Naar inhoud
 

Open Dag

Meld je aan!

Tijdens de bachelor Cultureel erfgoed word je opgeleid tot erfgoedprofessional. Onder erfgoed verstaan wij een aanduiding voor objecten, plekken en praktijken die in het heden, onder verwijzing naar het verleden door mensen worden ervaren als van wezenlijk belang. Het doet zich in vele vormen voor en rond erfgoed spelen dan ook uiteenlopende vraagstukken. ‘Welke herbestemming kan deze kerk krijgen?’, ‘Hoe bewaar ik deze collectie op een veilige manier?’, ‘Kan dit historisch landschap op een duurzame manier worden ingericht?’, ‘Hoe bereikt deze tentoonstelling verschillende doelgroepen?’ en ‘Voor wie is deze traditie belangrijk en waarom?’

Binnen de Reinwardt Academie komen al deze vraagstukken aan de orde. De academie staat voor geëngageerd, actueel en innovatief erfgoedonderwijs. We bieden onze studenten de kennis om deze erfgoedvraagstukken van een context te voorzien en de vaardigheden om er concreet mee aan de slag te gaan. Soms individueel, maar vaker binnen een team van vakspecialisten en andere betrokkenen.

Unieke opleiding

De bachelor aan de Reinwardt Academie is de enige hbo-opleiding Cultureel erfgoed in Europa. Begeleid door docenten met veel ervaring uit de praktijk leer je hoe je met een erfgoedbril kunt kijken naar (kunst)objecten, archeologische vondsten, planten- en dierencollecties, archieven en (digitale) databanken, monumenten en landschappen. Maar ook naar tradities, rituelen en volksgebruiken.

Praktijkgericht

De Nederlandstalige bachelor duurt vier jaar en is praktijkgericht. Je studeert af als allround erfgoedprofessional die beschikt over de juiste kennis én vaardigheden.

De projecten, vakken en stages besteden aandacht aan alle erfgoedterreinen: roerend, onroerend en immaterieel. In het 
studieprogramma is veel plaats ingeruimd voor excursies naar erfgoedinstellingen.

Samenwerken met professionals

De bachelor is uniek en de academie maakt actief onderdeel uit van het erfgoedveld. Hierdoor is er veel belangstelling voor de opleiding uit binnen- en buitenland. Er zijn dan ook uitgebreide mogelijkheden voor stages, excursies en afstudeerprojecten. Tijdens de opleiding werk je regelmatig samen met conservatoren, educatoren en onderzoekers, maar bijvoorbeeld ook met marketingadviseurs en tentoonstellingontwerpers.

Opleidingsgegevens
Studielast240 EC
Studieduur4 jaar, voltijd
VoertaalNederlands
CROHO-code34735 (B Cultureel erfgoed)
GraadBachelor of Arts (BA)
Delen
 

Open Dag

Meld je aan!