Erfgoedlab III: Digitaal Dekoloniseren
Startdatum: 19 januari 2023. Open Webinar: 2 maart 2023.
Overzicht
- Voor wie: Iedereen die met (erfgoed)collecties werkt is welkom. Bijvoorbeeld een collectieregistrator of conservator, maar ook als ICT’er, onderzoeker of communicatie-adviseur kan deze cursus je verder helpen. Deze cursus is bedoeld voor mensen die zich praktisch willen oriënteren rondom dekoloniseren en meer willen leren over wat ze zelf kunnen doen.
- Startdatum:19 januari 2023
- Uiterste inschrijvingsdatum: 11 december 2022
- Locatie:Online, behalve de eerste les op De Reinwardt Academie, Amsterdam
- Tijden:15:00 - 17:00
- Kosten:€ 360 (exclusief btw). Meer informatie over financiële toegankelijkheid vind je hier.
- Maximaal aantal deelnemers:25
Thema’s zoals dekolonisatie, diversiteit en inclusie beperken zich vaak tot publiek en presentatie. Maar wat gebeurt er als we naar binnen kijken? In het derde erfgoedlab Digitaal Dekoloniseren nemen we wederom nieuwe perspectieven en posities mee.
Deze derde editie van digitaal dekoloniseren kijkt samen met diverse partners uit het Netwerk Digitaal Erfgoed opnieuw naar wat je kunt doen om jouw erfgoedinstelling te dekoloniseren. Door middel van een reeks interactieve webinars met inspirerende sprekers, praktische tools en op de praktijk toegepaste denkoefeningen helpen we je eerste (of tweede) stappen te zetten. Deze gezamenlijke leergang wordt gevoed door veel onderlinge uitwisseling uit je eigen praktijk.
Onder begeleiding van Ariadne Asimakopoulos leer jij hoe je in je dagelijkse praktijk inclusiever kunt werken en kritisch kunt kijken naar omschrijvingen, perspectieven en systemen. De training wordt afgesloten met een webinar waarin we de uitkomsten presenteren aan elkaar en elkaars collega’s!
Opzet
Het Erfgoedlab start op 19 januari 2023, met een wekelijkse sessie op donderdagmiddag van 15.00-17.00. Buiten de middagen is er ook veel contact met de andere deelnemers, hier ben je maximaal twee uur per week aan kwijt. De eerste kennismaking is live op de Reinwardt Academie, verder zijn alle lessen alleen online te volgen.
Programma
Kennismaking (19 januari)
De eerste middag leren we elkaar kennen. We gaan het hebben over veilige gesprekken voeren, écht leren luisteren en vormen zo een gezonde basis voor de rest van de cursus. Deze les is als enige fysiek op de Reinwardt Academie, het is zeer belangrijk dat je hier als cursist bij aanwezig bent.
De basis (26 januari)
Bij de eerste online sessie komen er diverse professionals uit het brede erfgoedveld aan bod; zij maken de veelzijdigheid van digitaal dekoloniseren inzichtelijk. Een groot aantal inspirerende voorbeelden en lastige casussen passeren de revue, en je krijgt een goede indruk van alle mogelijkheden die er zijn om binnen je eigen instelling aan de slag te gaan.
Met bijdragen van o.a. Dyonna Bennet, Christi Klinkert (Stedelijk Museum Alkmaar) en Cindy Zalm (Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen)
Ethiek (2 februari)
In week drie reflecteren we kritisch op ontwikkelingen binnen het dekoloniseren van collectieregistratie. Welke ethische dilemma's brengen nieuwe ontwikkelingen met zich mee? En hoe vertaalt zich dit naar de dagelijkse praktijk? Aan het eind van de middag kun je duidelijk verwoorden wat er mis kan gaan bij het organiseren van een inclusieve(re) aanpak.
Met bijdragen van o.a. Noah Littel en Mirjam Schaap, Stadsarchief Amsterdam
Effect (9 februari)
In week vier kijken we naar de toepassing. Wat is haalbaar binnen jouw organisatie? Op welke schaal ga jij aan de slag in je organisatie? En hoe kun je daar effectief over communiceren? Aan het eind van deze week is duidelijk hoe je de leerstof naar de praktijk kunt brengen en weet je welke hobbels er nog op de weg liggen om dit te bereiken.
Met bijdragen van o.a. Linn Borghuis en Tamara van Zwol (Beeld en Geluid)
Aan de slag! (16 februari)
Met die vragen kun je aan de slag tijdens de laatste middag: de speeddates. Hier ga je in gesprek met professionals uit het Netwerk Digitaal Erfgoed én de Reinwardt Academie. Zij helpen je met het invullen van de laatste onderdelen van je plan van aanpak, zodat niets je meer in de weg staat om te beginnen.
Met bijdragen van o.a. Dyonna Bennet, Cindy Zalm, Noah Littel, Tamara van Zwol en Mirjam Schaap
Webinar (2 maart)
Tijdens de afsluitende webinar lopen we door het traject van de afgelopen maand. Welke waardevolle lessen kun je meegeven aan de rest van het veld? Waar liep je tegenaan?
Voor wie?
Iedereen die met (erfgoed)collecties werkt is welkom. Bijvoorbeeld een collectieregistrator of conservator, maar ook als ICT’er, onderzoeker of communicatie-adviseur kan deze cursus je verder helpen. Deze cursus is bedoeld voor mensen die zich praktisch willen oriënteren rondom dekoloniseren en meer willen leren over wat ze zelf kunnen doen.Er is plek voor 25 deelnemers.
Wat heb ik aan het eind van deze cursus?
Een idee van hoe jij in je dagelijkse praktijk kritisch kan kijken en omgaan met (post-) en (de-)koloniale perspectieven. Je hebt een scherp(er) beeld van wat jouw instelling hiermee kan doen en welke rol jij hierin kan of wil spelen. Daarnaast helpen we je ook met tools en contacten, zodat je naderhand ook echt aan de slag kunt gaan. Meer weten over hoe de vorige cursus werd ervaren? Lees hier een interview met deelnemers van het eerste erfgoedlab, en hierover het tweede erfgoedlab dat in 2022 plaatsvond.
Wat zeggen cursisten over hun ervaring?
"‘Wat me vooral aantrok in de cursus is hoe je diversiteit, inclusiviteit en meerstemmigheid kunt integreren in je collecties."
- Els Baetens (digitaal collectiemedewerker Red Star Line Museum) 2021
"De cursus heeft me doen inzien dat dit thema nog ingewikkelder is dan ik al dacht. Er zijn allerlei juridische, ethische en maatschappelijke belangen mee gemoeid. Maar wat me heeft geholpen om op de ingeslagen weg verder te gaan is de kennisuitwisseling met medecursisten en de presentaties van vakcollega’s. Het is leerzaam om verder te kijken dan je eigen bubbel en om te zien hoe organisaties in heel andere vakgebieden deze complexe materie aanpakken. En heb ik nieuwe vragen, dan kan ik terecht bij het grote netwerk dat de cursus me heeft opgeleverd."
- Maaike Derksen (projectmanager Katholiek Documentatie Centrum) 2022
Kosten
Deelname aan het Erfgoedlab kost €360 exclusief btw. We moedigen iedereen aan om te kijken naar de verschillende regelingen die er zijn met betrekking tot professionalisering binnen het erfgoedveld. We hebben hier een handig overzicht voor gemaakt.
Meer informatie
Heb je nog vragen die je graag terug wilt zien? Stuur een mailtje naar rwa-heritagelab@ahk.nl.