Sander Wolterink

Sander Wolterink

Onzichtbaar erfgoed zichtbaar maken d.m.v. nieuwe media

Waarom dit onderwerp?
Ik ben tot dit onderwerp gekomen in overleg met Gelders Landschap en Geldersche Kasteelen. Wat mij aan het onderwerp interesseert is dat nieuwe media eindelijk een nieuw middel kunnen bieden om huizen en kastelen op een andere manier te ontsluiten. Anders dan de traditionele wijze waaraan ze tot op heden door de omstandigheden vaak gedwongen zijn, namelijk een strak gestuurde route door de verschillende ingerichte stijlkamers.

Mijn onderzoek naar de mogelijkheden van nieuwe media voor ontsluiting van (gesloten) huizen en kastelen is relevant omdat veel organisaties in Nederland niet goed weten hoe, en met welke nieuwe media ze hun monumentale huizen en kastelen beter kunnen ontsluiten voor het publiek.

Ik gebruik als case studies de huizen Biljoen en Verwolde van Gelders landschap en Geldersche Kasteelen, maar via deze case studies probeer ik ook een advies te formuleren dat breder toepasbaar is, zodat ook andere huizen en kastelen wat aan de onderzoeksresultaten kunnen hebben.

Tot nu toe heeft mijn onderzoek al een aantal soorten nieuwe media belicht en hiervan de voor- en nadelen op een rij gezet, specifiek met het oog op gebruik bij monumentale huizen en kastelen. Verder is gebleken dat de Layar-techniek die de organisatie graag wilde inzetten waarschijnlijk niet de beste keus is voor ontsluiting van huizen en kastelen.

Back to list
Share