Suzanne Veerman

Suzanne Veerman

Opleiding
Cultureel erfgoed
Lichting
2018
E-mail
suzanne.veerman@hotmail.com
Contact
LinkedIn

Blijf niet op de bewandelde paden lopen. Zolang je jouw passie volgt is er meer mogelijk dan je misschien zou denken.

Direct na de HAVO ben ik begonnen aan de studie Cultureel Erfgoed. Ik was nog erg jong en wist nog niet precies wat ik wilde bereiken, maar op de Reinwardt Academie voelde ik me meteen thuis. De studie wist mijn interesse te grijpen door in te spelen op mijn liefde voor kunst en geschiedenis en na te laten denken over ingewikkelde kwesties. Maar na twee jaar begon er toch iets in me te knagen. Hoewel ik de studie nog steeds interessant bleef vinden, begon ik me af te vragen of het erfgoedveld nou wel echt iets voor mij was. Beheer en behoud en museumeducatie spraken me niet echt aan. De tentoonstellingsvormgeving trok mijn interesse, maar ook hier leek iets te ontbreken.

Suspension of Disbelief

In het afstudeerthema ‘Histotainment’ vond ik precies datgene waar ik naar op zoek was. Al lange tijd had ik een sterke interesse ontwikkeld in het ontwerpen van immersive experiences, onder andere in themaparken. Binnen dit thema kreeg ik de kans deze interesse te combineren met het erfgoed. Allereerst binnen mijn afstudeeronderzoek, onder de naam ‘Het Geluid van het Verleden’. In dit onderzoek heb ik gekeken hoe openluchtmusea, door het inzetten van geluid, hun bezoekers nog meer zouden kunnen verleiden tot zogeheten ‘suspension of disbelief’. Kortom: hoe kan je bezoekers (bijna) letterlijk laten stappen in een andere wereld. Na dit onderzoek heb ik ook in mijn afstudeerstage voortgebouwd op dit onderwerp.

Overige projecten

Minor tentoonstellen, 2016-2017

Tijdens deze minor hebben we in samenwerking met de minor Cultureel Ondernemen twee tentoonstellingen en een event gerealiseerd in het Cruquiusgebied, in opdracht van Amvest en MOOI Lost Op. Tijdens deze minor heb ik ongelofelijk veel geleerd over dit proces en het werkveld in het algemeen.

Stage

Museum Rotterdam / Afdeling communicatie
Rotterdam, 2016

Backspace Escape Rooms / Afdeling conceptontwikkeling / Afstudeerstage
Amsterdam, 2018

Hoewel de afstudeerstages binnen de Reinwardt Academie eigenlijk bij een erfgoedinstelling gelopen dienen te worden, besloot ik mijn stage te lopen bij een escape room. Een escape room is een ultieme manier om te stappen in een andere wereld, aangezien je als speler letterlijk onderdeel wordt van het verhaal. Tijdens deze stage heb ik een concept ontwikkeld voor een escape room gebaseerd op een historisch verhaal. Zo werd de stage toch goedgekeurd. Sterker nog, ik heb de stage met een geweldig cijfer en enorm veel nieuwe ervaringen af weten te ronden. Ik raad daarom iedereen aan om verder te kijken dan de gebruikelijke kaders, zowel op de academie als daarbuiten. Zolang je jouw passie volgt zijn er op de Reinwardt altijd wel mensen die open staan om je hierin te ondersteunen.

Terug naar lijst
Delen