Rondleidtraining - een cursus voor verhalenvertellers

Startdatum: 8 mei 2023.Uiterste inschrijvingsdatum: 11 april 2023.

Overzicht

  • Voor wie:  Verhalenvertellers. Een (voor)opleiding is niet nodig, interesse in erfgoed of cultuur wel.  
  • Waarom:  Met deze cursus hopen we twee doelen te bereiken: meer diversiteit in de culturele sector én beter opgeleide rondleiders.
  • Tijdsinvestering:  6 dagdelen (inclusief diploma-uitreiking), reken daarnaast op 12 uur aan voorbereidingen die je in je eigen tijd moet doen. 
  • Startdatum:  8 mei 2023.
  • Uiterste inschrijvingsdatum:  11 april 2023.
  • Locaties:  Marineterrein Amsterdam, Van Gogh Museum, Het Scheepvaartmuseum, Frans Hals Museum, Reinwardt Academie.
  • Tijden:  13:00 – 17:00.
  • Kosten:  € 340,00 ex. 21% btw. Meer informatie over financiële toegankelijkheid vind je hier.
  • Maximaal aantal deelnemers:  20.

Voor wie?

Iedereen die verhalen wil leren vertellen voor én met het publiek. Een (voor)opleiding is niet nodig, interesse in erfgoed of cultuur wel. We moedigen deelnemers uit diverse disciplines aan om mee te doen, zodat we verschillende verhalen kunnen (laten) horen!

Programma

De behoefte aan nieuwe verhalen en nieuwe verhalenvertellers is groot, zeker voor musea en andere erfgoedinstellingen. Hoe belicht je een verhaal vanuit meerdere perspectieven en verleid je je luisteraars? Hoe begeleid je het kijkproces en laat je mensen hun verhalen met elkaar delen? Het Heritage Lab ontwikkelt samen met diverse partners uit het erfgoedveld een toegepaste en actieve cursus voor de moderne rondleider.

In deze vijfdaagse cursus onder begeleiding van Fieke Tissink en Claire Noblesse, ontwerp je je eigen rondleiding en voer je die ook uit. Daarbij leer je de belangrijkste kwaliteiten van het rondleidvak: omgaan met groepen, houding, didactiek en het tot stand brengen van een ervaring en daarmee een stukje betekenisgeving. Gedurende de gehele cursus werk je zelfstandig aan opdrachten. Je persoonlijke ontwikkeling houd je bij in een portfolio.

Er zullen allerlei rondleidtechnieken en didactische vaardigheden aan bod komen, waarmee je gaat oefenen. De nadruk ligt op dat oefenen, op het doen, en door middel van feed back je eigen rondleiding te maken en verbeteren. Welke werkvorm past bij jou en bij welke doelgroep pas je wat toe? Wat vertel je over het betreffende object? Hoe laat je de groep meedoen? Welke vragen stel je en met welk doel? 

De cursus bestaat uit de volgende modules:

· Module 1: Verhalen vertellen (maandag 8 mei, Marineterrein Amsterdam)

De eerste bijeenkomst gebruiken we voor een kennismaking en een warming-up, maar we gaan ook aan de slag! We gaan op zoek naar de verhalen op het Marineterrein en vervolgen met een workshop storytelling.

Met bijdrage van Robin Block.

· Module 2: Rondleiding ontwerpen (maandag 15 mei, Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam)

Hoe geef je jouw rondleiding vorm? Tijdens de tweede sessie leer je hoe je een rondleiding opbouwt; van de buitenruimte van het museum tot aan het individuele object. We gaan in op ‘de rode draad’ van je verhaal. Het stellen van vragen en het bieden van een veilige, inclusieve omgeving is hierbij belangrijk, dus hier oefenen we mee.

Met bijdragen van Ernst van Keulen en Stefanie van Gemert.

· Module 3: Faciliteren van dialoog (maandag 22 mei, Van Gogh Museum, Amsterdam)

Hoe maak je een rondleiding interactief? De tweede module staat in het teken van dialoog. Je leert bovendien hoe je (peer) feedback geeft en ontvangt, en oefent ermee.

Met bijdrage van Britt-Marie van der Drift.

· Module 4: Organiseren van de groep (dinsdag 30 mei in het Frans Hals Museum, Haarlem)

Hoe creëer je veiligheid en meerstemmigheid in een rondleiding? Als ‘regisseur’ van de groep heb je hierin een belangrijke rol. In de vierde module leer je hier mee om te gaan en in te spelen op diverse situaties. We zullen oefenen met verschillende werkvormen.

 · Module 5: Examen (maandag 12 juni op meerdere locaties)

De vijfde module staat in het teken van jouw eindopdracht. Je geeft je rondleiding op locatie, in een van de musea of op het Marineterrein. Na afloop is er een feedbacksessie.

 · Diploma-uitreiking (maandag 19 juni 15:00 - 17:00 op de Reinwardt Academie, Amsterdam)

Tot slot is er een feestelijke diploma-uitreiking. Hierbij gaan we in op waar jouw kracht zit als rondleider en sluiten we het programma samen af. We nodigen ook partners uit het veld uit, zodat je direct aan je netwerk kunt werken.

Wat vonden cursisten van de vorige editie waardevol aan deze cursus?

“Het ontmoeten en leren van anderen. Zowel cursisten als docenten. Inzicht krijgen in de verschillende methodes. Samen ervaren en leren van elkaar.

“Dat je direct op locatie aan de slag kan en werkt met andere professionals en cursisten.

Wat heb ik aan het eind van deze cursus?

Met deze cursus krijg je inzicht in je competenties en werk je aan nieuwe vaardigheden. Je wordt een professionele rondleider die vaardig is in zowel de openbare ruimte als in het museum. Je leert reflecteren op je eigen gedrag en werken met verschillende doelgroepen. Daarnaast faciliteren we een actieve verbinding tussen het erfgoedveld en de deelnemers, waarmee we je netwerk en professionele kansen vergroten. Na afronding krijg je, naast een bewijs van deelname, inzicht in je vaardigheden en hoe je die verder kunt ontwikkelen.

Waarom willen wij van jou horen?

Met deze cursus willen we bijdragen aan een culturele sector die de maatschappij beter weerspiegelt en meer gevoeligheid heeft voor de verschillen die ons verbinden. Vanuit een andere discipline of met een andere achtergrond vertel je een ander verhaal, en dat willen we laten horen.  Met deze cursus hopen we dus twee doelen te bereiken: meer diversiteit in de culturele sector én beter opgeleide rondleiders.

Meer informatie

Benieuwd hoe de eerste editie van de cursus is verlopen? Lees dan het blog. 

Is deze cursus echt iets voor jou, maar heb je twijfels over jouw deelname? (Zoals de juiste ervaring, financiën, kennis, achtergrond of leeftijd.) Mail ons, we kijken en denken graag met je mee. Stuur een mailtje naar rwa-heritagelab@ahk.nl.

 

Delen