Naar inhoud
 

Informatie over Caspar Reinwardt

Lees hier

Wat is het verhaal achter Caspar Georg Carl Reinwardt?

De Reinwardt Academie is vernoemd naar de Pruisisch-Nederlandse Caspar Georg Carl Reinwardt (1773-1854). Naast straatnamen en standbeelden liggen ook historische figuren uit het koloniale verleden onder vuur. De afgelopen jaren zijn studenten én medewerkers van de Reinwardt Academie daarover op verschillende manieren in gesprek gegaan. Deze acties en reacties hebben we inzichtelijk gemaakt.

Wie is Caspar Georg Carl Reinwardt?

Caspar Georg Carl Reinwardt (1773-1854) was een wetenschapper, hoogleraar en hortusdirecteur. In voormalig Nederlands-Indië bracht hij verzamelingen bijeen die later in Nederlandse natuurhistorische en volkenkundige musea terechtkwamen. Tegelijkertijd kan Caspar Reinwardt worden gezien als iemand die met zijn onderzoek heeft bijgedragen aan het Nederlandse koloniale verleden. Hij verzamelde en documenteerde systematisch, en hij adviseerde anderen met betrekking tot hun onderzoek.

Koloniaal erfgoed

Het erkennen en beschouwen van de koloniale aspecten van erfgoed is geen makkelijke klus; sterker nog het is geen klus, maar een proces. Vaak is dat een ingewikkeld proces waarbij verschillende belangen en gevoelens een rol spelen. In dit geval was het Reinwardt Academie student Emiel Veld die het proces, en het gesprek, over de naamgever van de Reinwardt Academie startte. 

Benieuwd naar het verhaal van Emiel Veld, door hemzelf verteld? Bekijk het filmpje dat hij voor de open dag van de Reinwardt Academie maakte of lees de tekst die hij schreef ter aanvulling van het informatiebord.

Botsende belangen

Om de verschillende gevoelens rondom Caspar Reinwardt in kaart te brengen werd er in 2017 een emotienetwerksessie georganiseerd. Emotienetwerken is het samen onderzoeken van de complexe relaties tussen mensen en erfgoed en mensen onderling. De gevoelens van onze medewerkers met betrekking tot de naamgever van de Reinwardt Academie liepen uiteen, van verbazing en onbegrip tot boosheid en frustratie.

De Reinwardt Academie en de vragen van morgen

De casus Caspar Reinwardt laat zien hoe de Reinwardt Academie schurend erfgoed niet uit de weg gaat maar juist opzoekt. De geschiedenis wordt gebruikt als aanknopingspunt voor het gesprek over de doorwerking van het koloniale verleden in het heden. Actuele vraagstukken zoals deze komen binnen het onderzoek en het onderwijs van de Reinwardt Academie  aan bod.

Delen
 

Informatie over Caspar Reinwardt

Lees hier