Naar inhoud
 

Meer over de residents

 

Programma Artist in Residence

Performing heritage

De AIR is een AHK-programma dat als doel heeft om de randen van het denken en doen binnen de Academie te verkennen. Door, buiten het curriculum om, te praten, te vragen, te verbeelden en simpelweg te zijn- ontstaat er ruimte voor iets anders.

Deze AIR staat in het teken van Performing heritage. In het voorjaar van 2025 verkennen we kunstenaarspraktijken die op een andere manier dan mensen in het erfgoedveld gewend zijn, werken met archieven, erfgoed of rituelen. Residents uit hedendaagse en klassieke muziek, theatermakers en beeldend kunstenaars onderzoeken samen met de studenten en medewerkers van de Reinwardt Academie over erfgoed in de praktijk.

Programma
Iedere AIR bestaat uit twee delen: de performance en de verdieping. Deze vinden soms op dezelfde dag plaats en anders in dezelfde week. We delen hier en op onze socials het programma, je ziet hier ook of het nodig is om te reserveren. 

Terugblik

Terzij de Horde

Gouden Haas

Terzij de Horde

Janne Groen

Madeline Supatra, Apollon Kalamenios & Elizabeth Goh

Marjolein Knottenbelt & Annabelle Schatteman

Sara Blokland

Marjolein Knottenbelt & Annabelle Schatteman

Terzij de Horde

Terzij de Horde

Gouden Haas

Terzij de Horde

Marjolein Knottenbelt & Annabelle Schatteman

Terzij de Horde

Madeline Supatra, Apollon Kalamenios & Elizabeth Goh

De line-up

Terzij de Horde

Maandag 9 juni, 16:00- 18:00 | Q-factory

In 2025 nodigt de Reinwardt Academie de black metal band Terzij de Horde als Artist-in-Residence (AIR) uit voor een unieke 'performance-workshop'; een participatief onderzoekende liveshow over (onze) emoties en het (her)waarderen van mystieke ervaringen in een onrustige wereld.Tijdens de sessie combineren we een intens liveoptreden met emotienetwerken; om betekenis te geven aan muziek, maar eveneens met ruimte voor het gesprek hoe deze betekenisgeving de ervaring mogelijk ook schaadt.

Meld je aan om dit experimentele concert bij te wonen.

Gouden Haas

Maandag 12 mei, 13:45- 15:25 | Reinwardt Academie

Samen met theatercollectief Gouden Haas rouwen we om het biodiversiteitsverlies op de Reinwardt Academie. Samen staan we stil bij het verlies van het gentiaanblauwtje, de dunbekwulp andere voor altijd verloren soorten. Wat betekent het dat zij er niet meer zijn? We bevragen wat rouw en rituelen kunnen betekenen in onze omgang met de klimaatcrisis. Wat is het nut van ‘dingen doorgeven aan de toekomst’ als die toekomst zo onzeker is? Kunnen rituelen ons helpen bij de psychologische complexiteit van klimaatverandering? 

Meld je aan om mee te doen aan deze workshop.

Janne Groen

Donderdag 24 april, 16:30- 18:30 | Reinwardt Academie

Janne Groen (alumna Academie voor Theater en Dans) is een veelzijdige performer die persoonlijke ervaringen en ontdekkingen tot leven brengt via dans, spoken word en muziek. Na haar afstuderen in 2018 aan de Artiest Dans Urban opleiding en in 2022 als Docent Dans, is ze actief als freelance danser, choreograaf en docent. Momenteel werkt ze voor Stichting ReDiscoverMe en Stichting de Vrolijkheid. Haar eerste solovoorstelling, Oost, West, Thuis Weg..., werd gepresenteerd op het RRReuring Festival in Podium Mozaïek. Deze voorstelling zal voor deze AIR ook te zien zijn op de Reinwardt Academie. In Oost, West, Thuis Weg... neemt Janne je mee op een emotioneel turbulente reis, op zoek naar verbinding met haar Indische roots. Wat betekent het om Indisch te zijn? Janne uit deze zoektocht in dans, spoken word en in samenspel met gitarist Seyoum Yuno en saxofonist Wytze Minne de Swart. In het nagesprek reflecteren we op dit optreden en hebben we samen een gesprek over hoe we onze geschiedenis voortdragen vanuit onze identiteit in wat we doen. 

Meld je aan om deze voorstelling bij te wonen.

Sara Blokland

Dinsdag 15 april, 15:00- 18:00 | Reinwardt Academie

Sara Blokland's  huidige artistieke PhD onderzoeksproject richt zich op museumpolitiek, museumarchieven en het fysieke 'lichaam' van levensgrote menselijke figuren. De imitatie van het menselijk uiterlijk in de vorm van levensgrote figuren weerspiegelt altijd de culturele en politieke visie van de tijd. Sara Blokland onderzoekt deze figuren die decennialang koloniale geschiedenissen uitbeeldden in Nederlandse musea, waaronder het Wereldmuseum Amsterdam.

Geïnspireerd door concepten als 'radicale fictie' en 'kritische fabulatie', onderzoekt Blokland deze figuren vanuit zowel een visueel als filosofisch oogpunt om de gewelddadige en complexe koloniale machtsverhoudingen bloot te leggen rond de productie en tentoonstelling van de figuren in een hedendaagse context. Als artistiek onderzoeker onderzoekt Blokland deze figuren alsof ze levend zijn, met hun eigen levensgeschiedenis van conceptie tot productie en opslag. Blokland trekt een parallel met mensen en hun leven onder koloniaal geweld, zowel in het verleden als in het heden, en beschouwt deze figuren als potentiële emotionele en historische getuigen.

In deze AIR-interventie deelt Sara Blokland haar huidige artistieke onderzoek naar de collectie levensgrote figuren in het Wereldmuseum Amsterdam. Iedereen is welkom en we nodigen vooral het publiek uit dat mogelijk zijn eigen ervaringen, verhalen en ontmoetingen met deze figuren en deze collectie heeft om deel te nemen aan de discussie. Sara's performance zal in het Engels zijn. 
Aanmelden

Marjolein Knottenbelt & Annabelle Schatteman

Maandag 7 april, 13:30-16:30/ donderdag 17 april 16:15-16:35 | Reinwardt Academie

Knottenbelt & Schatteman bevragen in hun werk én over hun werk als beeldend kunstenaar: waarom bewaar ik dit allemaal? Wat is de meerwaarde van alles, iedere scherf, tot het geheel verklaren? En wat gebeurt er met de opslagruimte die al dit werk inneemt?

Knottenbelt & Schatteman realiseren samen met de eerste- en tweedejaarsstudenten een installatie in het Grote Lichthof op de academie.

De performance vindt besloten plaats samen met de eerste- en tweedejaarsstudenten van de Reinwardt Academie.

Je bent op 7 april om 16:30 welkom bij de feestelijke opening van de installatie in het Grote Lichthof aan het einde van de middag, je hoeft je hier niet voor aan te melden.

Op 17 april is er een korte Q&A met Marjolein Knottenbelt als onderdeel van de afsluiting van het Erfgoedfestival. Je hoeft je hier niet voor aan te melden. Hierna wordt de installatie afgebroken. 

Madeline Supatra, Apollon Kalamenios & Elizabeth Goh

Woensdag 2 april, 13:00-13:45 | Reinwardt Academie - Grote lichthof

Conservatorium van Amsterdam-studenten Apollon, Elizabeth en Madeline willen informele discussies stimuleren over onderwerpen als culturele toe-eigening, oriëntalisme en achterhaalde opvattingen in opera. Madeline Supatra is een sopraan uit Indonesië. Apollon Kalamenios is een Cypriotische pianist, violist en componist. Elizabeth Goh is een in Singapore geboren klassieke pianiste. Samen met de masterstudenten van de Reinwardt Academie onderzoeken ze de vraag: hoe kunnen we verandering omarmen als onderdeel van het uitvoeren van klassieke muziek?

Je bent van harte welkom om rond 13.00 uur de voorstelling te bezoeken op de Reinwardt Academie, in de Grote Lichthof. Aanmelden is niet nodig. 

Delen
 

Meer over de residents