Naar inhoud
 

Schrijf je hier in

 

Basiscursus Collectiemanagement in de praktijk

Startdatum: 6 december 2021. Uiterste inschrijvingsdatum: 15 november 2021.

Welke vragen en dilemma's komen erfgoedprofessionals tegen bij het uitvoeren van werkzaamheden? Wat is haalbaar? En wat is duurzaam? Met deze cursus stimuleren we het maken van uitvoerbare keuzes. Samen kijken en denken we na over praktische oplossingen voor beroepsproblemen en aanpassingen die de collectie door helpen geven aan volgende generaties.

In deze cursus staat jouw eigen praktijk centraal. Er komen, aan de hand van de door deelnemers ingebrachte casussen, allerlei beheer- en behoudsaspecten aan bod. Denk hierbij aan mogelijke schadefactoren zoals; diefstal, insecten, luchtvervuiling en klimaat of processen zoals depotbeheer, transport, tentoonstellen, en dagelijkse zorg. Voorbeelden uit de beroepspraktijk gaat hierin telkens gepaard met uitwisseling met de groep, praktische tools en quick-wins.

Vragen, thema's of dilemma's die je graag terug wilt zien kun je met ons delen in het aanmeldformulier, deze nemen wij zo veel mogelijk mee in het programma.

Opzet

De cursus bestaat uit zeven onderdelen van ieder 120 minuten. De lessen in week 1, week 4 en 7 zijn zowel live op de Reinwardt Academie als online te volgen, de andere lessen zijn online. Iedere les bestaat uit twee delen: de eerste 45 minuten wordt er ingegaan op de theorie en de toepassing hiervan in de praktijk. In het tweede deel wordt er ingegaan op wat dit betekent voor jouw instelling en jouw praktijk.

Voor wie?

Mid-career professionals uit het brede erfgoedveld, van kleine en middelgrote musea en (erfgoed)instellingen. De cursus is bedoeld voor zowel specialisten die hun kennis in een breder raamwerk willen inbedden als ervaringsdeskundigen die hun praktijk willen toetsen. Kortom een diverse mix aan professionals die hun kennis willen opfrissen, ervaringen willen uitwisselen, alsook nieuwe ontwikkelingen toepasbaar willen maken en huidige methoden kritisch willen beschouwen. Er is plek voor maximaal 20 deelnemers.

Niveau

Deze cursus is op HBO-niveau en sluit aan op MBO’ers die een inhoudelijke slag willen maken en WO'ers die verbreding en/of praktijkgerichte oplossingen zoeken.

Programma

 • Week 1: Introductie (6 december)
  In deze eerste bijeenkomst kijken we vooruit naar het programma van de komende weken. We leren elkaar en de verschillende casussen wat beter kennen en werpen alvast een eerste blik op het framework for preservation.
   
 • Week 2: Depotbeheer (13 december)
  De tweede bijeenkomst staat in het teken van depotbeheer. Hoe kun je je depot duurzamer en efficiënter inrichten? We gaan verder in op het kiezen van opslagmiddelen, het maken van steunen en het beheer van het depot.

   
 • Week 3: Het object en museumklimaat (10 januari)
  In de derde bijeenkomst gaan we het hebben over het museumklimaat. Hoe breng je het klimaat in kaart? Wat zijn zinnige richtlijnen? En hoe reageren objecten op schommelingen in de luchtvochtigheid?

   
 • Week 4: Transport (17 januari)
  In week 4 gaan we in op transport. Hoe kies je een adequate verpakking voor een te transporteren object? Wanneer kies je voor soft-pack, een huurkist of een op maat gemaakte verpakking? We gaan hierop in door middel van praktische voorbeelden en realistische strategieën.
   
 • Week 5: Inrichten en tentoonstellen (24 januari)
  Welke voorbereidingen en hulpmiddelen heb je nodig om een tentoonstelling veilig in te richten? Leer mogelijke knelpunten benoemen en verzamel quick-wins voor je eigen praktijk.
   
 • Week 6: Open – afhankelijk van ingebrachte casussen (31 januari)
  Deze week laten we nog even open, die richten we in aan de hand van jullie casussen. Vergeet dat ene belangrijke onderwerp dus niet te benoemen in je deelnameformulier.
   
 • Week 7: Afsluitende bijeenkomst (7 februari)
  Tijdens deze afsluitende bijeenkomst evalueren we de cursus en kijken we naar de opbrengst. Welke vragen heb jij nog? Welk onderwerp is onderbelicht gebleven? Tot slot reflecteren we gezamenlijk op onze eindproducten. Mits de omstandigheden het toestaan, sluiten we af met een borrel. Voor de thuisblijvers wordt ook gezorgd.

Tijdsinvestering

Voor iedere les staan er ook twee uur huiswerk.  Een uur waarin je je alvast inleest voor de komende les en een tweede uur na afloop waarin je werkt aan je scan, analyse of plan.

Wat heb ik aan het eind van deze cursus?

Aan het eind van deze cursus heb je een goed idee van het verschil tussen theorie en praktijk waardoor haalbare normen kunnen worden gesteld voor het collectiemanagement van je eigen instelling.

Data

De bijeenkomst is telkens op maandag van 15.00-17.00, met een pauze tijdens de kerstvakantie. Zet ze alvast in je agenda:  6 december, 13 december, 10 januari, 17 januari, 23 januari, 31 januari en 7 februari.

Kosten

Deelname aan de cursus Collectiemanagement kost €450 exclusief btw. We moedigen iedereen aan om te kijken naar de verschillende regelingen die er zijn met betrekking tot professionalisering binnen het erfgoedveld. We hebben hier een handig overzicht voor gemaakt.

Deelnemen

Interesse? We horen graag vanuit welke hoek jij deze cursus aanvliegt. Beschrijf je casus in maximaal 400 woorden in het aanmeldformulier. Aanmelden kan t/m 15 november.

Meer informatie

Heb je nog vragen? Stuur een mailtje naar rwa-heritagelab@ahk.nl.

Delen
 

Schrijf je hier in