Basiscursus Collectiemanagement in de praktijk

Startdatum: 27 september 2022.

Overzicht

 • Voor wie: Mid-career professionals uit het brede erfgoedveld.  

 • Startdatum: 27 september 2022 

 • Uiterste inschrijvingsdatum: 11 september 2022 

 • Locatie: De Reinwardt Academie, Amsterdam  

 • Tijden: Iedere dinsdag, van 15:00 - 18:00 

 • Kosten: € 550,00 (exclusief btw). Meer informatie over financiële toegankelijkheid vind je hier. 

 • Maximaal aantal deelnemers: 25 

Welke vragen en dilemma's komen erfgoedprofessionals tegen bij het uitvoeren van werkzaamheden? Wat is haalbaar? En wat is duurzaam? Met deze cursus stimuleren we het maken van uitvoerbare keuzes. Samen kijken en denken we na over praktische oplossingen voor beroepsproblemen en aanpassingen die de collectie door helpen geven aan volgende generaties.

In deze cursus staat jouw eigen praktijk centraal. Er komen, aan de hand van de door deelnemers ingebrachte casussen, allerlei beheer- en behoudsaspecten aan bod. Denk hierbij aan mogelijke schadefactoren zoals; diefstal, insecten, luchtvervuiling en klimaat of processen zoals depotbeheer, transport, tentoonstellen en dagelijkse zorg. Voorbeelden uit de beroepspraktijk gaat hierin telkens gepaard met uitwisseling met de groep, praktische tools en quick-wins.

Vragen, thema's of dilemma's die je graag terug wilt zien kun je met ons delen in het aanmeldformulier, deze nemen wij zo veel mogelijk mee in het programma.

Opzet

De cursus bestaat uit zeven onderdelen van ieder 180 minuten en wordt gegeven op de Reinwardt Academie. Tijdens de les gaan we in op het huiswerk, bespreken we een stukje theorie en passen we de opgedane kennis toe op jouw instelling en praktijk.

Voor wie?

Mid-career professionals uit het brede erfgoedveld, van kleine en middelgrote musea, archeologische instellingen en (erfgoed)instellingen. De cursus is bedoeld voor zowel specialisten die hun kennis in een breder raamwerk willen inbedden als ervaringsdeskundigen die hun praktijk willen toetsen. Kortom een diverse mix aan professionals die hun kennis willen opfrissen, ervaringen willen uitwisselen, alsook nieuwe ontwikkelingen toepasbaar willen maken en huidige methoden kritisch willen beschouwen. Er is plek voor maximaal 25 deelnemers. 

Niveau

Deze cursus is op HBO-niveau en sluit aan op MBO’ers die een inhoudelijke slag willen maken en WO'ers die verbreding en/of praktijkgerichte oplossingen zoeken.

Je kunt deze cursus opvoeren als onderdeel van je bij- en nascholing voor het ACTOR-register. 

Programma

 • Week 1: Introductie (27 september)
  In deze eerste bijeenkomst kijken we vooruit naar het programma van de komende weken. We leren elkaar en de verschillende casussen wat beter kennen en werpen alvast een eerste blik op het framework for preservation.
   
 • Week 2: Depotbeheer (4 oktober)
  De tweede bijeenkomst staat in het teken van depotbeheer. Hoe kun je je depot duurzamer en efficiënter inrichten? We gaan verder in op het kiezen van opslagmiddelen, het maken van steunen en het beheer van het depot.

   
 • Week 3: Het object en museumklimaat (11 oktober)
  In de derde bijeenkomst gaan we het hebben over het museumklimaat. Hoe breng je het klimaat in kaart? Wat zijn zinnige richtlijnen? En hoe reageren objecten op schommelingen in de luchtvochtigheid?

   
 • Week 4: Transport (25 oktober)
  In week 4 gaan we in op transport. Hoe kies je een adequate verpakking voor een te transporteren object? Wanneer kies je voor soft-pack, een huurkist of een op maat gemaakte verpakking? We gaan hierop in door middel van praktische voorbeelden en realistische strategieën.
   
 • Week 5: Inrichten en tentoonstellen (1 november)
  Welke voorbereidingen en hulpmiddelen heb je nodig om een tentoonstelling veilig in te richten? Leer mogelijke knelpunten benoemen en verzamel quick-wins voor je eigen praktijk.
   
 • Week 6: Open – afhankelijk van ingebrachte casussen (8 november)
  Deze week laten we nog even open, die richten we in aan de hand van jullie casussen. Vergeet dat ene belangrijke onderwerp dus niet te benoemen in je deelnameformulier.
   
 • Week 7: Afsluitende bijeenkomst (15 november)
  Tijdens deze afsluitende bijeenkomst evalueren we de cursus en kijken we naar de opbrengst. Welke vragen heb jij nog? Welk onderwerp is onderbelicht gebleven? Tot slot reflecteren we gezamenlijk op onze eindproducten. Mits de omstandigheden het toestaan, sluiten we af met een borrel.

Tijdsinvestering

Voor iedere les staat twee uur huiswerk.  Een uur waarin je je alvast inleest voor de komende les en een tweede uur na afloop waarin je werkt aan je scan, analyse of plan.

Wat heb ik aan het eind van deze cursus?

Aan het eind van deze cursus heb je een goed idee van het verschil tussen theorie en praktijk waardoor haalbare normen kunnen worden gesteld voor het collectiemanagement van je eigen instelling.

Wat zeggen cursisten over hun ervaring?

“Het meest waardevol was dat er juist ook aandacht was voor de praktijk, omdat deze altijd weerbarstiger is dan de theorie."

“Ontzettend prettige docenten! Ook de nazorg naar aanleiding van de casussen. Erg fijn!!"

“Goede cursus, fijne betrokkenheid vanuit de Reinwardt en zeer gemotiveerde en inspirerende sprekers!" 

Data

De bijeenkomst is telkens op dinsdag van 15.00-18.00. Zet ze alvast in je agenda: 27 september, 4 oktober, 11 oktober, 25 oktober, 1 november, 8 november en 15 november.

Kosten

Deelname aan de cursus Collectiemanagement kost €550 exclusief btw. We moedigen iedereen aan om te kijken naar de verschillende regelingen die er zijn met betrekking tot professionalisering binnen het erfgoedveld. We hebben hier een handig overzicht voor gemaakt.

Meer informatie

Heb je nog vragen? Stuur een mailtje naar rwa-heritagelab@ahk.nl.

Delen