Docent Paul Ariese ontvangt promotiebeurs NWO

Gepubliceerd op

Paul Ariese, docent aan de Reinwardt Academie (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), is een van de 24 laureaten van de promotiebeurs voor leraren, heeft NWO bekend gemaakt. De beurs stelt Ariese in staat om naast zijn onderwijswerkzaamheden de komende vier jaar promotieonderzoek te doen.

In het project Het heilige in de gemusealiseerde synagogale ruimte. Representaties van Joods religieus leven in het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam gaat Ariese na hoe religie en erfgoed met elkaar zijn verweven in de synagogen van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. Welke emoties, opvattingen en gevoelens van eigenaarschap spelen hierin een rol, en hoe kunnen erfgoedprofessionals hiermee omgaan? In zijn empirische studie onderzoekt en vergelijkt Ariese hoe religieuze gemeenschappen, museumbezoekers en erfgoedprofessionals de Portugese Synagoge en de Grote Synagoge ervaren. Het onderzoek biedt (toekomstige) erfgoedprofessionals handvatten hoe religie in onze postseculiere samenleving te representeren.

Volgens promotor prof.dr. Emile Schrijver (directeur Joods Cultureel Kwartier en bijzonder hoogleraar Joods cultureel erfgoed aan de Universiteit van Amsterdam) levert Ariese met dit onderzoek een belangrijke bijdrage aan de positionering van Joods cultureel erfgoed: “We zien uit naar de resultaten van deze studie, mede met het oog op de voorgenomen herinrichting van de tentoonstellingen in de Grote Synagoge (Joods Museum) en de Schatkamers (Portugese Synagoge) in de komende jaren.” Ook promotor prof.dr. Hester Dibbits (lector Cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie en bijzonder hoogleraar Historische cultuur en educatie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) toont zich verheugd: “Ariese heeft binnen de Reinwardt Academie het thema religieus erfgoed op een overtuigende manier op de kaart gezet, en daarmee de Reinwardt Academie ook een positie gegeven in het landelijke onderzoeks- en onderwijsnetwerk met betrekking tot religieus erfgoed. Het onderzoek geeft voeding aan de theorievorming over processen van erfgoedisering van Joods religieus leven én aan de ontwikkeling van handelingsperspectieven voor erfgoedprofessionals in deze context.” Dr. Nel van Dijk (directeur Reinwardt Academie) is bijzonder blij met de toekenning van de promotiebeurs door NWO: “Ariese is de eerste laureaat binnen de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zijn studie zorgt voor een verdere versterking van het onderwijs op het gebied van cultureel erfgoed en religieus erfgoed in het bijzonder, bijvoorbeeld in de minor Religieus Erfgoed in Amsterdam die de Reinwardt Academie samen met de Vrije Universiteit vanaf 2022-2023 aanbiedt.”

Paul Ariese is sinds 2015 werkzaam aan de Reinwardt Academie als docent van de internationale masteropleiding Applied Museum and Heritage Studies en de bachelor Cultureel erfgoed, en heeft 25 jaar ervaring in het museale veld. Ariese studeerde Grafisch Ontwerpen aan de Christelijke Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens (nu ArtEZ) en Architectonische Vormgeving aan de Rietveld Academie. Daarnaast behaalde hij cum laude zijn MA in Museum Studies aan de University of Leicester. Ariese is als promovendus verbonden aan de Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture, Universiteit van Amsterdam.

Delen