Erfgoedarena

Wednesday 20 November 2019, 20:00 - 21:30 hrs.
Reinwardt Academie
Hortusplantsoen 2
1018 TZ Amsterdam

De komende Erfgoedarena gaat over erfgoed en gentrificatie, het proces waarbij wijken opwaarderen op sociaal, cultureel en economisch vlak. Welk effect heeft gentrificatie op het behoud en de waardering van erfgoed, en andersom? De discussies rond dit onderwerp zijn niet nieuw. Wel horen we een groeiend activistisch geluid over de impact van gentrificatie voor ‘oude’ bewoners en cultureel erfgoed in wijken en stadsdelen. Laat ook jouw stem horen op 20 november!

Gentrificatie trekt nieuwe bewoners naar wijken en verdrijft bewoners met minder kapitaal. Meestal worden creatievelingen en studenten als eerste nieuwe bewoners aangetrokken, waarna mensen en bedrijven met meer financieel vermogen volgen. De oorspronkelijke bewoners beginnen zich dan zorgen te maken over hoe lang er nog plek blijft voor henzelf en het cultureel erfgoed waar hun wijk door is gevormd.

Sprekers
Tijdens de Erfgoedarena op 20 november bespreken we met verschillende professionals en buurtbewoners hoe wordt omgegaan met het erfgoed en de behoeften van zowel oude als nieuwe buurtbewoners. Welke rol spelen culturele instellingen in het proces van snelle opwaardering van én uitsluiting in wijken? Hoe zorgen we ervoor dat er plaats is voor iedereen?

Moderator Yahmani Blackman leidt het gesprek tussen Mitchell Esajas (initiatiefnemer The Black Archives), Jeroen Jonkers (projectmanager Vernieuwing Plein ’40-’45), Jessica van Halteren (art director WONDR Experience), Gábor Kozijn (projectleider Rijksdienst Cultureel Erfgoed), Remco Vermeulen (Urban Heritage Strategies Expert bij IHS), Josien Pieterse (directeur Framer Framed) en Tina Lenz (design antropoloog). De komende weken introduceren we de sprekers via social media. Houd onze kanalen dus in de gaten!

Praktische informatie
Tijd: 20.00 - 21.30 uur
Ontvangst: 19:30 uur

Klik hier om je aan te melden.

Share