Verslag Voetbal en erfgoed

woensdag 10 november 2021

De eerste Erfgoedarena van dit studiejaar had voetbal als thema, waarbij er door de lens van het voetbal werd gekeken naar verschillende maatschappelijke problemen en vraagstukken. Polarisatie, discriminatie en racisme werden besproken. Maar ook de positieve effecten die voetbal op de samenleving kan hebben, zoals inclusie, identiteitsvorming en educatie. Wat is de rol die erfgoedprofessionals kunnen innemen in de voetbalwereld? En hoe moet het voetbalmuseum van de toekomst eruit gaan zien? De coronamaatregelen stonden weer een volle zaal toe, de stoelen werden bezet door voetbalfans, erfgoedprofessionals, studenten en alles daartussenin.

Het fluitsignaal klinkt, de aftrap van de avond wordt genomen door gastcurator Jonathan Even-Zohar en directeur Nel van Dijk. Jonathan benadrukt dat erfgoed niet alleen te maken heeft met voetbal, maar dat voetbal juist veel te maken heeft met erfgoed. Denk aan stadions, kleding, muziek, taalgebruik en voetbalmusea. Als voetbal en erfgoed actief de relatie met elkaar aangaan, kan dit volgens Jonathan ruimte bieden om de gemeenschap te herdefiniëren. Clubs kunnen zich om dit te bereiken bijvoorbeeld bezighouden met ‘vergeten verhalen’ over vrouwenvoetbal en/of voetballers van kleur. Erfgoedprofessionals kunnen volgens hem een grote rol spelen in de inhoud en presentatie van de collecties in clubmusea en door de verhalen die gidsen vertellen tijdens tours.

Klik hier om het gehele verslag van de avond te lezen.

Kijk voor het volledige fotoverslag op onze Facebook.

Intermezzo: de zaal spreekt

Inzendingen van het publiek

Tijdens de erfgoedarena op 10 november is een Nationaal Voetbalmuseum opgericht! Niet echt natuurlijk, maar wel vanuit de gedachte dat voetbal - als fenomeen met duidelijke sporen in de Nederlandse maatschappij en cultuur - erfgoed kan zijn, en dat dat verkent kan worden in een museale setting. De bezoekers aan de erfgoedarena hebben de samen 20 verschillende verhalen en objecten voorgesteld. Ik groepeer deze voor het gemak even in een 4 thema's, en voorzie ze van extra achtergrond links.

Klik hier om alle verhalen en objecten te zien uit het Nationaal Voetbalmuseum van de toekomst.

Kijk voor het volledige fotoverslag op onze Facebook.

Ontmoet de gastcurator

Jonathan Even-Zohar is onderzoeker bij het Lectoraat Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie. Hier werkt hij in het project CENTRINNO aan de ontwikkeling van nieuwe erfgoed benadering in voormalig industriële gebieden in Europa. Als voormalig directeur van EUROCLIO - European Association of History Educators heeft hij met duizenden geschiedenis-onderwijzers over het hele continent en daarbuiten kunnen werken om hoogwaardige samenwerkingsprojecten te initiëren, leiden en managen. Hij coördineert een educatieve campagne genaamd Football Makes History.

Ontmoet de curator

Reinwardt alumna Carlien Lammers is werkzaam als junior conservator moderne en hedendaagse Kunst in het Stedelijk Museum Schiedam. Hiernaast is Carlien werkzaam als redacteur bij het online kunstplatform De Kunstmeisjes en werkt ze als freelancer met de focus op diversiteit en inclusie in de culturele sector. Eerder was ze werkzaam in het Stedelijk Museum Amsterdam als medewerker inclusie, voorzitter van de adviesraad Inclusie & Toegankelijkheid en projectleider van STUDIO i – platform voor inclusieve cultuur, een project van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum.

Delen