Paul Ariese

Paul Ariese is sinds 2015 verbonden aan de Reinwardt Academie als docent van de internationale masteropleiding Applied Museum and Heritage Studies (AMHS) en de bachelor Cultureel erfgoed. Daarnaast participeert hij regelmatig in de internationale trainingsactiviteiten van de Reinwardt Academie.

Eerder werkte hij als inhoudsontwikkelaar bij Perspekt Studio’s, als tentoonstellingsmaker bij het Tropenmuseum, en als ontwerper bij Architectenbureau Jowa. Ariese studeerde Grafisch Ontwerpen aan Artez Hogeschool voor de Kunsten en Architectonische Vormgeving aan de Rietveld Academie. Daarnaast behaalde hij cum laude zijn MA in Museum Studies aan de University of Leicester.

Paul werkt vanuit het lectoraatsprogramma Cultureel erfgoed aan een promotieonderzoek over gemusealiseerde religieuze ruimten. In dit onderzoek staan de synagogen van het Joods Cultureel Kwartier centraal. Het onderzoek draait om de vraag hoe, in een postseculier samenleving, religieuze rituelen, sensaties en ervaringen worden ‘getriggerd’ door immersieve museale ruimten. Speciale aandacht gaat uit naar hoe verschillende vormen van historische kennis, waaronder ‘embodied knowledge’, een plek kunnen krijgen in professionele erfgoedinterventies. De achterliggende gedachte is dat sensitiviteit voor dit soort kennis bijdraagt aan een meer inclusieve samenleving en erfgoedpraktijk. 

Delen