Lies Slot

Lies Slot

Opleiding
Cultureel erfgoed
Lichting
2014

Erfgoedseizoenen in Amsterdam-Noord kalender

Ik liep stage bij ilovenoord.nl - een stadsblog (of community) over alles in Amsterdam-Noord waar je blij van wordt! Dit was mijn afstudeerstage aan de Reinwardt Academie.

Als geboren en getogen Amsterdammer ben ik twee jaar geleden 'overgestoken' naar Noord. Langzamerhand ben ik verliefd geworden op dit stadsdeel. Ik voel, lees en zie de energie van een plek waar nog zoveel mogelijk is. Vernieuwende kunstinitiatieven, feesten en horeca. Ruimte voor ondernemers. De bewoners de schoonheid en de mogelijkheden van het stadsdeel laten inzien, een samenhorigheidsgevoel creëren, dat is iets waar ik graag deel van wil uitmaken.

Als erfgoedprofessional in spe kijk ik naar de roots, de historie, het erfgoed. Meer sense of place creëren, snappen hoe Noord geworden is zoals het is. Fietsend door Amsterdam-Noord zag ik gebouwen, plekken en objecten waarvan ik vermoedde dat er een bijzonder verhaal achter zat, maar waar ik nog niets over wist. Die verhalen wilde ik verzamelen en toegankelijk maken. En die verhalen moesten nú vastgelegd worden: Noord is in zo’n rap tempo aan het veranderen, en de mensen met mooie verhalen over deze bijzondere plekken zijn langzaam aan het verdwijnen.

Met erfgoed kun je het stadsdeel profileren als plek met een rijke historie en een grote diversiteit. En voor bewoners maakt kennis over de leefomgeving, gepresenteerd op een laagdrempelige manier, de betrokkenheid met die omgeving groter. Zo kwam ik op het idee over erfgoed in Amsterdam-Noord te schrijven en verhalen plus beeldmateriaal te bundelen in een verjaardagskalender. De kosten voor het realiseren van de kalender en de presentatie ervan in boekhandel Over het Water zijn mogelijk gemaakt via mijn crowdfundingproject op voordekunst.nl – dat geslaagd is met 163%! De kalender is nu te koop.

Terug naar lijst
Delen