Artist in Residence: masterclasses over kunst, design en stedelijkheid

Gepubliceerd op

Van november tot en met december 2019 heeft de Reinwardt Academie antropoloog en curator Vyjayanthi V. Rao uitgenodigd als Artist in Residence (AiR). Zij bestudeert raakvlakken tussen urban planning, design, kunst, geweld en structuren in hedendaagse steden. Rao’s AiR-programma bestaat uit drie projecten die draaien om de vraag: wat kunnen etnografisch onderzoek en curatorial practice van elkaar leren?

Antropoloog en curator Vyjayanthi V. Rao bestudeert raakvlakken tussen urban planning, design, kunst, geweld en structuren in hedendaagse steden. Haar onderzoek combineert etnografisch veldwerk met mapping, filmen en andere vormen van visueel onderzoek. Rao verdeelt haar residency bij de Reinwardt Academie over drie projecten. Het eerste is een etnografisch onderzoeksprogramma. Hierin onderzoekt zij samen met de Indiase kunstenaar Sudarshan Shetty de wisselwerking tussen grote maatschappelijke vraagstukken en individuele artistieke projecten. De focus licht op twee buurten in ontwikkeling: het Marineterrein en Amsterdam-Zuidoost. In deze buurten bezoeken ze een groot aantal kunstenaars en instellingen, zoals het CBK Zuidoost en Imagine IC. 

Masterclasses over kunst, design en stedelijkheid
Het tweede onderdeel bestaat uit drie masterclasses over de relatie tussen kunst, design en stedelijkheid. Ze kijkt naar manieren waarop veranderingen plaatsvinden in de stad en hoe stedelingen hierin navigeren. Specifiek onderzoekt ze de relatie tussen kunst en urbanisme, hoe kunstenaars inspiratie halen uit stedelijke omgevingen en hoe artistieke interventies plekken kunnen transformeren. 

Het derde onderdeel van Rao’s verblijf is een samenwerking met geïnteresseerde studenten en collega's van de AHK. Met hen ontwerpt en cureert ze een project dat etnografie en vraagstukken over een stedelijke toekomst bijeenbrengt. Geïnspireerd door vragen omtrent gezelligheid, inclusie en speculatie in een veranderlijke stedelijke context, wordt bekeken wat er kan worden geleerd uit een cross-culturele dialoog.

Meer informatie en aanmelden
Het volledige AiR-programma is hier te lezen. Daar staat ook hoe je je kunt aanmelden voor de masterclasses. Let op: de masterclasses worden gegeven in het Engels.

Delen