De Swedish National Heritage Boards was op bezoek

Gepubliceerd op

Het driedaagse programma van de Swedish National Heritage Boards eindigde met een bezoek aan de Reinwardt Academie.

Op woensdag 28 september verwelkomde Nel van Dijk (directeur) en Simone Stoltz (opleidingmanager) een delegatie namens de Swedish National Heritage Boards. De delegatie, bestaande uit 17 personen was hier om ter voorbereiding op de Zweedse Nationale Strategie voor digitaal erfgoed, 'alles' te weten te komen over de aanpak, werking en ervaringen rondom de Nederlandse Nationale Strategie Digitaal Erfgoed en de samenwerking in het Netwerk Digitaal Erfgoed Elke dag werd een ander thema uitgelicht met als rode lijn verdieping in netwerkvorming, implementatie en technologie. Als afsluiting van hun driedaagse programma in Nederland werd op de Reinwardt Academie het thema Inclusion - polyphony - participation uitgepakt. Sprekers uit het veld Cindy Zalm (Head of Delivery and Realisation - National Museum of World Cultures - Words Matter), Bart Boskaljon (RCE - FARO Treaty) en Reinwardt Academie’s Heritage Lab Coördinator Marit van Dijk trapte het inhoudelijk gedeelte van het programma af.

We spraken Marit kort over Digitaal Erfgoed en het Heritage Lab:  

Wat is het Heritage Lab? 

Het Heritage Lab verzorgt educatie voor het veld, dus cursussen en trainingen voor erfgoedprofessionals op allerlei thema's.  

Het thema (vandaag-woensdag) was Inclusion/polyphony/participation/professional development. Hoe raakt dit met Heritage Lab? 

Het Heritage Lab is natuurlijk een en al professional development. Inclusie, meerstemmigheid en participatie zijn belangrijke thema's in bijna alles wat we doen. Het leuke aan het Heritage Lab is dat je voor een heel breed vakgebied bezig bent. Iedere discipline vraagt om andere oplossingen, dus als je hebt over inclusie dan zit dat soms meer in veilige gesprekken voeren en de andere keer weer in taalgebruik. 

Doet het Heritage Lab ook iets met Digitaal Erfgoed? 

Jazeker, de cursus Digitaal Dekoloniseren organiseren we samen met het Netwerk Digitaal Erfgoed. Daarin leer je, door te kijken vanuit die digitale lens, welke stappen je kunt zetten om kritisch(er) om te gaan met de impact van het koloniaal verleden op jouw collectie. Hier komt echt een stukje tech, creatief denken en kritisch kijken samen, ontzettend belangrijk én leerzaam. 

Wat staat er komende tijd op de agenda van Heritage Lab? 

We hebben best een volle kalender eigenlijk. De cursus Collectiemanagement in de praktijk is deze week gestart. Eind oktober vind het Erfgoedlab over polarisatie plaats dat we samen met FARO Belgie organiseren. En begin november is er een studiedag emotienetwerken Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor meer zou ik zeggen! 

Meld je aan voor de Heritage Lab nieuwsbrief. Wil je meer lezen over Digitaal Dekoloniseren? Kijk dan hier

De Reinwardt Academie heeft je hulp nodig! Zij kent al een algemene master Applied Museum and Heritage Studies. Nu onderzoekt zij de behoefte aan een nieuwe master, specifiek gericht op digitaal erfgoed. In een eerste peiling legt de Reinwardt Academie het erfgoedveld vijf korte vragen voor. Deel jouw mening! 

Delen