Naar inhoud
 
 

Meld je aan voor deze Erfgoedarena

op woensdag 14 mei

Weerbaar Erfgoed

Op 14 mei organiseert de Erfgoedarena een avond over Weerbaar Erfgoed. In een wereld waarin erfgoed doelwit is van geweld, is het belangrijker dan ooit om stil te staan bij de rol die erfgoed speelt in tijden van oorlog en crisis. In deze editie verkennen we erfgoed niet alleen als onbedoeld slachtoffer van conflicten, maar ook als strategisch middel binnen oorlogsvoering.

Details

Datum  •  woensdag 14 mei
Aanvang • 18:30 uur
Event  • 19:00 - 20:45 uur
Borrel • 20:45 - 22:00 uur

Het uitwissen van erfgoed wordt vaak ingezet om gemeenschappen te demoraliseren of hun culturele identiteit te ondermijnen, terwijl tegelijkertijd erfgoed ook bewust kan worden gecreëerd of geclaimd als machtsmiddel. Dit roept urgente vragen op over de betekenis van erfgoedbescherming, de grenzen van het begrip ‘weerbaar erfgoed’, en de rol die erfgoedinstellingen hierin kunnen en moeten spelen. 

De geopolitieke situatie in de wereld nu maakt pijnlijk duidelijk dat het beschermen van erfgoed geen neutrale of vanzelfsprekende praktijk is. Het confronteert ons met de bredere vraag: welk erfgoed wordt beschermd, door wie, en met welk belang? Wie bepaalt wat behouden moet blijven, en wat niet? Tijdens deze avond geven we ruimte aan kritische perspectieven door te reflecteren op de mondiale erfgoedpolitiek. Erfgoed gaat immers niet alleen over monumenten en collecties, maar raakt direct aan identiteit, herinnering en solidariteit. We praten over materieel én immaterieel erfgoed, over koloniale doorwerkingen en over de vraag hoe burgers, erfgoedprofessionals en internationale belangenorganisaties zich kunnen inzetten voor rechtvaardige en inclusieve vormen van erfgoedzorg in tijden van conflict. 

Thomas van Linge

Programma adviseur en spreker

Thomas is freelance journalist en onderzoeker met een specialisatie in conflictgebieden. De afgelopen jaren heeft hij verslag gedaan vanuit meerdere landen waaronder Oekraïne, Myanmar, Venezuela, Armenië en Syrië.

@ThomasVLinge op X

Max Arto de Ploeg Bedoyan

Programma adviseur en moderator

Max is een community builder, grassroot organisator, moderator, muzikant, docent en spreker. Hij is gespecialiseerd in koloniale geschiedenis, neokolonialisme, klimaat en racisme. Als organisator was hij de oprichter en programmacoördinator van de Decolonial School in Amsterdam waarin hij een van de hoofdorganisatoren was van de University Colour studentenbeweging voor dekolonisatie. Na en tijdens de Maagdenhuisbezetting in 2015 was hij betrokken bij het opzetten van de Commissie Diversiteit aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij werkte als student-assistent en coördinator voor Gloria Wekker tijdens het onderzoek van de commissie. Ook was hij cultureel & sociaal programmeur bij Studio /. Momenteel werkt Max als organisator voor een Inclusieve Stad bij Pakhuis de Zwijger en is hij projectleider van de jaarlijkse Week tegen Racisme en Samen tegen Racisme coalitie in Amsterdam. Hij is betrokken geweest bij het opzetten van talloze evenementen, variërend van symposia, lezingen, conferenties, festivals, workshops, kunstavonden, netwerk & gemeenschapsbijeenkomsten en demonstraties. Als medeoprichter van Aralez hielp hij bij het opzetten van en is hij projectleider bij Indigenous Liberation, Decolonial Learning Sessions, Decolonial Activist Program en de jaarlijkse conferentie over Internationale reperations. 

Lees meer over Max

Binnenkort worden er meer sprekers bekend gemaakt

Meer weten over het thema? Verdiep je met de tips van onze curator Ayunda

Delen
 

Meld je aan voor deze Erfgoedarena

op woensdag 14 mei