Meld je hier aan voor de webinar!

Erfgoedlab / digitaal dekoloniseren

Heritage Lab


Samen met diverse partners uit het Netwerk Digitaal Erfgoed start 4 februari 2021 een erfgoedlab waarin erfgoedprofessionals met elkaar aan de slag gaan met vragen rond digitaal erfgoed en dekolonisatie. Thema’s als dekolonisatie, diversiteit en inclusie richten zich vaak op publiek en presentatie. Maar wat gebeurt er als we ook op andere niveaus kijken? Ook collectiebeschrijvingen en thesauri representeren immers niet altijd het (complete) verhaal. Hoe ontwikkelen we ruimte voor meerstemmigheid in collectiebeschrijvingen? En hoe zorg je ervoor dat dit niet alleen impact heeft op je collectie, maar op je gehele instelling?

Februari 2021 start de eerste van drie erfgoedlabs van de Reinwardt Academie: deze keer gaan erfgoedprofessionals gezamenlijk aan de slag met digitaal erfgoed en dekolonisatie. Samen met diverse partners uit het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft het Heritage Lab gekeken naar vragen in het veld. Resultaat is een reeks interactieve webinars met inspirerende sprekers, praktische tools en op de praktijk toegepaste denkoefeningen. Omdat iedereen met digitaal erfgoed te maken heeft, beperkt deze cursus zich niet tot de registrar of de ICT’er, maar is deze juist ook voor de communicatiemedewerker of een archeoloog. Kortom: iedereen is van harte welkom. Aan het eind van deze cursus weet jij hoe je in je dagelijkse praktijk inclusiever kunt werken en kritisch kunt kijken naar omschrijvingen, perspectieven en systemen. De reeks interactieve sessies wordt afgesloten met een webinar waarin we de uitkomsten presenteren aan elkaar en elkaars collega’s!

Het erfgoedlab vindt iedere donderdagmiddag 4, 11, 18 en 25 februari plaats van 14.30 - 16.30. Op 11 maart om 14.30 is de afsluitende webinar. Buiten de middagen is er ook veel contact met de andere deelnemers, hier bent u maximaal twee uur per week aan kwijt.

Programma

 • De basis: 4 februari
  De eerste middag komen er diverse professionals uit het brede erfgoedveld aan bod; zij maken de veelzijdigheid van digitaal dekoloniseren inzichtelijk. Een groot aantal inspirerende voorbeelden en lastige casussen passeert de revue, en je krijgt een goede indruk van alle mogelijkheden om binnen je eigen instelling aan de slag te gaan.
   
 • Ethiek: 11 februari
  In week twee reflecteren we kritisch op ontwikkelingen binnen het dekoloniseren van collectieregistratie. Welke ethische dilemma's brengen nieuwe ontwikkelingen met zich mee? En hoe vertaalt dit zich naar de dagelijkse praktijk? Aan het eind van de middag kun je duidelijk verwoorden wat er mis kan gaan bij het organiseren van een inclusieve(re) aanpak. Bovendien heb je voor jezelf een beeld van wat er nodig is om, vanuit een duidelijke ethische basis, aan de slag te gaan.
   
 • Effect: 18 februari
  In week drie kijken we naar de toepassing. Wat is haalbaar binnen jouw organisatie? Op welke schaal ga jij aan de slag in je organisatie? En hoe kun je daar effectief over communiceren? Aan het eind van deze week is duidelijk hoe je de leerstof naar de praktijk kunt brengen en weet je welke hobbels er nog op de weg liggen om dit te bereiken.
   
 • Aan de slag! 25 februari
  Met die hobbels kun je aan de slag tijdens de laatste middag: de speeddates. Hier ga je in gesprek met professionals uit het Netwerk Digitaal Erfgoed én de Reinwardt Academie. Zij helpen je met het invullen van de laatste onderdelen van je plan van aanpak, zodat niets je meer in de weg staat om aan de slag te gaan.
   
 • Webinar 11 maart
  Tijdens de afsluitende webinar lopen we door het traject van de afgelopen maand. Welke waardevolle lessen kunnen we meegeven aan de rest van het veld? Waar liepen jullie tegenaan?

Voor wie?

Alle professionals uit het brede erfgoedveld. Er is plek voor 17 deelnemers.

Wat heb ik aan het eind van de maand?

Een idee van wat er allemaal mogelijk is op het gebied van digitaal dekoloniseren én inzicht in toekomstige ontwikkelingen. Daarnaast heb je een duidelijk beeld van wat jouw instelling hiermee kan doen, en geven we je alle nodige tools en contacten om hier direct mee aan de slag te gaan.

Kosten

Deelname aan de leergroep kost €300 exclusief btw. We moedigen iedereen aan om te kijken naar de verschillende regelingen die er zijn met betrekking tot professionalisering binnen het erfgoedveld. We hebben een handig overzicht gemaakt.

Deelnemen

Interesse? We horen graag vanuit welke instelling of welk vraagstuk jij dit thema aanvliegt. Beschrijf je casus in maximaal 400 woorden in het invulformulier. Vermeld ook vooral welke hulp je zoekt en of er instellingen of professionals zijn die je graag zou willen spreken. Bij het samenstellen van de leergroep kijken we naar een verdeling over het land, op thema en schaal. Inschrijven is mogelijk tot uiterlijk 15 januari, vol is vol.

Meer informatie

Heb je nog vragen die je graag terug wilt zien? Stuur een mailtje naar rwa-heritagelab@ahk.nl.

Delen
 

Meld je hier aan voor de webinar!