Naar inhoud
 Header_Voetbal_en_erfgoed.jpg
 
 

Meld je hier aan voor het evenement

Hoe kan voetbal bijdragen aan een inclusievere toekomst?

Erfgoedarena 10 november 2021

Erfgoedprofessionals aan de Reinwardt Academie worden klaargestoomd om op een veelheid aan manieren te werken in de erfgoedsector en in museale instellingen. Voetbal wordt op vele manieren behandeld als cultureel erfgoed, met objecten, gemeenschappen en het doorgeven van verhalen.

In deze Erfgoedarena onderzoeken we of voetbal, vanuit zijn verleden, in het heden kan bijdragen aan een inclusievere toekomst.

Soms werkt de sport polariserend, soms verbindend. Fans zijn loyaal zijn aan “hun” club. Dit werkt door op de identiteitsvorming van mensen die in een bepaalde regio wonen of met een specifieke club zijn opgegroeid.

Daarnaast kijken we in deze Erfgoedarena naar ‘multiple identities’, de vele gelaagde identiteiten die we allemaal hebben. Hoe verlaten mensen hun linies, en hoe zorgt men, in en om het voetbal, voor een plek waar iedereen kan zijn wie ze zijn?

Ontmoet de gastcurator

Jonathan Even-Zohar (1982) is onderzoeker bij het Lectoraat Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie. Hier werkt hij in het project CENTRINNO aan de ontwikkeling van nieuwe erfgoed benadering in voormalig industriële gebieden in Europa. Als voormalig directeur van EUROCLIO - European Association of History Educators heeft hij met duizenden geschiedenis-onderwijzers over het hele continent en daarbuiten kunnen werken om hoogwaardige samenwerkingsprojecten te initiëren, leiden en managen. Hij coördineert een educatieve campagne genaamd Football Makes History.

Ontmoet de curator

Reinwardt alumna Carlien Lammers (1988) is werkzaam als junior conservator moderne en hedendaagse Kunst in het Stedelijk Museum Schiedam. Hiernaast is Carlien werkzaam als redacteur bij het online kunstplatform De Kunstmeisjes en werkt ze als freelancer met de focus op diversiteit en inclusie in de culturele sector. Eerder was ze werkzaam in het Stedelijk Museum Amsterdam als medewerker inclusie, voorzitter van de adviesraad Inclusie & Toegankelijkheid en projectleider van STUDIO i – platform voor inclusieve cultuur, een project van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum.

Delen
 

Meld je hier aan voor het evenement