Martine Tollig

Martine Tollig

Opleiding
Cultureel erfgoed
Lichting
2014
Specialisatie

Publiek & Media

E-mail
martinetollig@gmail.com

De Reinwardt Academie laat je kennismaken met allerlei aspecten binnen het culturele erfgoed. Neem het allemaal in je op en kies de vakken en onderwerpen die jou interesseren. Wanneer je iets kiest waar ook je passie ligt, gaat de rest vanzelf!

Tijdens de bachelor Cultureel Erfgoed heb ik veel geleerd over de nieuwste ontwikkelingen binnen de museumwereld. Door mijn keuze voor de minor Publiek en Media en mijn keuze voor een afstudeeronderzoek naar publieksbenadering in musea ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt in educatie binnen musea en het ontwikkelingen van tentoonstellingen en (educatieve) programma's. Ik mijn toekomstige werkomgeving zou ik graag mijn opgedane kennis over publieksbenadering en educatie toepassen. Dit hoop ik dan ook te combineren met mijn passie voor kunst en geschiedenis.

Ik heb een brede interesse in zowel de oude als de moderne en hedendaagse kunst. Ik ben daarnaast ook geïnteresseerd in (kunst)geschiedenis en houd van lezen. Ook ben ik geïnteresseerd in verschillende muziekstijlen en speel graag gitaar en basgitaar.

Tijdens mijn bachelor heb ik veel kunnen leren over educatie binnen musea, over publieksbenadering en over het ontwikkelen van tentoonstelling. Ik heb door middel van stages werkervaring kunnen opdoen in deze richtingen en door middel van mijn afstudeeronderzoek heb ik mij hier extra in kunnen verdiepen. Ik hoop deze opgedane kennis dan ook graag in de toekomst toe te kunnen passen. Graag zou ik me bezighouden met educatie binnen musea en het ontwikkelen van tentoonstellingen en (educatieve) programma's.

Het museum: de moeite waard? Een onderzoek naar publieksbenadering in Nederlandse musea

Mijn scriptie bestond uit een onderzoek naar publieksbenadering in Nederlandse musea. Ik heb onderzocht hoe musea tegenwoordig hun publiek benaderen en heb de vraag gesteld of publieksparticipatie de juiste manier is om bezoekers bij een museum te betrekken. Voor dit onderzoek heb ik veel interessante literatuur gelezen en veel persoonlijke interviews afgenomen met deskundigen uit de museumwereld. Dankzij dit onderzoek heb ik een breed beeld gekregen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van publieksbenadering. Ik hoop deze kennis dan ook toe te kunnen passen in mijn toekomstige werkomgeving.

Overige projecten

Organisatie studiereis Vlaanderen:Tijdens de minor Publiek en Media heb ik samen met vier andere studenten een studiereis georganiseerd. Hiervoor hebben we contact gehad met culturele instellingen in Brugge, Gent en Ieper. We hebben verschillende afspraken gemaakt met sprekers die relevant zijn voor onze minor en we hebben een keuze gemaakt uit het grote aanbod van culturele instellingen in België. Daarnaast hebben wij een programmaboek samengesteld met daarin informatieve teksten over de omgeving en de instellingen die we hebben bezocht.

Student-assistent - 2014:
Voor dezelfde cursus Rondleiden waar ik zelf een certificaat voor heb ontvangen, ben ik tijdens mijn vierde jaar student-assistent geweest. Ik heb een groep uit het tweede jaar gedurende deze cursus begeleid bij het leren van technieken voor het geven van een goede rondleiding. Tevens heb ik ze beoordeeld op hun uiteindelijke rondleiding.

Downloads

Stage

Tijdens mijn bachelor heb ik twee keer een half jaar stage gelopen bij een culturele instelling. Tijdens mijn tweede jaar heb ik stage gelopen bij Kunstfort bij Vijfhuizen en daar heb ik een tentoonstelling samengesteld over de geschiedenis van het fort. Ik vond het erg leuk om na te denken over onderwerpen die interessant zijn voor kinderen en ook voor volwassenen. Daarnaast heb ik een programma opgezet voor een maatschappelijke stage voor kinderen van de onderbouw van de middelbare school.

Tijdens mijn vierde jaar heb ik stage gelopen bij Natura Artis Magistra. Ik heb mij toen beziggehouden met de ontwikkeling van twee tentoonstellingen. De eerste tentoonstelling draagt het thema schelpen. De schelpencollectie is tentoongesteld in een authentieke kabinetkast. De tweede tentoonstelling gaat over de ijsbeer. In deze tentoonstelling is er aandacht voor hoe de eeuwenoude relatie tussen ijsbeer en de mens is veranderd. Dit heeft direct invloed op het leefgebied van de ijsbeer. Met deze tentoonstelling wordt aandacht besteed aan het behoud van het leefgebied van deze diersoort. Beide tentoonstellingen zijn momenteel te bezichtigen in het Aquarium in Artis.

Terug naar lijst
Delen