Het heilige in de gemusealiseerde synagogale ruimte. Representaties van Joods religieus leven in het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam

Het promotieonderzoek van Paul Ariese aan de Universiteit van Amsterdam (Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture) richt zich op de vraag welke religieuze betekenissen, sensaties en ervaringen de Portugese Synagoge (een erfgoedsite en een religieus gebouw ineen) en de Grote Synagoge (sinds 1987 het Joods Historisch Museum) vandaag de dag oproepen. Onderzocht hoe Sefardische en Ashkenazische gemeenschappen, erfgoedprofessionals en museumpubliek deze ruimtes interpreteren, invullen en gebruiken. De studie geeft inzicht in de wisselwerking tussen religie en erfgoed en effent daarmee de weg voor de herpositionering van Joods religieus erfgoed in de steeds meer seculiere en pluriforme Nederlandse samenleving. Het onderzoek wordt begeleid door Prof. Emile Schrijver (UvA/JCK) en Prof. Hester Dibbits (EUR/Reinwardt Academie).

Paul Ariese
Paul Ariese is sinds 2015 verbonden aan de Reinwardt Academie als docent van de internationale masteropleiding Applied Museum and Heritage Studies (AMHS) en de bachelor Cultureel erfgoed. Daarnaast participeert hij regelmatig in de internationale trainingsactiviteiten van de Reinwardt Academie.

Eerder werkte hij als inhoudsontwikkelaar bij Perspekt Studio’s, als tentoonstellingsmaker bij het Tropenmuseum, en als ontwerper bij Architectenbureau Jowa. Ariese studeerde Grafisch Ontwerpen aan Artez Hogeschool voor de Kunsten en Architectonische Vormgeving aan de Rietveld Academie. Daarnaast behaalde hij cum laude zijn MA in Museum Studies aan de University of Leicester.

De research output van Paul Ariese vindt u hier.

Terug naar lijst
Delen