Gepubliceerd op 17 april 2025. Leestijd: 5 minuten.
Reinwardt student Daan over zijn stage bij PHIL en Stadsschouwburg Haarlem
Derdejaars Reinwardt student Daan (22) loopt stage als programmeur bij PHIL en Stadsschouwburg Haarlem. Wij spraken hem over hoe hij zijn weg heeft gevonden in de muzieksector, dit combineert met studeren aan de Reinwardt Academie en natuurlijk zijn bijzondere stageplek!
Hoi Daan! Kun jij wat meer over jezelf vertellen?
Ik ben Daan, 22 jaar en momenteel wonend in een lieve studio in Haarlem noord. Mijn leven draait continu om muziek, kunst, boeken, cultuur en zelfexpressie, welke vorm dat ook aan neemt. Ik heb een diepgaande liefde voor tattoos en body modification, maar ook voor het maken van kleding, sieraden, teken- en schilderwerk. Daarnaast ben ik momenteel op een persoonlijke missie het werkveld van de muziekwereld te verkennen in mijn recent verkregen baan als bedrijfsleider van Club3 in Patronaat en mijn stage als programmeur bij PHIL en Stadsschouwburg Haarlem.

Hoe ben je bij de Reinwardt Academie terecht gekomen?
Vroeger was mijn droom om naar de kunstacademie te gaan. Ik heb dat twee jaar gedaan; één jaar heb ik de brede basisopleiding gevolgd, en één jaar product-design, beide aan HKU. Betreft de mensen was ik daar enorm op mijn plek, maar ik voelde frictie in de ‘verplichting’ om kunst te maken. Dat moet uit mezelf komen, zonder restricties. Toen heb ik in 2022 de overstap gemaakt naar de Reinwardt, zodat ik mij nog steeds kon begeven in de culturele sector, maar dan als bemiddelaar tussen maker en consument. Dat is voor mij dan ook de kern van deze school en ik zoek daarin graag plekken op die nog niet zijn verkend binnen de opleiding.
Wanneer was het moment dat je dacht ‘hier ga ik me in specialiseren’?
Gelijktijdig met mijn start aan de Reinwardt ben ik ook begonnen als horecamedewerker bij Patronaat. Daar ging een wereld voor me open op vrijwel elk vlak. De mensen dragen passie voor hun werk, zijn oprecht in hun communicatie, vechten hard voor hun doelstellingen, geen werkdag is hetzelfde, doorgroeimogelijkheden, fijne sfeer, overal muziek en noem maar op.

De afgelopen 2,5 jaar werd duidelijk dat ik meer wilde dan alleen achter de bar staan. Vandaar dat ik nu stageloop als programmeur bij een theater- en muziekgebouw. Een vak wat onwijs veel raakvlak heeft met de principes die je meekrijgt als erfgoedprofessional. Je staat namelijk direct tussen publiek en maker, in dit geval een muzikant of theatermaker. Daarbij moet je in het boeken van artiesten rekening houden met het profiel van het podium, de doelgroep, inhoud van de voorstelling etc. Het is dus een continu proces van overleggen met bespelers, andere afdelingen (denk aan marketing, pre-productie, techniek) en lokale partners. Er komt veel bij kijken en het daagt me uit zoals geen ander werk dat ooit voor mij heeft gedaan. De wens om deze sector te betreden is dus meer dan uitgekomen.

We zijn heel benieuwd naar je stageplek... Kun je meer vertellen?
Ik loop stage op de programma- en educatie afdeling van PHIL (muziek) en Stadsschouwburg (theater) Haarlem. Dat zijn twee verschillende gebouwen die onder dezelfde organisatie vallen.
Ik richt me vooral op het theater- en muziekprogramma. Zo ben ik bezig met een project om een bredere invulling van randprogrammering te zoeken, binnen de mogelijkheden van het pand. Denk bijvoorbeeld aan een expositie die een onderwerp aansnijdt waar verschillende geboekte theatervoorstellingen over gaan. En ik werk aan een unplugged concept, geïnspireerd op mtv-unplugged en tiny-desk, wat ik helemaal van a-z vorm mag geven. Daarbij leer ik o.a. de verschillende programma’s gebruiken waar we mee werken, costings maken voor boekingen, overleg voeren etcetera.
Wow! Veel verantwoordelijkheid. Hoe ben je bij deze stage terecht gekomen?
Deze stage kwam op mijn pad toen mijn lieftallige klasgenoot Mila mij deze vacature doorstuurde. Een unieke kans, want er is geen opleiding die je dit vak leert. Daarbij was programmeur altijd al de droom-functie waar ik me aan wilde wagen. Het contact met artiesten, overleg en communicatie met alle verschillende afdelingen van zo’n zaal, het continu projectmatig werken met concreet resultaat. Allerlei elementen waar ik heel warm van wordt.
Het sollicitatiegesprek ging super; ik had een goede klik met Edwin, de directeur en Niels, de jeugd-programmeur en ik kreeg diezelfde week een belletje dat ze mij en nog iemand anders graag aan wilde nemen als stagiaires.

Kreeg je een warm welkom als stagiair?
Ik ben eind oktober begonnen. De werksfeer is echt ver boven verwachting. Direct merkbaar is ieders passie voor dit vak. Dat biedt al een hele fijne basis. Daarbij worden wij als stagiaires ook echt serieus genomen. We weten inmiddels het één en ander van het bedrijf en leveren input waar actief om gevraagd wordt. Ieders unieke blik is een toevoeging aan het team. Zo is Masja, één van mijn stagebegeleiders, de programmeur van alle grote pop-concerten. Haar kennis helpt mij enorm in het inzicht in hoe poppodia te werk gaan. Laura is mijn andere stagebegeleider en zij is uitsluitend bezig met de programmering van de Stadsschouwburg. Zij is heel scherp en kritisch en zij daagt mij enorm uit om te groeien en echt belangrijke stappen te zetten in mijn persoonlijke ontwikkeling, waar ik super dankbaar voor ben.
Wat zijn jouw werkzaamheden bij PHIL en de Stadsschouwburg Haarlem?
De afgelopen twee maanden kenmerkte zich door veel opnemen van informatie. Het bedrijf leren kennen, vaktaal, rollen van verschillende afdelingen, zien hoe wordt overlegd en gecommuniceerd, etcetera. Nu ik dat langzamerhand beter begrijp, is het tijd de zelfstandigheid te omarmen. Ik ga me nu vooral richten op het uitvoeren van de genoemde projecten. Skills die daarbij te pas komen is allereerst inzicht in de markt en wat er speelt. Welke doelgroep komt naar jouw podium en wat zijn hun voorkeuren? Hoe trek je een nieuwe doelgroep aan? Welke artiesten doen het goed, spelen in de buurt of zijn het waard om in de gaten te houden? Dat is een beetje het oog wat je als programmeur moet hebben. Vervolgens ga je het boekingsproces in. Daarin krijg je met een enorme waslijst aan regelingen, contracten, afspraken, meetings, mailtjes te maken.

Wat voor deal spreek je af? Komt er randprogrammering aan te pas? Misschien heb je met een lastige boeker te maken die voor spanning zorgt, dus hoe houd je die te vriend? Welke overeenkomende belangen spelen er en hoe stel je je afspraken daar op af?
Dit proces kan soms wel maanden in beslag nemen. En er lopen allerlei verschillende boekingen door elkaar op een moment. Dat kan een flinke berg zijn, maar het is zo leuk!
Het klinkt als een grote roze wolk waar je op zit. Zijn er ook leermomenten geweest?
Mijn grootste leermoment tot nu toe zit hem in communicatie en plannen. Ik moet duidelijk communiceren en wanneer iemand mij een taak oplegt, moet ik goed uitzoeken wat er precies gedaan moet worden. Dat komt niet natuurlijk, maar Laura geeft me goede sturing om hieraan te werken. Daarnaast moet je een goed overzicht hebben van je prioriteiten en je to-do lijst. Nu ik aan meerdere projecten tegelijk werk, begin ik te merken hoe dat is.

Wat kun je als tip(s) geven aan studenten die een stage moeten gaan zoeken?
Misschien weet je nog niet goed wat je wilt, of misschien heb je wel een gevoel. Hetgeen wat mij het meest heeft geholpen is het gesprek aan gaan met je mentor, leraren, medeleerlingen en professionals over hoe jij je rol als erfgoedprofessional wilt invullen. Het liefst zo vroeg mogelijk.
Naar mijn mening kan de Reinwardt nog een breder spectrum aan mogelijkheden laten zien. Dat jouw veld van interesse (zoals dat voor mij muziek was) niet wordt benoemd, betekent niet dat het niet mogelijk is. Ga dus op zoek naar wat kan.

Daarbij hoeven de skills die je op de opleiding leert ook niet direct te vertalen naar het werk wat je wilt gaan doen. Misschien is collectieregistratie totaal niet je ding, maar wil je wel graag bemiddelen tussen publiek en maker door bijvoorbeeld een evenement te organiseren. Dat leer je hier niet direct, maar je krijgt wel vaardigheden mee waar je mee uit de voeten kan. Wees dus creatief in hoe jouw interesses, vaardigheden en andere persoonlijke kwaliteiten samen kunnen komen om jouw eigen stempel te drukken op de cultuursector. En laat je niet tegenhouden door het museale kader.