Cursus Development: de nieuwe generatie

VOL - Startdatum: 22 november 2021. Slotstuk: 24 januari 2022.

Development is de sleutel tot een financieel gezonde erfgoedsector. Er is steeds meer vraag naar development-plannen én vaardige professionals. Als development-professional ga jij over activiteiten die als doel hebben om nieuwe zakelijke kansen te realiseren. Ben jij een creatieve én zakelijke denker? Wil je je verder ontwikkelen op dit vlak en samen met andere professionals, experts en studenten aan de slag met de toekomst van development? Lees hieronder meer.

Hoe pakt een erfgoedorganisatie een relevante rol in een veranderende maatschappij? En hoe vertaal je die naar een financieel gezonde organisatie? Development hoort in de toekomst van iedere culturele instelling thuis: het is de basis voor een goede relatie met het publiek én met je financiële partners. Het gaat dus niet (alleen) over fondsenwerving maar ook over een frisse en creatieve kijk op zakelijke relaties.

Tijdens de Cursus Development vorm je samen met studenten, andere professionals en experts een leergemeenschap. Naast collectieve online webinars ga je vanuit verschillende perspectieven; met studenten, collega's en experts aan de slag met het realiseren van nieuwe zakelijke kansen voor jouw organisatie of opdrachtgever. Samen ontwikkelen jullie een developmentstrategie van kop tot staart. Tijdens deze cursus leer je (anders) kijken naar de potentie en maatschappelijke of economische waarde van je organisatie, werk je deze potenties uit én vertaal je dit vervolgens naar een aantrekkelijk aanbod voor potentiële partners.

Wat?

Tijdens deze cursus ontwikkel je jouw development-manier van denken. Je wisselt prakijkervaringen uit met andere deelnemers, spart met Reinwardt-studenten en ontwikkelt jouw eigen development-strategie.  Samen werpen we een blik op de toekomst: welke rol spelen erfgoed, kunst en cultuur in een veranderende maatschappij? Hoe maak je jouw organisatie toekomstbestendig?

Voor wie?

Professionals uit het brede erfgoedveld met een interesse voor development en Reinwardt-studenten die het keuzevak Development volgen. Iedere cursist wordt gekoppeld aan een Reinwardt-student. Zij verdiepen zich net zoals jij in het development-vak en passen hun bevindingen toe op jouw casus. Je werkt met hen samen aan een antwoord op de door jou ingebrachte vraag, zoals een analyse, concept of advies.

Er is plek voor maximaal 20 deelnemers.

Wat heb ik aan het eind van deze cursus?

Aan het eind van deze cursus heb je een volledige development-strategie uitgewerkt. Je hebt je kennis van de (digitale) wereld van particuliere fondsen, sponsors, donateurs, founders, mecenassen en partners opgefrist. Je hebt concrete kansen scherp in het vizier en weet je hoe je deze duurzaam kunt benutten. Daarnaast heb je je financiële inzicht aangescherpt en een duurzame visie op partnerschap en relatiebeheer ontwikkeld.

Opzet

Gedurende twee maanden ga je met jouw team binnen de leergemeenschap werken aan de door jou ingebrachte casus. In 6 sessies van twee uur praten we met experts uit het veld, leren we van praktijkvoorbeelden en verwerf je nieuwe inzichten. Vervolgens presenteer je in de laatste week jouw bevindingen in een seminar aan elkaar en aan collega's uit het veld. De onderdelen van week 1, week 4 en week 6 zijn te volgen op de Reinwardt Academie, week 2, 3, 5 en 7 zijn online. De sessies worden gemodereerd door Robin Vermeulen, iedere week wordt hij bijgestaan door andere interessante sprekers.

Programma

  • De gulle gever (22 november)
    In de eerste sessies kijken we naar de actuele (digitale) wereld van particuliere fondsen, sponsors, donateurs, founders, mecenassen en partners. 
    Met bijdrage van o.a. Geer Oskam (Head of Fundraising, Marketing and Communications Prins Bernhard Cultuurfonds).
     
  • Kansen zien en (duurzaam) benutten (29 november)
    Tijdens de tweede bijeenkomst komen de meest inspirerende voorbeelden, professionals en (digitale) strategieën aan bod.
    Met bijdrage van o.a. Roy Cremers.
     
  • Financieel inzicht (6 december)
    In sessie drie verscherpen we het financieel inzicht. Wat heb je nodig aan financieel inzicht om dit werk goed of beter te kunnen doen? Met bijdrage van o.a. Alexander Ramselaar en Eerde Hovinga.

     
  • Partnerschap en relatiebeheer (13 december)
    In de vierde bijeenkomst gaan we in op relaties. Hoe sluit je duurzame en diverse vriendschappen voor een erfgoedinstituut?
    Met bijdrage van o.a. Andrew Mackay Senior Specialist Charity & Impact Investing at Van Lanschot en Sarah Slootweg (Relatiemanager Sponsoren, Stedelijk Museum Amsterdam).
     
  • Dilemma’s en ethiek (20 december)
    Welke vraagstukken en dilemma’s kom je tegen in dit werk? Tijdens de vijfde sessie gaan we in op duurzaamheid, diversiteit en digitale vraagstukken. Met bijdrage van o.a. 
    Marischka Leenaers (LVWB fundraising) en Katrien van de Linde (Director of Human Rights Watch Netherlands).
     
  • Geefcultuur (10 januari)
    Tijdens de zesde sessie kijken we verder dan onze landsgrenzen. Hoe verhoudt Nederland zich tot andere landen? Met bijdrage van o.a. 
    Amanda J. Nelson (King Baudouin Foundation United StatesAssociate Professor & programmaleider MFA Arts Leadership aan Virginia Tech, voormalig Deputy Director of Development bij Alvin Ailey American Dance Theatre in New York).
  • Seminar (24 januari)
    Tijdens de afsluitende seminar lopen we door het traject van de afgelopen maanden. Welke waardevolle lessen kunnen we meegeven aan de rest van het veld? Met bijdrage van o.a. Lot Dercksen (voormalig AFK) en Geer Oskam (Head of Fundraising, Marketing and Communications Prins Bernhard Cultuurfonds). Direct en indirecte collega's zijn van harte uitgenodigd om dit event op de Reinwardt Academie bij te wonen, je kunt je hier gratis aanmelden. In afwachting van eventuele verdere maatregelen communiceren we te zijner tijd over het maximum aantal plekken en toegangsmaatregelen. 

Data

Zet ze alvast in je agenda! Maandagmiddag/avond van 16.00-18.00 op 22 en 29 november, 6, 13, 20 december en 10 en 24 januari. Houd er rekening mee dat je naast deze bijeenkomsten ongeveer 12 uur bezig bent met zelfstudie.

Kosten

Deelname aan de cursus Development kost €450 exclusief btw. We moedigen iedereen aan om te kijken naar de verschillende regelingen die er zijn met betrekking tot professionalisering binnen het erfgoedveld. We hebben hier een handig overzicht voor gemaakt.

Deelnemen

Interesse? Deze eerste editie zit al vol, maar je bent van harte welkom om het slotstuk bij te wonen op 24 januari. Wil je het weten zodra de inschrijving voor de volgende Cursus Development opent? Geef je voorkeuren door middels onze nieuwsbrief.

Meer informatie

Zijn er nog onderwerpen die je graag terug wilt zien? Laat het ons weten in het aanmeldformulier. Voor alle andere vragen: stuur een mailtje naar rwa-heritagelab@ahk.nl.

Delen