Anneke Groen

Anneke Groen

Opleiding
Museology
Lichting
2016
Specialisatie

Natural History

Website
www.hetgroeneavontuur.nl
E-mail
anneke@hetgroeneavontuur.nl

Maak gebruik van alle mogelijkheden die je krijgt om praktijkervaring op te doen en met mensen uit het vak te praten of aan de slag te gaan!

Anneke Groen rondde haar Master of Museology cumlaude af met de afstudeerscriptie Beware of the stuffed animals! Voor deze scriptie onderzocht de alumnus van de Reinwardt Academie het gebruik en de betekenis van opgezette dieren in hedendaagse tentoonstellingen in natuurhistorische musea. Voor de scriptie ontving zij de ICOM NATHIST scriptieprijs. In december 2016 verscheen een interview met Anneke Groen in Museumvisie.

Scriptie

Voor haar scriptie interviewde Groen museumbezoekers in Naturalis Biodiversity Center en museum professionals in Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Ook sprak zij met de makers van taxidermie; ze interviewde de preparateurs van Naturalis en Sinke & Van Tongeren, Maurice Bouten. Haar onderzoek toont aan dat de tentoongestelde opgezette dieren bij veel museumbezoekers emoties en verwondering teweeg brengen. Hierdoor blijken de objecten bijzonder geschikt voor het overbrengen van verhalende thema’s van moderne natuurhistorische tentoonstellingen zoals bijvoorbeeld klimaatproblematiek, biodiversiteit en uitsterven. De opgezette dieren, die voorheen vaak stonden opgeslagen in depots, komen weer in the spotlight.

ICOM NATHIST beurswinnaar

Voor de afstudeerscriptie ontving Groen de eerste ICOM NATHIST beurs. Hiermee nam zij deel aan de conferentie 2016 van ICOM NATHIST te Milaan. Deze conferentie, met als thema Natural History Museums in Cultural Landscapes, maakt deel uit van de wereldwijde ICOM –de International Council of Museums Committee- conferentie, die elke drie jaar wordt georganiseerd.

Anneke Groen

Na een studie Economie aan de Universiteit van Amsterdam, koos Groen voor haar droom en schreef zich in voor de Master of Museology aan de Reinwardt Academie. Tijdens deze studie lag haar focus bij natuurhistorische musea. In vervolg op Beware of the Stuffed Animals! is Anneke momenteel op projectbasis betrokken bij de samenstelling van de catalogus voor een nieuwe tentoonstelling in Naturalis Biodiversity Center, werkt zij mee aan de ontwikkeling van een nieuwe strategie voor Het Pieter Vermeulen Museum en is zij betrokken bij de ontwikkeling van een reizende natuurhistorische tentoonstelling rondom de biografie van de olifant.

Ik wordt geïnspireerd die dingen met bevlogenheid doen. Mensen die met hart en ziel met hun vak bezig zijn. Dat wil ik zelf ook graag, daarom heb ik ook voor deze studie gekozen.

Ik hoop dat mijn scriptie deuren gaat openen en dat ik als bedenker van tentoonstellingsconcepten of als projectmedewerker bij een museum aan de slag kan, het liefst een natuurhistorisch museum. En als ik mocht kiezen een functie waarbij ik mijn scriptie onderzoek eventueel verder kan verdiepen of uitbreiden.

Beware of the Stuffed Animals!

Voor haar scriptie interviewde Groen museumbezoekers in Naturalis Biodiversity Center en museum professionals in Nederland, Frankrijk en Groot Brittannië. Ook sprak zij met de makers van taxidermie; ze interviewde de preparateurs van Naturalis en Sinke & Van Tongeren, Maurice Bouten. Haar onderzoek toont aan dat de tentoongestelde opgezette dieren bij veel museumbezoekers emoties en verwondering teweeg brengen. Hierdoor blijken de objecten bijzonder geschikt voor het overbrengen van verhalende thema’s van moderne natuurhistorische tentoonstellingen zoals bijvoorbeeld klimaatproblematiek, biodiversiteit en uitsterven. De opgezette dieren, die voorheen vaak stonden opgeslagen in depots, komen weer in the spotlight.

Downloads

Terug naar lijst
Delen