Naar inhoud
 

Schrijf je hier in

 

Studiedag Emotienetwerken

Datum: 14 juni 2024

Overzicht

  • Voor wie: Professionals die bekend willen raken met emotienetwerken.
  • Datum: 14 juni 2024
  • Locatie: Reinwardt Academie, Amsterdam
  • Tijden: 13:00 - 17:00
  • Kosten: gratis (incl. borrel)
  • Maximaal aantal deelnemers: 30

Over emotienetwerken

In gesprekken over erfgoed kunnen de emoties hoog oplopen. Denk bijvoorbeeld aan de debatten omtrent het slavernijverleden of over het afsteken van vuurwerk. Iedereen is gebaat bij inzicht in het krachtenspel van belangen en emoties rond erfgoed. De Reinwardt Academie (Hester Dibbits) en Imagine IC (Marlous Willemsen) ontwikkelden hiervoor een methode: emotienetwerken.       

Emotienetwerken is het samen onderzoeken van de complexe interacties tussen mensen en erfgoed en mensen onderling. Het maakt mensen ‘erfgoedwijs’. Het begrip ‘erfgoedwijsheid’ staat voor de benodigde competenties om zich kritisch tot erfgoed te verhouden en het gesprek daarover te voeren door oog te hebben voor de dynamiek rond erfgoed en de eigen positie daarin; het zijn vaardigheden die ons kunnen helpen bij de vaak emotioneel geladen omgang met het verleden in het heden.  

Meer over emotienetwerken vind je hier. Zie ook de introductiefilm hieronder.

Over de studiedag

Emotienetwerken wordt zowel nationaal als internationaal steeds meer gebruikt voor onderzoek, de dagelijkse erfgoedpraktijk en in het onderwijs. Dit jaar introduceren we voor het eerst een gratis studiemiddag over emotienetwerken, speciaal voor professionals die geïnteresseerd zijn in de methode, maar er nog geen ervaring mee hebben opgedaan. Met deze interactieve studiemiddag bieden we ruimte om ervaring op te doen met de methode.

"We willen een praktijkgemeenschap zijn, waar jij deel van uitmaakt om samen te werken, te leren en te ontwikkelen" - Hester Dibbits

De studiedag wordt verzorgd door het Lectoraat Cultureel Erfgoed van de Reinwardt Academie in samenwerking met Imagine IC.

Programma

12.30    Inloop 

13:00    Plenaire introductie van de methode 

13.30    Parallelsessies: Kennismaken met emotienetwerken

15:30    Plenaire afsluiting

16.00    Borrel 

17.00    Fin

Voor wie?

Professionals die bekend willen raken met emotienetwerken. Of je nu werkt in cultuur, educatie, erfgoed of onderzoek, emotienetwerken kan worden toegepast in allerlei disciplines. Er is plek voor maximaal 30 deelnemers.

Wat heb ik aan het eind van de dag?

Hierna kun jij aan de slag met emotienetwerken in jouw praktijk. Je kunt de methode uitvoeren in je werkomgeving of implementeren in onderzoek.

Wat zeggen cursisten over hun ervaring?

"Het was een erg inspirerende dag. Ik waardeer dat de methode werk in uitvoering is. Het is geen kant en klaar pakket, maar je maakt het je eigen." - deelnemer

"Ik maakte kennis met een nieuwe methode om gesprekken over collecties mee te voeren. Maar ik leerde ook werken met een methode waarmee ik met mijn collega's kan praten over emoties die horen bij het werk dat we doen." - deelnemer

Kosten

De emotienetwerkmiddag wordt gratis aangeboden en de inschrijvingen voor deze cursus worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Aangezien de plaatsen beperkt zijn, vragen wij organisaties om maximaal twee personen per organisatie aan te melden voor de studiemiddag. Mis deze unieke kans niet en schrijf je snel in!

Meer informatie

Heb je nog vragen over de studiedag of andere programma's over emotienetwerken? Stuur een mailtje naar rwa-heritagelab@ahk.nl.

Delen
 

Schrijf je hier in