Anouk van den Berg

Anouk van den Berg

Course
Cultureel erfgoed
Class
2013
Specialization

Archieven

Email
anouk.v.db@hotmail.com
Contact
LinkedIn

Geschiedenis heb ik altijd al erg interessant gevonden. Na de opleiding recreatie op mbo-niveau heb ik gekozen voor de studie Cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie. Ik heb hier de minor Archieven gedaan. Tijdens mijn stages ben ik erachter gekomen dat ik zeker de juiste opleiding heb gedaan en ik geniet van het werken in de erfgoedsector.

Zoekhulp door het oorlogsverleden

Het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, heeft veel archieven. Om een onderzoeksvraag te beantwoorden moet de onderzoeker een keuze maken uit de verschillende archieven. Op de website van het NIOD kan er wel door inventarissen gezocht worden door middel van een trefwoord. Desondanks worden belangrijke archieven vaak niet gevonden. Onderzoekers komen vaak met vragen naar de studiezaalmedewerkers die de onderzoeker vervolgens verwijst naar de archieven waar men het best in kan zoeken. Dit heeft me ertoe doen besluiten vier zoekbladen te maken voor het NIOD. Mijn afstudeerwerk is een onderzoek naar hoe de vier zoekbladen van het NIOD er inhoudelijk uit komen te zien en hoe deze optimaal ingezet kunnen worden.

Downloads

Internship

Van februari 2012 tot december 2012 heb ik stage gelopen bij het NIOD, het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in Amsterdam. Hier heb ik twee archieven geïnventariseerd. Een persoonsarchief van de familie van Marle die tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indië woonden. Het andere archief dat ik geïnventariseerd heb is van het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers. Ik heb veel geleerd over het proces van inventariseren van archieven en het toegankelijk maken van archieven voor de studiezaalbezoekers.

Back to list
Share