was In de greep van gentrificatie en de avond werd gemodereerd door Yahmani Blackman. Hoe wordt er in de stad omgegaan met erfgoed en de behoeften van zowel oude als nieuwe buurtbewoners? Welke rol spelen culturele instellingen in het proces van snelle opwaardering van én uitsluiting in wijken? En moeten culturele instellingen verantwoordelijkheid nemen in dit proces van gentrificatie? Lees er meer over in dit verslag.

2019

Erfgoedarena: De dilemma’s van de diversiteitsmedewerker

De Erfgoedarena is vernieuwd. De inhoud van deze regelmatig terugkerende debatavond op de Reinwardt Academie is tegenwoordig in handen van alumni Dyonna Benett en Lina van den Idsert. En ook de uitvoering is anders: in drie gesprekken van twintig minuten wordt telkens een drietal museumprofessionals bevraagd. Het onderwerp van de eerste vernieuwde editie was ‘De dilemma’s van de diversiteitsmedewerker’. En dat dit onderwerp leeft is duidelijk: naast heel veel professionals zaten er talloze studenten in de bomvolle zaal. Kon je er niet bij zijn? Hier lees je het verslag. Stephanie Afrifa, bekend van onder meer De Wereld Draait Door, was moderator van de avond.

Delen