Development: een nieuwe strategie
Startdatum: 8 februari 2024. Uiterste inschrijvingsdatum: 17 december 2023.
Overzicht
- Voor wie:Deze cursus is voor professionals vanuit een zakelijke en/of creatieve achtergrond zoals functies binnen o.a. fondsenwerving, relatiebeheer, partnerships, marketeer development, business development en professionals die werken als zakelijk leider.
- Startdatum:8 februari 2024
- Uiterste inschrijvingsdatum: 17 december 2023
- Locatie:Reinwardt Academie, Amsterdam
- Tijden: 13:00 - 17:00
- Kosten: € 670 (ex BTW). Meer informatie over financiële toegankelijkheid vind je hier.
- Maximaal aantal deelnemers: 22
Hoe help jij als development-professional jouw culturele organisatie met het pakken van een relevante rol in de maatschappij?Hoe werk je effectiever en efficiënter vanuit gezamenlijke doelen, waarden én vanuit relaties? Hoe zorg je voor een duidelijke koers én zorg je dat deze landt binnen je organisatie? Welke ontwikkeling wil je teweeg brengen in jouw werk, jouw organisatie en in het veld van development?
Development-professionals spelen een steeds belangrijkere rol in het toekomstbestendig maken van het culturele landschap. In deze cursus gaan we uit van een duurzame visie op development die verder gaat dan alleen fondsenwerving en donateurs. Wij zien development als de kunst van het verbinden en onderhouden van (zakelijke) relaties op basis van gemeenschappelijke waarden.
In deze cursus ga je samen met collega’s uit het veld aan de slag met deze vragen. Vanuit meerdere perspectieven kijk je naar trends en analyses. We werken vanuit dromen en ambities en beogen een ontwikkeling van volgend, naar proactief tot leidend.
De cursus
Jouw praktijksituatie en persoonlijke ambities staan centraal in deze cursus. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, theorie, reflectie en uitwisseling zoomen we in op verschillende aspecten van het vakgebied development. Gedurende vijf weken leer je (opnieuw) kijken naar de potentie en maatschappelijke, creatieve en economische waarde van je organisatie. Je werkt deze potenties uit én verbindt deze met je persoonlijke visie. Leiderschap-skills komen ook aan bod, zodat je opgedane inzichten en kennis laat landen in je praktijk.
Voor wie
Deze cursus is voor professionals vanuit een zakelijke en/of creatieve achtergrond zoals functies binnen o.a. fondsenwerving, relatiebeheer, partnerships, marketeer development, business development en professionals die werken als zakelijk leider.Deze cursus is ontworpen voor professionals die bezig zijn met de ontwikkeling of aanscherping van hun visie en die als collectief kennis en ervaring willen opdoen en uitwisselen. Om aan deze cursus mee te doen is het belangrijk dat je voor een organisatie werkt, omdat we aan de slag gaan met concrete casussen en vraagstukken uit jouw werkpraktijk en organisatie. Je neemt je ambitie om te groeien in je rol mee.
Niveau
Je haalt het meest uit deze cursus als je al een paar jaar in dit vakgebied werkt in de kunst- en cultuursector, bijvoorbeeld in de podiumkunsten of in het erfgoedveld. Zowel professionals die bij een non-profit organisatie werken, als professionals die bij fondsen of donateurs werken zijn welkom. Je hebt geen (voor)opleiding nodig, maar we rekenen wel op een goed begrip en basiskennis binnen het vakgebied van development, fondsenwerving en/of filantropie.
Programma
Week 1: Common ground (8 februari) We maken kennis met elkaar en de opzet van de cursus. We gaan aan de slag met verwachtingen, trends en analyses en markeren een gezamenlijk startpunt.
Week 2: Waardebepaling (15 februari) Tijdens deze bijeenkomst pitch je je eigen casus: de waarden waar jij door wordt gedreven en de kernwaarden van je organisatie. We werken vanuit het principe een relatie vanuit je organisatie begint bij jou.
Week 3: Speelveldanalyse (29 februari) Hoe ziet het development-speelveld in de kunst- en cultuursector eruit? Met welke ben je bekend, met welke nog niet? Wat vertellen de cijfers?
Week 4: Relatiebeheer (7 maart) Hoe maak je vrienden voordat je ze nodig hebt? Hoe bouw je een stevige relatie op basis van gelijke waarden en gedeelde doelen? En hoe kan ‘friendraising’ eruitzien in jouw praktijk?
Week 5: Leiderschap (14 maart) Welkekanteling of ontwikkeling wil jij in gang zetten of ondersteunen vanuit jouw rol en in je organisatie. Hoe zie jij de toekomst van development en op welke manier ga je deze implementeren? We sluiten de cursus af met een gezamenlijk manifest dat een nieuwe visie en werkwijze op het gebied van development belichaamt.
Tijdsinvestering
Voor iedere les staatongeveer 2-4 uur voor voorbereiding en verwerking via opdrachten.
Wat heb ik aan het eind van deze cursus?
- Nieuwe inzichten m.b.t. je leiderschapskills
- Je bent in staat om het persoonlijke, creatieve en het zakelijke met elkaar te verbinden tot de basis van een impactvolle development-strategie
- Je hebt geleerd vanuit verschillende perspectieven naar uitdagingen op het vlak van development te kijken: taak-georiënteerd, proces-georiënteerd, systeem-georiënteerd, keten-georiënteerd
- Een manifest dat jouw unieke en persoonlijke development ambities ondersteunt bij het in de praktijk brengen van deze ambities.
- Een netwerk van collega’s die soortgelijke ambities hebben
Over de docenten
Jimmy-Pierre de Graaf deed de opleiding Productie Podiumkunsten aan de Academie van Theater en Dans. In 2022 studeerde hij af aan de Master Creative Producing bij DAS Graduate School. Jimmy-Pierre is creatief directeur bij Ulrike Quade Comany en ontwikkelt daarnaast initiatieven die een bijdrage leveren aan een veerkrachtigere en innovatievere (internationale) kunst en cultuursector. Zijn expertise ligt op het gebied van strategie, (internationale) kunst- en cultuurbeleid, creatief ondernemerschap, fondsenwerving en relatiebeheer. Tevens is Jimmy-Pierre toezichthouder voor diverse culturele instellingen, strategisch adviseur en muzikant. Vanuit deze veelzijdigheid wil hij startende professionals stimuleren op anderen manieren te kijken naar hun huidige werkpraktijk.
Marlous van Gastel is sinds vijf jaar docent aan de Reinwardt Academie en geeft les en begeleidt onderzoek en stages in de bachelor en de master. Haar expertisegebieden zijn kunst- en cultuurbeleid, development/fondsenwerving, musea en educatie. Marlous was acht jaar werkzaam op de afdeling educatie van het Stedelijk Museum Amsterdam en vier jaar als adviseur van Fonds 21. Naast haar baan als HBO-docent is zij momenteel ook werkzaam als adviseur in de monitoring commissie (Raad voor Cultuur) van de regionale musea in de BIS. Marlous wil graag een positieve bijdrage leveren aan de instroom van sterke startende professionals op deze gebieden in het brede culturele werkveld. En is gedreven om de sector te blijven innoveren en verder te professionaliseren.
Kosten
Deelname aan de cursus Development kost €670 exclusief btw. We moedigen iedereen aan om te kijken naar de verschillende regelingen die er zijn met betrekking tot professionalisering binnen het erfgoedveld. We hebben hier een handig overzicht voor gemaakt.
Meer informatie
Heb je nog vragen? Stuur een mailtje naar rwa-heritagelab@ahk.nl.