Handelingsperspectief om feestelijke maaltijden te ontvlezen

Het eten van vlees is in gezelschap van familie of vrienden soms een ongemakkelijk en beladen onderwerp van gesprek, zeker in de context van tradities. Mijs Besseling ontwikkelde met medewerking van een projectteam, een handelingskader voor iedereen die dit herkent en zich handelingsverlegen voelt in dergelijke situaties. Het moet inspiratie en handvatten bieden voor wat je kunt doen.

Bij het lectoraat cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie vond in 2023-2024 een bijzonder onderzoeksproject over feestelijke maaltijden plaats. Het project werd mede gefinancierd door het NWO en draagt de titel Rethinking the place of meat in tradition through (ritual) intervention. Een belangrijk uitgangspunt van dit onderzoek was dat geritualiseerd gedrag verandering niet alleen kan tegenhouden, maar juist ook kan versnellen. Er werd onderzocht hoe voedseltradities, of elementen daaruit, ingezet kunnen worden om te zorgen voor minder vlees op tafel. Zo werd in een Living Lab bijvoorbeeld samengewerkt met studenten die thuis interventies uitvoerden in aanloop naar de kerstmaaltijd.

De output van het project zijn een wetenschappelijk artikel (te verschijnen onder de titel: Toward ritual intervention strategies in consumption practices: The case of meat in the Christmas Meal in the Netherlands) en bovengenoemd handelingskader. Het handelingskader is het resultaat van verschillende activiteiten die hebben plaatsgevonden in de context van het onderzoekzoals fieldlabs, interviews, sessies emotienetwerken en focusgroepen. Een online versie van het handelingskader vind je hier. Er zijn ook gedrukte exemplaren in de vorm van leporello’s (harmonicaboekjes). Die kunnen bij wijze van gespreksstarter op de eettafel worden gezet. Handig toch, met de feestdagen in het vooruitzicht?

Weet je een plek, instelling of partij voor wie het handelingskader mogelijk interessant is? Of wil je zelf een gedrukt exemplaar ontvangen? Neem graag contact op via mijs.besseling@ahk.nl.

Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek.

Het onderzoek is een project van de Route Levend Verleden van de Nationale Wetenschaps Agenda. Betrokken partners zijn: Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht, Protestantse Theologische Universiteit, IkEetCultuur en Studio Lotte Sluiter. De vormgeving van het handelingskader is gedaan door Josje-Marie Vrolijk. 

Delen