Nog geen stage gevonden?
Judith van het Praktijkbureau geeft tips
Mijn naam is Judith Beening en ik ben verantwoordelijk voor het Praktijkbureau. Het Praktijkbureau fungeert als de schakel tussen het erfgoedveld en de studenten van de Reinwardt Academie. We plaatsen onder andere vacatures en evenementen op de Ervaringsetalage, ons interne prikbord. Deze worden ingestuurd door het werkveld of doorgestuurd door docenten van de Reinwardt Academie. Daarnaast heeft het Praktijkbureau nog andere taken, zoals het ondertekenen van stageovereenkomsten en het ondersteunen bij het organiseren van een buitenlandse stage of minor.
Wat zijn de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het zoeken naar een stage? Wanneer begin je met zoeken?
Het is belangrijk om vroeg te beginnen met zoeken. In de eerste fase van je zoektocht ben je vooral aan het oriënteren. Geef jezelf de tijd om te twijfelen en om de juiste vragen te stellen: Welke vraagstukken wil ik onderzoeken? Welke onderwerpen spreken me aan? Op welke afdeling wil ik stage lopen? Bij welk type organisatie voel ik me thuis? Welke bedrijfscultuur past bij mij? Het beantwoorden van deze vragen kost tijd, dus begin op tijd! Als je dit helder hebt, kun je beginnen met de daadwerkelijke zoektocht. Een halfjaar voor de start van je stage is een goed moment om motivatiebrieven te versturen.
Welke platformen of websites raad je aan voor het vinden van stagebedrijven?
De beste plek om te beginnen is natuurlijk de Ervaringsetalage, maar als je daar niet vindt wat je zoekt, kun je ook kijken op Culturele Vacatures en Stage Cultuur Inclusief. Netwerken is ook heel belangrijk en iets waarmee je niet vroeg genoeg kunt beginnen. Tijdens je studie zijn er veel momenten waarop je kunt netwerken, zoals excursies of studiereizen. Dit zijn kansen om je professionele netwerk op te bouwen. Wees niet bang om contact te leggen; brutalen hebben de halve wereld! Kijk niet alleen naar de grote namen in de sector, maar ook naar middelgrote en kleinere organisaties. Daar krijg je vaak meer ruimte om zelfstandig projecten op te pakken en sneller ervaring op te doen.
Wat moet je voorbereiden voordat je op zoek gaat naar een stage?
Lees het programmaoverzicht van het studiejaar waarin je stage gaat lopen. Hierin staan alle randvoorwaarden voor de stage, zoals de periode, inhoudelijke eisen en het aantal studiepunten. Deze informatie is belangrijk om te weten voordat je bij een stagebedrijf aanklopt en moet je ook verwerken in je stagebrief. Zo weten zowel jij als het stagebedrijf wat de voorwaarden zijn. Er zijn ook eisen voor de stageplek, zoals het bieden van een goede werkplek en de juiste begeleiding. Deze randvoorwaarden kun je vinden op de pagina van het Praktijkbureau.
Hoe kun je het beste een stagebedrijf benaderen? Wat zijn goede manieren om op te vallen?
Bereid je goed voor door je te verdiepen in de missie van het bedrijf en recente ontwikkelingen. Stuur een gerichte en persoonlijke sollicitatie waarin je uitlegt waarom je geïnteresseerd bent en wat jij kunt bijdragen. Soms maakt een telefoontje een betere indruk dan een e-mail. Wees proactief in plaats van afwachtend: overweeg bijvoorbeeld een oproep op LinkedIn te plaatsen, zoals studenten in het verleden hebben gedaan, of stuur een open sollicitatie. Dit vergroot de kans op een passende stage.
Wat zijn belangrijke vragen die je moet stellen aan een potentieel stagebedrijf?
Een gesprek met het stagebedrijf is hét moment om elkaar beter te leren kennen en verwachtingen af te stemmen. Stel vragen zoals:
- Wat zijn de specifieke taken en verantwoordelijkheden van de stagiair?
- Welke verwachtingen hebben jullie van mij als stagiair?
- Wat hopen jullie dat de uitkomst is van deze stage?
- Hoe wordt de begeleiding gegeven en hoe vaak zijn er evaluatiemomenten?
- Hoe ziet het team eruit en met wie zal ik voornamelijk samenwerken?
- Is er een kans op een vervolgtraject na de stage, zoals een baan?
Heb je tips voor studenten om hun stage tot een succes te maken?
Wees professioneel, maar onthoud ook dat je hier bent om te leren. Stel van tevoren duidelijke doelen voor jezelf en bespreek deze met je begeleider. Stel vragen en wees niet bang om feedback te vragen of aan te geven wat je nodig hebt. Probeer een goede balans te vinden tussen reflecteren en het leveren van een waardevolle bijdrage aan het bedrijf.