Een korte terugblik op 45 jaar Reinwardt

De Reinwardt Academie (RWA) startte in 1976 in Leiden als een kleine gemeentelijke opleiding voor museummedewerker. In 1987 werd de RWA onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en vijf jaar later verhuisde de academie van Leiden naar de Dapperstraat in Amsterdam. Weer een aantal jaren later, in 2015, werd een historisch pand betrokken in de binnenstad van Amsterdam aan het Hortusplantsoen 2.

Vandaag de dag biedt de academie naast de bachelor Cultureel erfgoed ook de internationale master Applied Museum and Heritage Studies aan (AMHS). Binnen het lectoraat Cultureel erfgoed wordt onderzoek verricht en het Heritage Lab verzorgt trainingen en workshops voor belangstellenden uit het brede werkveld.

Waar vroeger vooral professionals voor de museumsector en specifiek voor museale functies werden opgeleid, richt de academie zich al langere tijd op de breed inzetbare erfgoedprofessional. Anno 2022 studeren er rond de 600 studenten aan de RWA en werken er ruim 70 medewerkers. 

Er wordt veel samengewerkt met het werkveld. De RWA is vaak een vanzelfsprekend aanspreekpunt en een logische samenwerkingspartner: het is dan ook de enige hbo-opleiding in Nederland die erfgoedonderwijs aanbiedt op bachelor- en masterniveau.

We zijn trots op wat er de afgelopen 45 jaar is bereikt!
Directeur Nel van Dijk

De Reinwardt Academie in 45 foto's

Om te vieren dat de Reinwardt Academie dit jaar 45 jaar bestaat hebben we voor elk jaar één foto uitgekozen. Samen laten ze zien hoe ver we zijn gekomen. Het was geen makkelijke zoektocht, maar mede dankzij de inzet van (oud) medewerkers, de bibliotheek en het archief zijn we tot een mooie verzameling gekomen. Hier worden de foto’s gepresenteerd.

Delen