Resultaten gepresenteerd tijdens informatieve brunch

Gepubliceerd op

Op 5 juli was er een informatieve brunch met partners en collega’s van de Reinwardt Academie. Tijdens deze brunch werden de resultaten van de inspanningen rondom erfgoed en voeding van het afgelopen schooljaar gedeeld. Erfgoed en voeding had door de jaren heen al een plekje in het programma en is actueler dan ooit. Dankzij de Comenius Teaching Fellow (NRO) hebben we nu de mogelijkheid dit verder uit te werken en te bestendigen in het curriculum voor zowel de bachelor Cultureel erfgoed als de Master Applied Museum and Heritage Studies. Daarnaast is ook de koppeling tussen het lectoraat en het onderwijs sterker gemaakt.

Betrokken docenten, lectoren, studieleiders en studenten namen het woord om de ervaringen en uitkomsten van hun project te presenteren. Ook de samenhang tussen de projecten academiebreed kwam aan bod, waarin een nauwere en gerichte manier van samenwerking tussen onderwijs, lectoraat en partners uit het veld inzichtelijk werd gemaakt.

Presentaties en discussie toonden dat erfgoedprofessionals kunnen bijdragen in actuele discussies rondom de voedseltransities door oog te hebben voor de complexe wisselwerking tussen emoties, denkbeelden en verschillende soorten kennis die daarbij een rol spelen. Onderzoek naar persoonlijke gebruiken, tradities en rituelen en het achterliggend cultuurhistorisch perspectief helpt om die wisselwerking beter te begrijpen en ook te zien hoe in verschillende contexten het alledaagse als ‘erfgoed’ een speciale betekenis krijgt.

De bijeenkomst werd tevens verzorgd met broodjes pom, bara’s en zoetigheden van culinaire legende Mavis Hofwijk. Tijdens de bijeenkomst lichtte zij toe hoe haar cateringbedrijf is gestart. Naast dat de keuken van Mavis Hofwijk heerlijk is, is haar bedrijf ook een plek voor ontmoeting in het stadsdeel Zuid-Oost. Meer weten over Mavis Hofwijk en haar kookkunsten? Bekijk dan het project Tussen Gaasp & Gracht van OSCAM x Museum van Loon. Deze tentoonstelling is te zien t/m 2 oktober bij zowel Imagine IC als Museum van Loon.

De bijeenkomst werd afgesloten met een blik op de toekomst, met als belangrijkste mededeling dat erfgoed en voeding een vast onderdeel in het nieuwe curriculum van de Reinwardt Academie is geworden. Verder hebben we partners gevonden met wie we in de toekomst gaan samenwerken in de verschillende jaarlagen.

Delen