Debora Buurma

Debora Buurma

Opleiding
Cultureel erfgoed
Lichting
2018

Biografie
Na mijn MBO opleiding Restauratie / Decoratie aan het CIBAP in Zwolle was het voor mij erg zoeken naar mijn volgende stap. Tijdens mijn laatste jaar aan het CIBAP volgde ik in het weekend de vooropleiding Docent BKV omdat ik graag iets wilde gaan doen in/met het onderwijs. Toen ik eenmaal een duidelijk beeld had wat ik wilde gaan doen maakte ik de keus om toelatingsexamen te doen voor de HBO opleiding Pedagogiek. Helaas werd ik hiervoor afgewezen omdat er gedacht werd dat ik niet de juiste kwaliteiten had die nodig waren om een HBO opleiding te kunnen volgen.

Na veel denken heb ik mij verder verdiept in de Reinwardt Academie. Het feit dat de uitslag van het toelatingsexamen voor deze opleiding niet bindend was, was voor mij een verademing. Ik kreeg het advies om de keuze nogmaals te overwegen maar schreef mij uiteindelijk toch in. In de eerste jaren moest ik mijn draai nog vinden maar met een open (en directe) instelling kom je best ver. Ik was geïnteresseerd in veel dingen waaronder beheer & behoud maar wilde ook contact hebben met het publiek. Omdat ik in zoveel aspecten geïnteresseerd was had ik nooit echt een duidelijk beeld wat ik daadwerkelijk wilde gaan doen als ik eenmaal afgestudeerd was. Ik focuste mij daarom erg op de opleiding omdat ik erg gedreven was om de opleiding te volbrengen ongeacht waar het mij zou brengen. Uiteindelijk heeft al mijn inzet en gedrevenheid er toe geleidt dat ik binnen 4 jaar afstudeerde maar nog steeds geen duidelijk beeld had wat ik wilde gaan doen. Ik had mijn doel bereikt (het halen van een HBO diploma) maar hoe nu verder?

Die twijfel is beangstigend maar je leert jezelf enorm goed kennen. Je leert wat wel bij je past en wat niet. Waar je wel je wel in uitblinkt en welke kwaliteiten je nog verder moet ontwikkelen. Voor mijn persoonlijke ontwikkeling was het kiezen van de Reinwardt Academie een goede keuze en inmiddels weet ik waar mijn interesses, kwaliteiten en verbeterpunten liggen.

Overige projecten

Minor Evenementenmanagement, 2017
Tijdens deze minor hebben wij een benefietconcert georganiseerd voor stichting De Liedjesfabriek. Het projectteam was o.a. verantwoordlijk voor het bedenken van een thema, het vinden van een locatie, het maken van een begroting, aanvragen van vergunningen en het maken van een mediastrategie.

Tijdens de minor heeft mijn projectgroep de Eventgame April 2017 gewonnen wat inhoudt dat wij als beste de wensen van de opdrachtgever (GROFF Festival) hadden verwerkt in een conceptontwerp.

Stage

Drents Museum / Afdeling Collectie & Presentatie / Assen, 2016
De stage bij het Drents Museum was vrij klassiek. Ik was tijdens deze stage werkzaam op de afdeling Collectie en Presentatie en was een ondersteunende factor. Mijn taken bestonden o.a. uit: Het volledig registreren van de archeologische collectie Holtrop in Adlib, Assisteren bij de ontmanteling van de tentoonstelling The Glasgow Boys, Assisteren tijdens het opbouwen van de tentoonstelling Maya's - Heersers van het Regenwoud en het opstellen van verschillende conditierapporten. Klassiek omdat het echt een kennismaking was met het werkveld en ik heb tijdens deze stage veel kennis opgedaan wat betreft het registeren van een collectie in het Adlib Systeem.

Museum De Looierij / Afdeling Collectiebeleid & Tentoonstellen / Afstudeerstage / Dongen, 2018
Museum De Looierij is een museum dat volledig draait op vrijwilligers en hun toewijding. Van rondleiders tot het beheren van de collectie in het depot. Ik was zoekende naar een uitdagende afstudeerstage en kwam met de bestuursleden in gesprek. Tijdens een oriënterend gesprek vroeg ik hun letterlijk 'waar ligt het bestuur op dit moment wakker van?'. Vrij snel werd duidelijk dat de collectie elektriciteit een behoorlijk beperking vormde voor het museum. Tijdens deze stage heb ik onderzocht wat de potentie is van de collectie elektriciteit en heb ik een nieuwe collectieindeling gevormd in samenwerking met het bestuur. Het was naast een zeer leerzame ervaring ook een interessante uitdaging om dit museum van dienst te zijn omdat de theorie nog wel eens kan verschillen van de praktijk.

Terug naar lijst
Delen