Thinking with birds

Terwijl de culturele en de natuurlijke wereld niet van elkaar gescheiden zijn, vormen ze individuele constructen in ons hoofd. Door te kijken naar interacties met vogels in een stedelijke context, draagt dit project bij aan kritische beschouwing van deze dichotomie in het dagelijks leven. Daarmee draagt dit onderzoek bij aan een groeiend bewustzijn van het negatieve effect van deze dichotomie op ons vermogen om ons de dramatische en snelle achteruitgang van de natuurlijke wereld waarin we leven voor te stellen.

Gedurende een jaar bestuderen wisselende groepen deelnemers met verschillende achtergronden, geschiedenissen en ervaringen de (veranderende) ritmes en gewoonten van vier vogelsoorten in Amsterdam: de halsbandparkiet, de haan, de blauwe reiger en de wilde eend. Middels een workshopformat worden artistieke en etnografische observatiemethoden ingezet om verschillende soorten kennis uit te nodigen, ons verschillende Umwelts voor te stellen en verschillende vormen van taal te gebruiken om de ervaring van gedeelde (ruimtelijke) infrastructuren in kaart te brengen. Het resultaat in het voorjaar van 2025 is een bruikbaar workshopformat voor educatie, een viertal biografieën en een mini-symposium waarin we de resultaten presenteren. Dit onderzoek vindt plaats onder de Academie voor Theater en Dans en de Reinwardt Academie.

Voor vragen, opmerkingen en ideeën mail marit.vandijk@ahk.nl.

Meedoen aan een van de workshops of op de hoogte blijven van de voortgang van dit onderzoek? Meld je dan hier aan voor de onregelmatige nieuwsbrief.

Kalender:

Mens-dierrelaties in erfgoed: 14 maart (voor Reinwardt studenten) 
Openbare wandeling in de lente: 28 maart (openbaar) 12.00-13.30
Dag vak erfgoedfestival: 12 april (voor Reinwardt studenten)
Openbare wandeling in de zomer: 27 juni (openbaar)
Openbare wandeling in de herfst: 10 oktober (openbaar)

Via de onregelmatige nieuwsbrief ontvang je twee weken voorafgaand aan de wandeling een uitnodiging.

Terug naar lijst
Delen