Programma Artist in Residence

Performing Heritage

De AIR is een AHK-programma dat als doel heeft om de randen van het denken en doen binnen de Academie te verkennen. Door, buiten het curriculum om, te praten, te vragen, te verbeelden en simpelweg te zijn- ontstaat er ruimte voor iets anders.

Deze AIR staat in het teken van performing  heritage. In het voorjaar van 2025 verkennen we kunstenaarspraktijken die op een andere manier dan mensen in het erfgoedveld gewend zijn, werken met archieven, erfgoed of rituelen. Residents uit hedendaagse en klassieke muziek, theatermakers en beeldend kunstenaars onderzoeken samen met de studenten en medewerkers van de Reinwardt Academie over erfgoed in de praktijk.

 

Programma

Iedere AIR bestaat uit twee delen: de performance en de verdieping. Deze vinden soms op dezelfde dag plaats en anders in dezelfde week. We delen hier en op onze socials het programma, je ziet hier ook of het publiek toegankelijk is, of of je een plekje moet reserveren. Stuur even een mailtje naar marit.vandijk@ahk.nl als je van buiten de Reinwardt komt en er toch graag bij wil zijn.

Onze residents:

Madeline Supatra, Apollon Kalamenios & Elizabeth Goh

Woensdag 2 april 2025, 13:00-14:00 | Reinwardt Academie - Grote lichthof

Conservatory students Apollon, Elizabeth and Madeline aim to promote informal dicussions on topics such as cultural appropriation, orientalism, and outdated views in opera. Madeline Supatra is a soprano from Indonesia. Apollon Kalamenios is a Cypriot pianist, violinist, and composer. Elizabeth Goh is a Singapore-born classical pianist. Together with the master students of the Reinwardt Academy they look into the following question: How can we embrace change as part of performing classical music?

You are welcome to join the performance at the Grote Lichthof around 13.30.

You don’t need to register for this performance.

Marjolein Knottenbelt & Annabelle Schatteman

Maandag 7 april 2025, 13:30-16:30 | Reinwardt Academie

Knottenbelt & Schatteman bevragen in hun werk én over hun werk als beeldend kunstenaar: waarom bewaar ik dit allemaal? Wat is de meerwaarde van alles, iedere scherf, tot het geheel verklaren? En wat gebeurt er met de opslagruimte die al dit werk inneemt?

Knottenbelt & Schatteman realiseren samen met de eerste- en tweedejaarsstudenten een installatie in het Grote Lichthof op de academie.

De performance vindt besloten plaats samen met de eerste- en tweedejaarsstudenten van de Reinwardt Academie.

Je bent welkom bij de feestelijke opening van de installatie in het Grote Lichthof aan het einde van de middag, je hoeft je hier niet voor aan te melden.

Sara Blokland

Dinsdag 15 april, 15:00- 18:00 | Reinwardt Academie

Het namaken van de menselijke verschijning in de vorm van levensgrote figuren weerspiegelt altijd de culturele en politieke visie van zijn tijd. Sara Blokland onderzoekt deze levensgrote figuren die decennia lang koloniale geschiedenissen verbeeldden in verschillende musea in Nederland zoals in het Wereldmuseum Amsterdam. Deze figuren, vaak gebaseerd op foto’s en geproduceerd door het museum, werden tentoongesteld aan het publiek alsof er sprake was van een culturele ontmoeting, terwijl de gewelddadige koloniale geschiedenis die eraan ten grondslag lag, gemaskeerd bleef.

Het onderzoeksproject richt zich op drie belangrijke gebieden: museumpolitiek, museumarchieven en het fysieke "lichaam" van de figuren. Fotografie en fotoarchieven fungeren als een centrale ingang om de figuren te begrijpen, te analyseren, te documenteren en te hercontextualiseren. Blokland onderzoekt als ‘artistic researcher’ deze figuren alsof ze levend zijn, met een eigen levensgeschiedenis van het concept tot de productie en hun opslag. Blokland trekt een parallel met de mens en zijn leven onder koloniaal geweld, zowel in het verleden als heden, en beschouwt deze figuren als mogelijke emotionele en historische getuigen. Geïnspireerd door concepten als ‘radical fiction’ en ‘critical fabulation’ onderzoekt Blokland deze figuren zowel vanuit een beeldend als filosofisch oogpunt, om de gewelddadige en complexe koloniale machtsrelaties rondom het produceren en tonen van de figuren in een hedendaagse context bloot te leggen.

Sara's performance will be in English. Please let us know you will be there by registering here.

Janne Groen

Donderdag 24 april, 15:30- 18:30 | Reinwardt Academie

Janne Groen is een veelzijdige performer die persoonlijke ervaringen en ontdekkingen tot leven brengt via dans, spoken word en muziek. Na haar afstuderen in 2018 aan de Artiest Dans Urban opleiding en in 2022 als Docent Dans, is ze actief als freelance danser, choreograaf en docent. Momenteel werkt ze voor Stichting ReDiscoverMe en Stichting de Vrolijkheid. Haar eerste solovoorstelling, Oost, West, Thuis Weg..., werd gepresenteerd op het RRReuring Festival in Podium Mozaïek. Deze voorstelling zal voor deze AIR ook te zien zijn op de Reinwardt Academie. In Oost, West, Thuis Weg... neemt Janne je mee op een emotioneel turbulente reis, op zoek naar verbinding met haar Indische roots. Wat betekent het om Indisch te zijn? Janne uit deze zoektocht in dans, spoken word en in samenspel met gitarist Seyoum Yuno en saxofonist Wytze Minne de Swart. In het nagesprek reflecteren we op dit optreden en hebben we samen een gesprek over hoe we onze geschiedenis voortdragen vanuit onze identiteit in wat we doen. 

Meld je hier aan om deze voorstelling bij te wonen.

Gouden Haas

Dinsdag 29 april, 13:30-16:30 | Reinwardt Academie

Samen met theatercollectief Gouden Haas rouwen we om het biodiversiteitsverlies op de Reinwardt Academie. Samen staan we stil bij het verlies van het gentiaanblauwtje, de dunbekwulp andere voor altijd verloren soorten. Wat betekent het dat zij er niet meer zijn? We bevragen wat rouw en rituelen kunnen betekenen in onze omgang met de klimaatcrisis. Wat is het nut van ‘dingen doorgeven aan de toekomst’ als die toekomst zo onzeker is? Kunnen rituelen ons helpen bij de psychologische complexiteit van klimaatverandering?

Meld je hier aan om mee te doen aan deze workshop.

Terzij de Horde

Maandag 9 juni, 15:00- 18:00 | Q-factory

In 2025 nodigt de Reinwardt Academie de black metal band Terzij de Horde als Artist-in-Residence (AIR) uit voor een unieke 'performance-workshop'; een participatief onderzoekende liveshow over (onze) emoties en het (her)waarderen van mystieke ervaringen in een onrustige wereld.Tijdens de sessie combineren we een intens liveoptreden met emotienetwerken; om betekenis te geven aan muziek, maar eveneens met ruimte voor het gesprek hoe deze betekenisgeving de ervaring mogelijk ook schaadt.

Meld je hier aan om dit experimentele concert bij te wonen.

Delen