Geslaagde seminar in Bogota door Knoop

Gepubliceerd op

Eind november bracht Riemer Knoop een werkbezoek aan de particuliere Universidad Externado in Bogota, Colombia. Hij was hier uitgenodigd om het eerste experimentele semester van een nieuwe postgraduate Museologie af te sluiten. Dit deed Knoop in de vorm van meerdere lezingen tijdens een seminar van vijf dagdelen. Oud-Masterstudent William Gamboa is course director.

De thema’s die Knoop behandelde kwamen voort uit het lopende lectoraatsprogramma: Straatwaarden, Vergeten en Participatieve musea. Het seminar werd op de campus door een wisselende groep van zo’n tien tot dertig studenten en docenten bezocht. Daarentegen volgden enige duizenden belangstellenden de integrale Facebook livestream-versie. Knoop gaf drie colleges over het actuele onderzoek Straatwaarden, de internationale workshop-ervaringen op het gebied van participatieve musea, en het bachelor afstudeerproject Vergeten.

De Reinwardt Academie wordt door de Colombiaanse collega’s en studenten gezien als een internationaal topinstituut met een scherp, relevant profiel. Het veelkleurige (master)gemeenschap van de academie is een schoolvoorbeeld van een diverse en toch geïntegreerde en op elkaar betrokken community, die open maar kritisch op de samenleving reageert. Knoop: “Wat wij omgekeerd kunnen leren is de mix van houdingen en engagement ten aanzien van echt grote maatschappelijke vraagstukken in een post-conflict maatschappij die onze, althans mijn, verbeelding verre te boven gaat”.

Bekijk hier de Facebook livestreams: Facebookpage Facultad de Estudios del Patrimonio Cultural

Delen