Erfgoedarena - Praat mee over de nieuwe museumdefinitie!

woensdag 17 april 2019, 20:00 - 22:00 uur
Reinwardt Academie
Hortusplantsoen 2
1018 TZ Amsterdam

NU AANMELDEN

De internationale museumorganisatie ICOM nodigt iedereen uit om mee te denken over een nieuwe museumdefinitie. Wat vinden we dat een museum moet zijn? Wanneer mag een organisatie zich zo noemen? Hierover hebben we het in de komende Erfgoedarena. Praat op 17 april mee met studenten, opiniemakers en professionals en wie weet komen we samen tot een voorstel voor de nieuwe, internationale standaard!

Kan dat wel, een wereldwijde definitie?
De afgelopen jaren zijn musea ondernemender, socialer, inclusiever en activistischer geworden. Ze zijn meer open geworden naar bezoekers en naar de samenleving in het algemeen. Omdat de huidige ICOM-museumdefinitie* deze ontwikkelingen niet weerspiegelt, is er een nieuwe nodig. Maar het wijzigen van de definitie kan grote gevolgen hebben. Musea wereldwijd moeten zich in de nieuwe definitie kunnen vinden, van Thailand tot Afghanistan. Hoe verbreed je de museumdefinitie zonder onbeduidend te worden? Kan dat eigenlijk wel, één wereldwijde definitie? Is de functie en rol van musea daarvoor niet te verschillend als we kijken naar landen en werelddelen?

Sprekers
Discussieer mee onder leiding van Imre Végh en tafelheer Riemer Knoop met o.a. Margriet Schavemaker (hoogleraar en artistiek directeur Amsterdam Museum) en Arnoud Odding (publicist en directeur Rijksmuseum Twenthe). Tijdens de avond horen we via videofragmenten de mening van een groot aantal opiniemakers uit binnen- en buitenland.

*Een museum is een permanente instelling, niet gericht op het behalen van winst, toegankelijk voor publiek, die ten dienste staat van de samenleving en haar ontwikkeling. Een museum verwerft, behoudt, onderzoekt, presenteert, documenteert en geeft bekendheid aan de materiële en immateriële getuigenissen van de mens en zijn omgeving, voor doeleinden van studie, educatie en genoegen.

Praktische informatie
Datum: Woensdag 17 april 2019
Tijd: 20.00 - 22.00 uur
Ontvangst: 19:30 uur
Locatie: Reinwardt Academie - Hortusplantsoen 2

NU AANMELDEN

Delen