Esther van de Bovenkamp

Esther van de Bovenkamp

Opleiding
Cultureel erfgoed
Lichting
2014
Specialisatie

Publiek en Participatie, Musea in China

E-mail
esthervandebovenkamp@gmail.com

Wees de beste versie van jezelf, niet een kopie van iemand anders.

Als ik op een plein ben in een grote stad vraag ik mij altijd af wat voor mensen en met welke redenen dat plein in het verleden al hebben gebruikt als ontmoetingsplek. Als ik een concert bezoek in Paradiso moet ik altijd denken aan alle verschillende artiesten die in al die jaren al op dat podium gestaan hebben. Dit is wat cultureel erfgoed voor mij is. Het gaat om de verhalen die steden, gebouwen, museumcollecties en objecten vertellen en hoe mensen dit op verschillende manieren ervaren. Het gaat om het verleden maar juist ook om de toekomst. en hoe we nieuwe inzichten en kennis kunnen gebruiken al die verhalen te blijven vertellen.

Onderzoek naar tentoonstellingsuitwisseling tussen Nederland en China.

In 2014 hebben Nederland en China een overeenkomst getekend waardoor het voor Nederlandse culturele ondernemers gemakkelijker is om zich in China te vestigen. Voor de museale sector betekent dit de uitwisseling van kennis en samenwerkingen op het gebied van tentoonstellingen.

In mijn afstudeeronderzoek heb ik onderzocht wat er allemaal komt kijken bij een uitwisseling met China op museaal gebied en waar musea rekening mee moeten houden. Dit aan de hand van ervaringen van museummedewerkers in Chinese musea en ervaringen van Nederlandse museummedewerkers die bij dit soort uitwisselingen betrokken waren.

Stage

Ik heb stage gelopen op de culturele afdeling van de Nederlandse ambassade in Beijing, China. Tijdens mijn stage heb ik onderzoek gedaan naar de huidige situatie in Chinese musea en het opleidingsniveau van Chinese museummedewerkers. Daarnaast heb ik gekeken naar mogelijkheden voor Nederlandse museumprofessionals om trainingen aan te bieden aan Chinese museummedewerkers.

Terug naar lijst
Delen