Gepubliceerd op 21 maart 2025. Leestijd: 5 minuten.
Lisa kiest voor de minor Collectiemanagement
In de eerste twee jaar volgen alle studenten van de bacheloropleiding Cultureel erfgoed dezelfde vakken. Daarna, in jaar 3, kunnen zij ervoor kiezen om een minor te volgen aan de Reinwardt Academie óf daarbuiten. De aankomende weken vertellen studenten die dit jaar een minor hebben gevolgd alles over hun keuze en hoe zij dit hebben beleefd.
Deze week lichten we student Lisa (24) uit, zij volgt de minor collectiemanagement met archeologie als keuzevak. Lisa komt uit Purmerend en heeft voordat ze met deze studie begon de MBO 4 opleiding Interieuradviseur aan het HMC afgerond. Naast dat ze student is werkt ze als projectmedewerker bij Hendrick de Keyser Monumenten. Ze heeft een passie voor fossielen zoeken, Pathfinder spelen, fitness, tuinieren, en is een verzamelaar: ze heeft een uitgebreide collectie fossielen en kristallen.


Je zit nu in jaar 3, maar waarom heb je in eerste instantie voor de opleiding Cultureel erfgoed gekozen?
“Mijn interesse in erfgoed, kunst en cultuur is van jongs af aan gevoed door wat ik thuis meekreeg. We bezochten regelmatig musea, keken documentaires en gingen op culturele vakanties naar steden als Rome, Athene en Caïro. Deze ervaringen speelden een grote rol in het ontwikkelen van mijn fascinatie voor geschiedenis en erfgoed! Daarnaast was mijn vader jarenlang vrijwillig archeoloog, waardoor ik al op jonge leeftijd in aanraking kwam met dit vakgebied.
Na mijn vorige studie nam ik een tussenjaar om goed na te denken over mijn toekomst. Ik wist dat ik graag verder wilde studeren, maar was nog zoekende naar de juiste richting. Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik de Reinwardt Academie en de opleiding tot erfgoedprofessional.
In het begin had ik geen volledig beeld van hoe breed en veelzijdig het vakgebied cultureel erfgoed eigenlijk is, maar al snel besefte ik dat dit precies was waar mijn interesses lagen.”
Wanneer was het moment dat je dacht ‘hier ga ik me in specialiseren’? En hoe ben je tot deze keuze gekomen?
“Al in mijn eerste jaar kwam ik via een derdejaarsstudent in contact met Hendrick de Keyser, waar ik als studentenhulp aan de slag ging. Door de jaren heen ben ik hier blijven werken en heb ik ervaring opgedaan met objectregistratie, preventieve en actieve conservering. Tijdens dit werk ontdekte ik hoe veelzijdig en interessant collectiemanagement eigenlijk is, en besefte ik dat dit een richting is die goed bij mij past.
Om zeker te zijn van mijn keuze, ben ik in gesprek gegaan met de docent van dit vak en heb ik meerdere studenten gevraagd naar hun ervaringen. Hun antwoorden waren helder en bevestigden mijn interesse, waardoor mijn beslissing snel vaststond.
Tóch wilde ik me breder oriënteren, dus bezocht ik een informatiedag waar je meer kon lezen over de verschillende vakken en vragen kon stellen. Daar werd mijn interesse in archeologie opnieuw aangewakkerd – een onderwerp dat me al sinds mijn jeugd fascineert. Ik besloot om deze module te kiezen, ook al betekende dit dat ik een onderdeel van de collectiemanagement-minor moest laten vallen. Er is dus een uitzondering gemaakt waardoor ik nu de minor collectiemanagement mét het keuzevak archeologie volg.
Ik blijf altijd openstaan voor andere aspecten van het erfgoedveld, omdat ik merk dat er veel meer is dat ik interessant vind. Voor nu ligt mijn focus op collectiemanagement, maar wie weet welke nieuwe inzichten ik in de toekomst nog opdoe.”

Je hebt nu twee modules gevolgd. Hoe heb je het ervaren?
“Tijdens de module Registrar, Bruikleen en Transport kwamen diverse thema’s aan bod, zoals het verpakken van objecten voor transport, de faciliteiten en beveiliging bij de bruikleen locatie, en de bijbehorende procedures en protocollen. In de module Zorg voor een Collectie en Historisch Huis lag de focus op onderwerpen als collectiewaardering, risicobeheer, het opstellen van een housekeepingsplan, periodieke en reguliere schoonmaak en Integrated Pest Management (IPM).
Ik heb beide modules als zeer positief ervaren! De excursies waren ontzettend leuk en leerzaam, de gastdocenten boden waardevolle inzichten, en ik heb veel nieuwe connecties kunnen leggen. Daarnaast besefte ik dat collectiemanagement veel breder is dan alleen preventieve en actieve conservering, waar ik me bij Hendrick de Keyser voornamelijk mee bezighield."
En waar gaan jullie je mee bezig houden bij de derde module: Registratie, Depotbeheer en Calamiteitenplan?
“Bij deze module gaan we ons verdiepen in het depot van het provinciehuis Gelderland. We beginnen met een inventarisatie van de huidige situatie: hoe is het depot ingericht, wat is de staat en omvang van de collectie, en hoe wordt deze momenteel geregistreerd? We onderzoeken niet alleen hoe de registratieprocessen verlopen, maar ook de bouwkundige staat van het depot en de diversiteit, aantallen en waardes van de opgeslagen objecten. Op locatie verzamelen we alle relevante informatie om een duidelijk beeld te krijgen van de huidige situatie. Op basis van deze bevindingen werken we aan verbetervoorstellen voor het depotbeheer en de collectieregistratie. Daarnaast ontwikkelen we een CHV-plan (Collectie Hulpverlening) om de collectie te beschermen bij calamiteiten.”

Wat zijn tot nu toe de hoogtepunten geweest?
"De excursies en unieke kijkjes achter de schermen bij grote instellingen waren zonder twijfel de hoogtepunten. Het was interessant om te zien hoe verschillende organisaties omgaan met transport, verpakking en bruikleen van objecten.
De bezoeken aan CCNL (CollectieCentrum Nederland), Ons CollectieCentrum Amsterdam, Kortmann Art Packers & Shippers en Imming Logistics Fine Art waren ontzettend boeiend. Het was indrukwekkend om te zien hoe collecties op grote schaal worden beheerd, hoe kunst en erfgoed veilig worden verpakt en vervoerd, en welke logistieke processen hier allemaal bij komen kijken.

Ook de module Zorg voor een Collectie en Historisch Huis, die plaatsvond op locaties van Hendrick de Keyser met gastcolleges van oud-collega’s, was een hoogtepunt. Hoewel dit terrein deels bekend was, heb ik er alsnog veel van geleerd! Tenslotte vond ik het bezoek aan Huis van Hilde in Castricum tijdens de module Archeologie bijzonder interessant. Het bood een unieke kans om meer te leren over archeologische vondsten uit Noord-Holland en hoe deze worden gepresenteerd en bewaard."
Heb je ook skills ontwikkeld waarvan je denkt dat ze handig van pas komen bij een toekomstige baan?
"Ik heb verschillende skills ontwikkeld die zeker van pas zullen komen bij een toekomstige baan. Een belangrijke vaardigheid is het opstellen van plannen, zoals een housekeepingplan maar ook conditierapporten, en het kiezen van de juiste schoonmaakmethoden en materialen voor objecten. Daarnaast heb ik veel geleerd over samenwerking, zowel met collega's als met andere professionals in het vakgebied.
Mijn digitale vaardigheden zijn verbeterd, bijvoorbeeld bij het maken van presentaties en verslagen, en ik heb meer vertrouwen gekregen in presenteren voor groepen. Verder heb ik mijn communicatie- en netwerkvaardigheden versterkt, vooral door de excursies en gesprekken met professionals die ik heb gehad.
Op de onderstaande foto zie mij met de Elsecmeter, een apparaat dat wij vaak gebruiken om metingen te verrichten op locatie. Deze metingen zijn belangrijk voor het registreren van klimaatomstandigheden, wat een essentieel onderdeel is van onze studie in collectiebeheer en het behoud van erfgoed."

Hoe straks verder? Heb je al een idee waar je in jaar 4 stage gaat lopen?
"Eerlijk gezegd heb ik nog geen duidelijk idee van waar ik mijn stage in jaar 4 ga lopen. Het blijft lastig om te bepalen waar ik wil stagelopen en welke taken ik daar precies zou willen doen. Je zit er natuurlijk wel lang, dus het moet wel een plek zijn waar je het naar je zin hebt.
Ik neig ernaar om me op het gebied van collectiemanagement te richten, maar ik sta ook open voor andere interessante kansen die misschien op mijn pad komen. Wat betreft de locatie maakt het me niet uit of het een groot of klein museum is, of misschien een depot zoals OCCA of CCNL – zolang het maar een plek is waar ik kan leren en mezelf verder kan ontwikkelen."