Denise Heijtel

Denise Heijtel

Opleiding
Cultureel erfgoed
Lichting
2014
Specialisatie

Galeriesector / minor: Exhibition Direction

E-mail
denise.heijtel@gmail.com
Contact
LinkedIn

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in erfgoed en kunst en bezocht ik graag tentoonstellingen in musea. Tijdens mijn studie aan de Reinwardt Academie heb ik deze interesses gecombineerd met twee andere passies van mij, namelijk mode en design.

Met veel plezier heb ik in het tweede studiejaar stage gelopen op de collectieafdeling van het ModeMuseum in Antwerpen, waar historische kostuums en hedendaagse mode samen kwamen. Door middel van de minor Exhibition Direction, in het derde studiejaar, specialiseerde ik mij in het hele tentoonstellingsproces (ontwerpen, opbouwen en coördineren van tentoonstellingen) in erfgoedinstellingen en commerciële presentaties zoals beursstands.

Uiteindelijk heb ik in het laatste studiejaar geheel gekozen voor de commerciële kant van de kunstwereld en liep ik stage bij Walls Gallery in Amsterdam. Deze hedendaagse kunstgalerie is ook de case study geweest tijdens mijn afstudeeronderzoek.

Aarzelend over de drempel. Een onderzoek naar drempelverlaging voor jonge kunstkopers in galeries met hedendaagse kunst

Tot op de dag van vandaag heeft de Nederlandse galeriebranche te maken met de gevolgen van de in 2008 uitgebroken, wereldwijde economische crisis. Het aantal galeries is afgenomen en ook de omzet van galeries is sterk gedaald.

Door deze ontwikkelingen is het voor galeries van belang dat zij kritisch kijken naar hun klantenbestand en eventueel hun activiteiten aanpassen om nieuwe klantgroepen te bereiken.

Het klantenbestand van de meeste galeries bestaat nu veelal uit 45-plussers en de gemiddelde leeftijd van een kunstkoper in Nederland is 57 jaar. De klantgroep die in de meeste galeries ondervertegenwoordigd is, zijn de jonge kunstkopers in de leeftijd van 25 t/m 45 jaar. Deze groep heeft alle kenmerken om kunstkoper te worden, maar ervaren nog een te sterke drempel om een galerie binnen te stappen en kunst te kopen.

Met mijn afstudeeronderzoek heb ik onderzocht hoe galeries deze groep jonge kunstkopers beter kan bereiken.

Overige projecten

Tentoonstellingsproject tijdens minor Exhibition Direction bij de Hermitage Amsterdam:

Impressionisme: sensatie & inspiratie
(tentoonstellingsperiode: 16 juni 2012 - 27 januari 2013)

Stage

Stage Walls Gallery in Amsterdam: Galerieassistent
(september 2012 - maart 2013)

Stage ModeMuseum in Antwerpen: Collectieafdeling
(september 2010 - januari 2011)

Terug naar lijst
Delen