Naar inhoud
 

Diploma uitreiking & pilot reflectie bijeenkomst bijwonen

Rondleidtraining - een pilot cursus voor verhalenvertellers

Overzicht

 • Voor wie:  verhalenvertellers uit regio Amsterdam en Haarlem. Een (voor)opleiding is niet nodig, interesse in erfgoed of cultuur wel.  
 • Waarom: Met deze cursus hopen we twee doelen te bereiken: meer diversiteit in de culturele sector én beter opgeleide rondleiders.
 • Tijdsinvestering:  6 dagdelen (inclusief diploma-uitreiking), reken daarnaast op 12 uur aan voorbereidingen die je in je eigen tijd moet doen. 
 • Startdatum:  28 maart 2022*.
 • Uiterste inschrijvingsdatum: 20 februari 2022.
 • Locaties:  Centrum Amsterdam (Reinwardt Academie, Van Gogh Museum, Scheepvaartmuseum, Marineterrein) en een uitstapje naar Haarlem (Frans Hals Museum).
 • Tijden:  13:00 – 17:00.
 • Kosten:  € 300,00 ex. 21% btw. Meer informatie over financiële toegankelijkheid vind je hier.
 • Maximaal aantal deelnemers: 15.

Programma

De behoefte aan nieuwe verhalen en nieuwe verhalenvertellers is groot, zeker voor musea en andere erfgoedinstellingen. Hoe belicht je een verhaal vanuit meerdere perspectieven en verleid je je luisteraars? Hoe begeleid je het kijkproces en laat je mensen hun verhalen met elkaar delen? Het Heritage Lab ontwikkelt samen met diverse partners uit het erfgoedveld een toegepaste en actieve cursus voor de moderne rondleider.

In deze vijfdaagse cursus ontwerp je je eigen rondleiding en voer je die ook uit. Daarbij leer je de belangrijkste kwaliteiten van het rondleidvak: omgaan met groepen, houding, didactiek en het tot stand brengen van een ervaring en daarmee een stukje betekenisgeving. Gedurende de gehele cursus werk je zelfstandig aan opdrachten. Je persoonlijke ontwikkeling houd je bij in een portfolio.

Er zullen allerlei rondleidtechnieken en didactische vaardigheden aan bod komen, waarmee je gaat oefenen. De nadruk ligt op dat oefenen, op het doen, en door middel van feed back je eigen rondleiding te maken en verbeteren. Welke werkvorm past bij jou en bij welke doelgroep pas je wat toe? Wat vertel je over het betreffende object? Hoe laat je de groep meedoen? Welke vragen stel je en met welk doel? 

De cursus bestaat uit de volgende modules:

· Module 1: Verhalen vertellen (28 maart, Amsterdam)

De eerste bijeenkomst gebruiken we voor een kennismaking en een warming-up, maar we gaan ook aan de slag! We starten met het begrip HIMAG (Houding, Intonatie, Mimiek, Aankijken, Gedrag) en vervolgen met een werksessie over het vertellen van verhalen aanverschillende doelgroepen.

· Module 2: Faciliteren van dialoog (4 april in het Van Gogh Museum, Amsterdam)

Hoe maak je een rondleiding interactief? De tweede module staat in het teken van dialoog. Je leert hoe je (peer) feedback geeft en ontvangt en oefent met LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen).

· Module 3: Rondleiding ontwerpen (11 april in Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam)

Hoe geef je jouw rondleiding vorm? Tijdens de derde sessie leer je hoe je een rondleiding opbouwt; van de buitenruimte van het museum tot aan het individuele object. We gaan in op ‘de rode draad’ van je verhaal. Het stellen van vragen is hierbij belangrijk, dus hier oefenen we mee.

· Module 4: Organiseren van de groep (25 april in het Frans Hals Museum, Haarlem)

Hoe creëer je veiligheid en meerstemmigheid in een rondleiding? Als ‘regisseur’ van de groep heb je hierin een belangrijke rol. In de vierde module leer je hier mee om te gaan en in te spelen op diverse situaties. We zullen oefenen met verschillende werkvormen.

 · Module 5: Examen (29 april op locaties)

De vijfde module staat in het teken van jouw eindopdracht. Je geeft je rondleiding op locatie, in een van de musea of op het Marineterrein. Na afloop is er een feedbacksessie.

 · Diploma-uitreiking (9 mei op de Reinwardt Academie, Amsterdam)

Tot slot is er een feestelijke diploma-uitreiking. Hierbij gaan we in op waar jouw kracht zit als rondleider en sluiten we het programma samen af. We nodigen ook partners uit het veld uit, zodat je direct aan je netwerk kunt werken. Meld je hier alvast aan.

Wat heb ik aan het eind van deze cursus?

Met deze cursus krijg je inzicht in je competenties en werk je aan nieuwe vaardigheden. Je wordt een professionele rondleider die vaardig is in zowel de openbare ruimte als in het museum. Je leert reflecteren op je eigen gedrag en werken met verschillende doelgroepen. Daarnaast faciliteren we een actieve verbinding tussen het erfgoedveld en de deelnemers, waarmee we je netwerk en professionele kansen vergroten. Na afronding krijg je, naast een bewijs van deelname, inzicht in je vaardigheden en hoe je die verder kunt ontwikkelen.

Waarom willen wij van jou horen?

De rondleiders in culturele instellingen zijn niet zo divers als onze maatschappij. Vanuit een andere discipline of met een andere achtergrond vertel je een ander verhaal, en dat willen we laten horen.  Met deze cursus hopen we dus twee doelen te bereiken: meer diversiteit in de culturele sector én beter opgeleide rondleiders.

Aanmelden

Wil je meedoen? Beantwoord dan de onderstaande vier vragen via het inschrijfformulier boven. Het is niet nodig om een motivatiebrief en cv mee te sturen. Gebruik maximaal 300 woorden voor het beantwoorden van elke vraag. Als je liever een filmpje wil maken mag dat ook, stuur dan een mail naar rwa-heritagelab@ahk.nl met een we-transferlink en je telefoonnummer.  Zorg ervoor dat je filmpje maximaal 5 minuten duurt.

 1. Wat hoop je te leren bij deze cursus?
 2. Wanneer ben je actief geweest als verhalenverteller of gespreksbegeleider? Noem minstens twee voorbeelden.
 3. Wat heb jij als verhalenverteller bereikt bij je luisteraars? Noem minstens twee voorbeelden.
 4. Wij streven naar een inclusiever en toegankelijker beleving van erfgoed. Hoe kan jij hieraan bijdragen?

Meer informatie

Is deze cursus echt iets voor jou, maar heb je twijfels over jouw deelname? (Zoals de juiste ervaring, financiën, kennis, achtergrond of leeftijd.) Mail ons, we kijken en denken graag met je mee. Stuur een mailtje naar rwa-heritagelab@ahk.nl.

*Als de coronamaatregelen het niet toelaten om op locatie les te geven, zal er in overleg met de betrokkenen een nieuwe datum worden gezocht.

Delen
 

Diploma uitreiking & pilot reflectie bijeenkomst bijwonen