Online Erfgoedarena: In dialoog over debat

De erfgoedsector vraagt meer en meer om welbespraakte en empathische professionals. De spanningen lopen geregeld hoog op in de discussies rond cultureel erfgoed in maatschappelijke en politieke context. Soms zouden we willen dat we ons beter konden uitdrukken of dat de ander nou eens beter zou luisteren. Welke vaardigheden hebben we nodig om constructieve discussies te voeren?

Verschillende Reinwarders geven hun mening over het onderwerp. Wat is nodig voor een goede uitkomst van een gesprek en wat is de grens van je mening geven? Docent Bas de Wal en studenten Josephine Feij, Lois Tonen en Nathaniël Oltmans gaan in op stellingen over het voeren van discussies, zowel in real life als online.

Online Erfgoedarena: Debat en empathie

Door covid-19 zit een live Erfgoedarena debatavond er even niet in. Dat geeft wel de ruimte om eens te reflecteren: wat maakt een debat nou echt goed? Waar moet je rekening mee houden als je je mening geeft of een discussie tussen anderen begeleid? Debatexpert Emma Lucas gaat in gesprek met docent Marjelle van Hoorn over het spanningsveld en de raakvlakken tussen een empathisch gesprek en een wedstrijd-debat. Heb je voor die verschillende vormen en doelen van een discussie voeren uiteindelijk dezelfde vaardigheden nodig?

Marjelle van Hoorn

Marjelle van Hoorn is docent aan de Reinwardt Academie. Haar aandachtsgebied is de maatschappelijke bijdrage die erfgoedinstellingen kunnen hebben. In het kader hiervan onderzocht zij als toegepast filosoof de mogelijkheden voor musea om zich te richten op empathie. Zij werkte in verschillende musea: Het Dolhuys (nu Museum van de Geest), Van Gogh Museum, Universiteitsmuseum Utrecht, als museumadviseur en was directeur van een netwerk van 33 wetenschapsmusea. Regelmatig is Marjelle betrokken bij musea om te praten over manieren om mensen te laten deelnemen in de organisatie, het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid en empathie.

Emma Lucas

Emma Lucas is student Data Science aan de Universiteit Leiden en debatexpert. Zij is Europees Kampioen Debatteren 2020 en de individueel beste spreker ‘Engels als tweede taal’ op hetzelfde EK. Emma is de huidige Nederlandse kampioen, officieel van 2019 maar door covid-19 behoudt zij de titel voor twee jaar. Zij is hoofdjurylid tijdens de Oxford IV en Leiden Open 2020 en neemt in 2022 plaats als hoofdjurylid bij het EK in Zagreb. Ook is zij voormalig coach van het Nederlandse WK-team voor scholierendebat.

Delen