Gepubliceerd op 28 maart 2025. Leestijd: 3 minuten.
Mila volgt de minor Publiek
In de eerste twee jaar volgen alle studenten van onze bacheloropleiding dezelfde vakken. Daarna, in jaar 3, kiezen zij ervoor om een minor te volgen aan de Reinwardt Academie óf daarbuiten. De afgelopen weken vertelden studenten Lucia en Lisa over de minors Religieus erfgoed in Amsterdam en Collectiemanagement. Deze week is het de beurt aan student Mila (21), die de minor Publiek koos. Mila woont in Kampen en heeft een bijbaantje in een bioscoop. Ze sport, houdt van koken en eet graag met familie en vrienden.
Hoe ben je in eerste instantie bij de opleiding Cultureel erfgoed terecht gekomen?
“In 2022 ben ik aan deze studie begonnen, nadat ik mijn propedeuse voor de opleiding Geschiedenis had behaald. Mijn oorspronkelijke plan was om Geschiedenis aan de universiteit te studeren, totdat iemand mij wees op deze opleiding aan de Reinwardt Academie. Ik wist niet dat er een specifieke studie bestond voor erfgoed en alles wat daarmee samenhangt, en dat wekte gelijk mijn interesse. Uiteindelijk koos ik voor deze opleiding omdat het de enige in Nederland is die theorie en praktijk combineert op het gebied van cultuur, geschiedenis en erfgoed."

Wanneer was het moment dat je dacht ‘oké, hier ga ik me in specialiseren’?
“Eerlijk gezegd heb ik dit moment nog niet gehad. Wel merk ik dat de minor Publiek me voor het eerst écht prikkelt. Dit komt doordat je tijdens een module in aanraking komt met gastsprekers en het bezoeken van erfgoedinstelling, waardoor het meer tastbaar wordt wat voor rol je kunt in nemen in het werkveld.”

Heb je ook andere keuzes overwogen om in jaar 3 te doen, in plaats van de minor Publiek?
"Toen ik in jaar 2 zat keek ik vooral naar het doen van een externe minor. Ik overwoog Psychologie aan de Universiteit van Utrecht, omdat het mij een mooie kans leek om iets verkennen wat buiten je studie ligt. Bovendien kun je bij vele minors alsnog een link met erfgoed leggen.
Uiteindelijk koos ik toch voor een minor aan de Reinwardt Academie, omdat ik mij verder wilde verdiepen in de mogelijkheden binnen het erfgoed werkveld na het afronden van deze studie. Ik vind het een meerwaarde dat je een traject kunt volgen waarmee je je kunt specialiseren binnen een specifiek aspect van erfgoed."
Kun je iets meer vertellen over de modules die je tot nu toe hebt gevolgd?
"In de module Erfgoed & Onderwijs draait alles om educatie binnen de erfgoedwereld. Je leert niet alleen over erfgoededucatie, maar ontwerpt en geeft zelf een les, waarbij je waardevolle tools meekrijgt die je altijd kunt toepassen. Een belangrijk thema binnen deze module is multiperspectiviteit in het onderwijs.
Voor mij kwam dit thema vooral tot leven tijdens de excursies, waar we verschillende plekken bezochten om andere perspectieven te ontdekken. Een hoogtepunt was het meelopen met een museumdocent in duo’s, bijvoorbeeld in het Scheepvaartmuseum, waar we een basisschoolklas tijdens een rondleiding observeerden. Dit was een leuke ervaring, omdat je direct contact hebt met de doelgroep van educatieprogramma’s.

Dankzij deze module kreeg ik meer inzicht in redenen waarom scholen en families soms geen erfgoedinstellingen bezoeken en dat kansongelijkheid in het onderwijs nog steeds aanwezig is. En hoe je als erfgoedprofessional uiteindelijk een rol kunt spelen om erfgoed toegankelijker te maken.
In de module Jij, Ik en de Ander verdiep je je letterlijk in de ‘Ander’ en word je continu uitgedaagd om je eigen bubbel te ontdekken—en daar ook uit te stappen. Door je te verdiepen in verschillende groepen, hun geschiedenissen en hun leefwerelden, onderzoek je in hoeverre je je echt kunt inleven in de ‘Ander’ en hoe je hier als erfgoedprofessional mee omgaat. Tijdens deze module komen talloze belangrijke thema’s aan bod, zoals (onder)representatie, participatie, het koloniale verleden en privileges. Voor mij waren dit de meest impactvolle lessen die ik op de Reinwardt Academie heb gevolgd, juist omdat ze me uitdaagden mijn perspectief te verbreden.

De waardevolle klassikale gesprekken zijn me vooral bijgebleven—je leert echt van elkaar. Daarnaast waren de excursies van grote betekenis, omdat je alles wat je tijdens de lessen oppikt terugziet in de praktijk. Er was altijd ruimte voor dialoog en een kritische blik, wat de leerervaring des te waardevoller maakte.
Wat me vooral aanspreekt bij de module Rondleiden is het besef dat een rondleider niet langer de alwetende expert is, maar juist een facilitator van gesprekken. Dat inzicht maakt het voor mij minder spannend om deze module te volgen."
De foto’s zijn genomen in het Wereldmuseum Amsterdam. Wat heeft deze locatie met jouw gekozen minor te maken?
"De minor die ik volg past goed bij het Wereldmuseum, omdat het een plek is die een rijke verzameling toont aan verschillende culturen en perspectieven. Zij zijn een goed voorbeeld van hoe verschillende groepen worden betrokken bij het tentoonstellen van verhalen. Voor mij laat het museum mij kritisch nadenken over hoe wij erfgoed van de ‘Ander’ presenteren. Ik kom er graag, omdat ik kennis kan maken met mijn eigen culturele achtergrond in de voorwerpen en verhalen."
Heb je skills ontwikkeld die je in de toekomst gaat gebruiken?
“Ik heb veel praktische tools geleerd, zoals het ontwerpen van een les aan de hand van een lesopzet, het bewerken van audio en het maken van een goede presentatie in LessonUp. Een waardevol inzicht dat ik heb gekregen is: niets is zo zwart-wit als het lijkt. Als erfgoedprofessional is het essentieel om écht naar de ander te kijken en te luisteren.”

Wat kun je als tip geven aan tweedejaars die een keuze moeten gaan maken voor het indelen van jaar 3?
"Mijn tip zou zijn om te volgen waar je naar verlangt. Als je behoefte hebt om even iets heel anders te doen dan je studie, is dit de perfecte kans. Maar het is ook helemaal prima om je minor aan de Reinwardt Academie te volgen en daar je uitdaging te vinden."