Reinwardt Memorial lecture

donderdag 7 maart 2019, 20:00 - 22:00 uur
Reinwardt Academie
Hortusplantsoen 2
1018 TZ Amsterdam

AANMELDEN

Reinwardt Memorial lecture 2019
Aishwarya Tipnis: 'Sustainist erfgoed begint thuis. Lessen van het Haveli project uit Old Delhi'.

Het Haveli Project gaat over een familie die hun 19e-eeuwse Indiase herenhuis (haveli) in het historische centrum van oud-Delhi wilde renoveren. Van een renovatieproject werd het een prijswinnend voorbeeld van duurzame omgang met erfgoed met en door een hele gemeenschap. Restauratie-architecte Aishwarya Tipnis combineerde onconventionele benaderingen met zelf ontwikkelde, low-tech innovaties. Ze vertelt over een inspirerende zoektocht, van de herleving van traditioneel bouwambacht en de ontwikkeling van erfgoedbewustzijn in de buurtgemeenschap tot de inzet van sociale media voor het maken van een toolkit ‘erfgoedzorg’ voor de man in de straat. In haar lezing plaatst Tipnis dit internationaal bekroonde project in een ‘sustainistisch’ perspectief op publiek erfgoed en verbindt dat met het Reinwardt onderzoeksprogramma Straatwaarden.

Het Haveli Project (2010-2016) is de inspiratiebron voor de herbestemming van vele andere haveli’s in oud-Delhi. Dit unieke initiatief werd in vele Indiase en internationale media gecoverd, en leidde tot de publicatie, voor eigenaren en gebruikers van een Handbook for Conservation of Heritage Buildings in Shahjahanabad. Haar project wordt gezien als een voorbeeldige participatieve benadering van conservering, waarmee de herbestemming van alledaagse ruimte betekenisvol en duurzaam kan bijdragen aan een betere leefomgeving voor bewoners en passanten.

AANMELDEN

http://thehaveliproject.blogspot.com 

Delen