Studiedag Emotienetwerken

Datum: 17 november 2023. Uiterste inschrijvingsdatum: 5 november 2023.

Overzicht

  • Voor wie:Professionals die al bekend zijn of bekend willen raken met emotienetwerken.  
  • Datum:17 november 2023
  • Uiterste inschrijvingsdatum: 5 november 2023
  • Locatie:Reinwardt Academie, Amsterdam
  • Tijden: 10:00 - 17:00
  • Kosten: € 85,00 (inclusief lunch & borrel). Meer informatie over financiële toegankelijkheid vind je hier.
  • Maximaal aantal deelnemers: 30

Over emotienetwerken

In gesprekken over erfgoed kunnen de emoties hoog oplopen. Denk bijvoorbeeld aan de debatten omtrent het slavernijverleden of over het afsteken van vuurwerk. Iedereen is gebaat bij inzicht in het krachtenspel van belangen en emoties rond erfgoed. De Reinwardt Academie (Hester Dibbits) en Imagine IC (Marlous Willemsen) ontwikkelden hiervoor een methode: emotienetwerken.       

Emotienetwerken is het samen onderzoeken van de complexe interacties tussen mensen en erfgoed en mensen onderling. Het maakt mensen ‘erfgoedwijs’. Het begrip ‘erfgoedwijsheid’ staat voor de benodigde competenties om zich kritisch tot erfgoed te verhouden en het gesprek daarover te voeren door oog te hebben voor de dynamiek rond erfgoed en de eigen positie daarin; het zijn vaardigheden die ons kunnen helpen bij de vaak emotioneel geladen omgang met het verleden in het heden.  

Meer over emotienetwerken vind je hier. Zie ook de introductiefilm hieronder.

Over de studiedag

Emotienetwerken wordt zowel nationaal als internationaal steeds meer gebruikt voor onderzoek, de dagelijkse erfgoedpraktijk en in het onderwijs. Met deze studiedag bieden we ruimte om ervaring op te doen met de methode en om reeds opgedane kennis en ervaring uit te wisselen.

"We willen een praktijkgemeenschap zijn, waar jij deel van uitmaakt om samen te werken, te leren en te ontwikkelen" - Hester Dibbits

We nodigen je hiervoor graag uit op 17 november op de Reinwardt Academie. De studiedag is toegankelijk voor zowel mensen die al bekend zijn met de methode als mensen voor wie alles nog volledig nieuw is. De dag is opgedeeld in een ochtendprogramma en een middagprogramma, met veel ruimte voor uitwisseling en interactie. Bijzondere aandacht is er voor de spanning die emotienetwerken vaak oproept en hoe je hiermee kunt omgaan als gespreksbegeleider, maar ook als programmeur of onderzoeker.

De studiedag wordt verzorgd door het Heritage Lab van de Reinwardt Academie in samenwerking met het Lectoraat Cultureel Erfgoed van de Reinwardt Academie en Imagine IC.

Programma

10.00  Inloop 

10.30  Parallelsessies: emotienetwerken als vaardigheid

13.00  Lunch

14.00  Parallelsessies: emotienetwerken in de praktijk

16.00  Borrel 

17.00  Fin

Ochtendprogramma

In de ochtend zijn er twee sessies parallel aan elkaar, je kunt meedoen aan een van de twee sessies.

Sessie 1: Kennismaken met emotienetwerken

Deze sessie is bedoeld voor mensen die bekend willen raken met de methode. Na een introductie gaan we gezamenlijk stap voor stap door de methode heen.

Sessie 2: Ontwikkel je vaardigheden

Deze sessie is bedoeld voor mensen die al bekend zijn met de methode en willen kijken naar hun eigen vaardigheden als trainer en de verschillende kwaliteiten van een gesprek. Aan de hand van een rollenspel krijgen deelnemers inzicht in (de ontwikkeling van) hun vaardigheden.

Middagprogramma

Het middagprogramma is gericht op praktijkuitwisseling. Ook hier zijn twee parallelle sessies, je kunt kiezen uit het thema emotienetwerken in educatieve settings en emotienetwerken als instrument in onderzoek. In beide groepen gaan we in op een casus en vervolgens gaan we als groep in gesprek over hoe jouw praktijk zich hiertoe verhoudt. Er is hier veel ruimte voor reflectie, vragen over de toepassing én de uitwisseling in een praktijkcontext.

In het programma maken we ruimte voor eigen inbreng: jouw casus of vraagstuk kun je noteren in het aanmeldformulier.

Voor wie?

Professionals die al bekend zijn of bekend willen raken met emotienetwerken. Of je nu werkt in cultuur, educatie, erfgoed of onderzoek, emotienetwerken kan worden toegepast in allerlei disciplines. Er is plek voor maximaal 30 deelnemers.

Wat heb ik aan het eind van de dag?

Hierna kun jij aan de slag met emotienetwerken in jouw praktijk. Je kunt de methode uitvoeren in je werkomgeving of implementeren in onderzoek. Je hebt beter inzicht in hoe anderen deze methode gebruiken en hoe jouw praktijk zich hiertoe verhoudt.

Wat zeggen cursisten over hun ervaring?

"Het was een erg inspirerende dag. Ik waardeer dat de methode werk in uitvoering is. Het is geen kant en klaar pakket, maar je maakt het je eigen." - deelnemer

"Ik maakte kennis met een nieuwe methode om gesprekken over collecties mee te voeren. Maar ik leerde ook werken met een methode waarmee ik met mijn collega's kan praten over emoties die horen bij het werk dat we doen." - deelnemer

Kosten

Het dagprogramma kost €85.

We moedigen iedereen aan om te kijken naar de verschillende regelingen die er zijn met betrekking tot professionalisering binnen het erfgoedveld. We hebben hier een handig overzicht voor gemaakt. Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie

Heb je nog vragen over de studiedag of andere programma's over emotienetwerken? Stuur een mailtje naar rwa-heritagelab@ahk.nl.

Delen