Docent Mirjam Shatanawi brengt nieuw boek uit

Gepubliceerd op

Het nieuwe boek van Mirjam Shatanawi, docent aan de masteropleiding AMHS, verschijnt volgende maand via Routledge. In Islam and Heritage in Europe: Pasts, Presents and Future Possibilities onderzoekt Mirjam samen met co-auteurs Katarzyna Purzon en Sharon MacDonald de rol van de Islam in Europees erfgoed.

Dit is het derde boek dat van Mirjam’s hand verschijnt. Eerder schreef zij Islam in Beeld (2009) en Islam in het Tropenmuseum (2014). In dit boek onderzoekt zij de collectie van het Tropenmuseum, waar zij in haar achttien jaar durende carrière als curator zorg droeg voor de afdeling Midden Oosten en Noord Afrika. Mirjam heeft een voortdurende interesse in de geschiedenis van musea en collecties, en in het bijzonder hoe de islam in de loop van de tijd werd "geframed". 

In deze collectie worden internationale wetenschappers uit verschillende disciplines samengebracht. De hoofdstukken zijn gebaseerd op etnografisch-, historisch- en archiefonderzoek en behandelen kwesties als diversiteit, mobiliteit, dekolonisatie, translocaliteit, restitutie en thuishoren. Door te kijken naar de verschillende paden van mensen en objecten, biedt deze bundel meerdere perspectieven op de relatie tussen islam en erfgoed in Europa. Hierbij inbegrepen zijn de manieren waarop deze relatie zich heeft ontwikkeld en getransformeerd tegen de achtergrond van de 'vluchtelingencrisis' en andere recente ontwikkelingen, zoals debatten over dekolonisatie van musea of de heropleving van nationalistische denkbeelden.

In deze bundel wordt onderzocht hoe bepaalde ideeën over islam, erfgoed en Europa op verschillende manieren in verschillende tijden en plekken worden gemobiliseerd en hoe ze in specifieke gevallen tot uiting komen. Zoals de ondertitel aangeeft is de intentie niet enkel een beschouwing van wat al geweest is; er wordt aandacht gegeven aan hetgeen reeds is en wordt gedaan, om na te gaan welke mogelijkheden er zijn voor zowel onderzoek als praktijk in de toekomst.

Delen